Pe masura ce copilul creste, devine mai autonom si independent. Astfel, inceteaza sa mai accepte controlul exercitat de adulti si incepe sa-si ceara drepturile si vrea sa-si afirme preferintele. Si nu mai dureaza mult pana cand apare frustrarea, mai ales atunci cand parintii impun anumite limite sau nu poate indeplini o anumita sarcina, deoarece nu are abilitatile necesare.
A gresi face parte din invatare si dezvoltare. Prin urmare, a face greseli si a te simti frustrat nu este intotdeauna ceva rau. Problema apare atunci cand copilul nu este capabil sa se descurce cu frustrarea si are o toleranta mica la esec si la greseli. Din fericire, parintii ii pot invata sa fie mai toleranti.
5 strategii pentru a ajuta copilul sa depaseasca frustrarea
1. Lasa-l sa greseasca
Niciun parinte nu isi doreste ca cel mic sa faca greseli si sa fie dezamagit, desi din greseli poate invata. Un copilul nu va sti sa faca fata frustrarii, daca nu greseste niciodata. Ofera-i copilului o sansa sa faca lucrurile cum vrea el, evita supraprotejarea si permite-i sa ia decizii sau sa se implice in sarcini si activitati, care reprezinta o provocare pentru nivelul sau de dezvoltare. Abia atunci se va maturiza si va invata sa faca fata frustrarii.
2. Ajuta-l sa identifice frustrarea
Cand copilul este mic, nu este capabil sa isi recunoasca propriile emotii si nu poate identifica frustrarile, pe care le exprima de obicei prin nervozitate si agresivitate. Una dintre misiunile parintilor este de a-l invata sa recunoasca primele semne de frustrare si sa-i explice cum este aceasta stare. Atunci cand face o greseala, cand nu poate obtine ceva sau se confrunta cu o limita, poate aparea frustrarea. De asemenea, explica-i ca acest sentiment il face sa isi piarda rabdarea si genereaza furie sau tristete. Daca copilul invata sa recunoasca primele semne de frustrare, va putea sa isi schimbe activitatea inainte de a se supara.
3. Invata-l sa ceara ajutor
Perseverenta este una dintre valorile pe care toti vrem sa le dezvoltam copilului, dar exista o linie foarte fina intre tenacitate si incapatanare. Si cel mic ar trebui sa fie constient de asta. Explica-i ca este important sa se straduiasca sa atinga un obiectiv, dar este important si sa solicite ajutor atunci cand se blocheaza si nu poate sa inainteze. Daca se confrunta cu o problema, este bine sa insiste si sa incerce sa gaseasca alte solutii. Daca nu poate, el trebuie sa stie ca parintii sunt alaturi de el pentru a-l ajuta.
4. Motiveaza-l sa participe la un joc de roluri
Cei mai multi copii adora sa intre in pielea personajelor preferate. Aceasta este o strategie grozava de a-l invata cum sa faca fata frustrarii. Il poti indemna sa isi imagineze un copil care nu a putut sa rezolve o anumita problema si a devenit frustrat. Atunci il rogi sa-si asume un alt rol si sa-l mangaie pe acel micut. In acest fel va invata ca exista intotdeauna alte puncte de vedere si ca nimic nu este in alb si negru.
5. Incurajeaza activitatile adecvate pentru copii
Copilul este foarte curios si ii place sa se angajeze in sarcini care depasesc abilitatile lui. Aceasta este o modalitate de a invata, dar atunci cand cel mic nu este pregatit sa faca fata anumitor provocari, poate deveni frustrat. Daca acest lucru se intampla des, stima sa de sine va avea de suferit. Prin urmare, asigura-te ca obiectivele copilului sunt adecvate varstei si la indemana lui.