Greseli pe care le fac parintii si care scad stima de sine a copiilor

/ / Modificat: 2022-10-02
Greseli pe care le fac parintii si care scad stima de sine a copiilor

Cultivarea stimei de sine si a respectului de sine este o sarcina pe care toti oamenii trebuie sa o dezvolte. Cu toate acestea, pe tot parcursul copilariei, este de datoria mamelor si a tatilor sa isi ajute copiii sa creada in ei insisi pentru a deveni adulti fericiti si independenti. Asa ca astazi va prezentam 5 greseli pe care le facem atunci cand crestem copiii si care le afecteaza stima de sine.

Amintiti-va ca un copil cu o stima de sine ridicata va face fata noilor provocari din viata cu mai multa incredere si entuziasm, asa ca incercati sa evitati urmatoarele greseli:

Judecarea gusturilor sau personalitatea

Vorbim despre actiuni care pot parea nevinovate, cum ar fi tachinarea copiilor in legatura cu desenele animate pe care le urmaresc, judecarea lor pentru felul in care merg sau vorbesc sau comentarii discriminatorii despre lucruri pe care nu le inteleg.

Critica neconstructiva

Nu conteaza daca sunteti copil sau adult. Cu totii facem greseli la orice varsta, pentru ca in aceasta viata nu incetezi niciodata sa inveti cum sa fii un om bun. Asa ca, atunci cand copilul tau face o greseala, nu te concentra pe a-l face sa se simta prost din aceasta cauza. In schimb, vorbiti-i cu dragoste si empatie, astfel incat sa-si inteleaga greseala si sa incerce sa se imbunatateasca in viitor.

Pedepsirea publica a acestora: una dintre greselile care afecteaza stima de sine

Umilinta si pedeapsa fizica sunt dusmanii educatiei pozitive. Daca aveti de gand sa va corectati copilul din cauza unei atitudini, incercati sa o faceti in particular, astfel incat sa aveti posibilitatea de a vorbi si de a reflecta cu calm asupra acestui lucru.

Cautarea perfectiunii

Este bine ca, in calitate de parinte, iti doresti intotdeauna ce este mai bun pentru copiii tai. Cu toate acestea, copiii si adolescentii au propriile lor criterii, iar impunerea anumitor obligatii sau obiective nu este cea mai buna idee daca doriti ca ei sa isi urmeze adevaratele vise.

Comparatia

Toti copiii au abilitati si talente diferite. Unii se pricep mai bine la cifre, in timp ce altii se pricep mai bine la arta. Si doar pentru ca unii copii considera ca anumite domenii de cunoastere sunt dificile, nu inseamna ca nu se straduiesc suficient sau ca sunt mai putin inteligenti decat fratii si colegii lor.

Comparatiile nu duc nicaieri, in afara de a genera sentimente de frustrare si dezamagire la copii. Asadar, nu le impuneti asteptari nerealiste si recunoasteti efortul si stradania pe care copiii le depun.

FOTO: freepik.com

Taguri Greseli educatie parinti Educatia copiilor Stima de sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre