Educatia financiara in familie: cum le explici copiilor valoarea banilor

/ / Modificat: 2022-04-20
Educatia financiara in familie: cum le explici copiilor valoarea banilor

Responsabilitatea financiara reprezinta un aspect important in viata fiecarei familii. Intrucat traim intr-o perioada dominata de instabilitate economica, este indicat ca educatia financiara a copiilor sa inceapa de la varste fragede. Astfel, parintilor le revine provocarea de a le explica prichindeilor importanta gestionarii unui buget, cum sa economiseasca si sa investeasca banii. Chiar daca, la prima incercare, cei mici nu vor intelege motivele pentru care trebuie sa renunte la jucaria preferata, pe masura ce-i vei oferi explicatii elocvente si exemple concrete, vor incepe sa constientizeze ca banii nu aduc neaparat sentimentul de bucurie. Pentru ca puterea exemplului personal aduce rezultatele scontate, iata cateva metode prin care cel mic se poate familiariza cu bazele educatiei financiare.

Economisirea banilor

Din momentul in care copilul invata sa numere si sa rezolve calcule simple de aritmetica, inseamna ca stapaneste bazele matematicii, avand capacitatea de a aprecia valoarea si diferenta dintre o bancnota de 10 lei si alta de 20 de lei. In aceste conditii, poti incepe discutia privind importanta economisirii banilor. Provocarea parintilor incepe prin explicarea motivelor pentru care cei mici trebuie sa-si controleze impulsul de a alege noi jucarii, atunci cand mergeti la cumparaturi.

Cu siguranta, cei mici vor intelege cu dificultate ca, familia are nevoie de un fond dedicat situatiilor de urgenta sau ca ratele la banca au un termen fix de achitare, asa ca, incearca sa le dezvolti reflexul de a pune bani deoparte. Pentru ca orice suma conteaza, transformati economisirea banilor intr-o competitie: pana la sfarsitul anului, atat parintii, cat si copiii, vor pune deoparte bani in pusculite diferite, iar la final, castigatorul va fi premiat printr-un cadou special.

Cu alte cuvinte, incearca sa modelezi comportamentul copiilor, astfel incat sa constientizeze ca economisirea nu este o activitate negativa care il priveaza de jocul lego favorit. Din contra, le dezvolta responsabilitatea financiara, cu promisiunea ca avantajele unei pusculite pline duc la multiple beneficii pentru siguranta, confortul si fericirea familiei. rte bani in pusculite diferite, iar la final, castigatorul va fi premiat printr-un cadou special.

Gestionarea banilor de buzunar

Parerile sunt impartite in acest caz, deoarece multi parinti ezita sa le dea copiilor o suma de bani zilnic. Probabil ca unele persoane privesc cu scepticism aceasta practica, deoarece se tem ca prichindeii vor cheltui banii pe anumite produse care le fac rau. Chiar daca sentimentul de incertitudine nu va disparea din viata unui parinte cand vine vorba de bunastarea propriului copil, vine un moment de cumpana, in care trebuie sa-i acorzi incredere. Faptul ca primeste o alocatie lunara nu trebuie privit ca o recompensa nemuncita. Din contra, include in programul sau zilnic cateva sarcini casnice pe care le poate rezolva, pentru a primi alocatia la sfarsitul lunii.

De asemenea, gestionarea unui buget de catre cei mici reprezinta primii pasi catre constientizarea valorii banilor si responsabilizarea alocarii lor. Daca cel mic iti ceri bani in plus, fata de intelegerea initiala, lupta contra impulsului de a-l ajuta, deoarece tot exercitiul financiar va fi in zadar. Propriile greseli pot fi notiunile fundamentale pentru educatia economica.

Jocul cu si despre bani

Monopoly este un joc de societate popular, pentru ca te invata prin joaca gestionarea corecta a banilor, momentul oportun de a investi, precum si repercusiunile unor decizii financiare neintelepte. Pe langa faptul ca cei mici se vor familiariza cu termenii financiari si modul de functionare al tranzactiilor, vor invata, prin joaca, ca banii nu sunt o moneda de schimb care se castiga sau pastreaza cu usurinta. Prin intermediul acestui joc educativ, prichindeii isi vor dezvolta neintentionat valorile motivationale si cognitive.

Pe scurt, educatia financiara este o materie care trebuie practicata atat acasa, cat si la institutiile de invatamant. Intelegerea importantei gestionarii banilor, de la varste fragede, pot transforma fiecare copil pasionat de matematica intr-un mic antreprenor.

Sursă foto: Shutterstock.

Taguri Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre