Peste 20 de ani de cercetare in America de Nord, Europa si Australia arata ca luarea mesei in familie are numeroase beneficii.
Se pare ca atunci cand toti membrii familiei se aduna in jurul mesei este un moment minunat pentru creier, corp si suflet. Si masa respectiva nici macar nu trebuie sa fie o mare delicatesa, pentru care ai stat in bucatarie 3 ore, si nici nu trebuie facuta cu legume bio.
Hrana pentru creier
Catherine E. Snow si Diane E. Beals, autoarele cartii „Mealtime talk that supports literacy development” au descoperit ca discutiile din timpul meselor le dezvolta copiilor mici vocabularul, chiar mai mult decat daca cineva le-ar fi citit o poveste cu voce tare.
Cercetatorii au numarat numarul de cuvinte rare - cele care nu au fost gasite pe lista de 3000 de cuvinte cele mai comune - pe care familiile le-au folosit in timpul conversatiilor de la masa. Copiii mici au invatat 1000 de cuvinte rare la masa, in comparatie cu doar 143 de cuvinte invatate de la parintii care citesc povesti cu voce tare. Copiii care au un vocabular dezvoltat citesc mai devreme si mai usor.
Copiii mai mari pot avea parte, de asemenea, de beneficii intelectuale luand masa in familie. Pentru copiii de varsta scolara, mesele obisnuite in familie sunt un element de predictie pentru notele de la scoala, chiar mai puternic decat timpul petrecut la scoala, timpul petrecut cu teme, sport sau arta.
Alti cercetatori au raportat o asociere consecventa intre frecventa meselor in familie si performanta academica a adolescentilor. Adolescentii care au luat masa alaturi de familie de 5 pana la 7 ori pe saptamana au avut de doua ori mai multe sanse de a obtine nota 10 la scoala, decat cei care au luat masa cu familiile lor mai putin de doua ori pe saptamana.
Hrana pentru corp
De asemenea copiii care mananca de obicei alaturi de familie consuma mai multe fructe, legume, vitamine si micronutrienti, precum si mai putine alimente prajite si bauturi racoritoare. Iar beneficiile nutritionale continua sa isi faca simtita prezenta chiar si dupa ce copiii cresc: tinerii, care luau de obicei masa alaturi de familie, cand erau adolescenti, sunt mai putin predispusi sa devina obezi si au sanse mai mari de a manca sanatos cand ajung sa traiasca pe cont propriu.
Unele cercetari au gasit chiar o legatura intre mesele luate in mod regulat in familie si reducerea simptomelor in tulburarile medicale, cum ar fi astmul. Beneficiul ar putea fi explicat prin doua posibile cauze secundare ale unei mese luate in familie: anxietatea mai mica si sansa de a verifica respectarea medicatiei de catre copil.
Nu numai prezenta alimentelor sanatoase duce la toate aceste beneficii. Atmosfera din timpul cinei este, de asemenea, importanta. Pentru a incuraja alimentatia sanatoasa a copiilor lor, parintii trebuie sa fie mai calzi si mai implicati, decat sa incerce sa-i controleze si sa-i restrictioneze pe copii.
Dar toate pariurile sunt pierdute daca televizorul este pornit in timpul mesei. Dintr-un studiu realizat pe copiii de gradinita americani a reiesit faptul ca cei care s-au uitat la televizor in timp ce mancau au avut sanse mai mari sa fie supraponderali pana in momentul in care ajungeau in clasa a treia. Asocierea dintre vizionarea emisiunilor televizate in timpul cinei si supraponderabilitatea la copii a fost, de asemenea, raportata in Suedia, Finlanda si Portugalia.
Hrana pentru suflet
Un alt studiu - „The relationship between frequency of family dinner and adolescent problem behaviors after adjusting for other family characteristics” - leaga mesele regulate in familie de scaderea numarului de comportamente cu risc ridicat in care sunt implicati adolescentii. Aceste comportamente sunt cele de care se tem cel mai tare parintii: fumatul, betiile de la petreceri, consumul de droguri, violenta, problemele de la scoala, tulburarile de alimentatie si activitatea sexuala.
Intr-un studiu la care au participat peste 5000 de adolescenti din Minnesota, cercetatorii au concluzionat ca mesele in familie au fost asociate cu rate mai scazute de depresie si ganduri suicidare.
Intr-un studiu foarte recent, copiii care au fost victime ale agresiunii cibernetice si-au revenit mai usor daca aveau acasa obiceiul meselor in familie. Cina de familie s-a dovedit a fi un factor mai puternic de descurajare a comportamentelor cu risc ridicat din partea adolescentilor decat mersul la biserica.
Exista, de asemenea, corelatii intre luarea mesei in familie si comportamentele bune, nu doar fata de absenta comportamentelor negative. Intr-un studiu („Family meals and the well‐being of adolescents”) realizat in Noua Zeelanda pe adolescenti, s-a observat ca o frecventa mai mare a meselor in familie a fost puternic asociata cu o dispozitie pozitiva a acestora.
In mod similar, alti cercetatori au aratat ca adolescentii care mananca in mod regulat cu familiile lor au si o viziune mai buna asupra viitorului, comparativ cu colegii lor care nu iau masa cu parintii.
Ce este atat de magic in luarea mesei impreuna?
In majoritatea tarilor industrializate, familiile nu lucreaza impreuna la ferma si nici nu canta impreuna la instrumente muzicale, seara, in pridvorul casei. Deci, cina este cea mai sigura modalitate de conectare a familiilor si de a afla ce se mai petrece cu ei.
Intr-un sondaj, adolescentii americani au fost intrebati cand au avut cele mai mari sanse de a vorbi cu parintii lor: in timpul cinei a fost raspunsul lor cel mai frecvent. Copiii care iau cina cu parintii lor se simt mai putin stresati si au o relatie mai buna cu ei. Aceasta conectare zilnica din timpul mesei este ca o centura de siguranta pentru a depasi cu bine posibilele comportamente riscante, care pot aparea pe parcursul copilariei si adolescentei.
Bineinteles, puterea reala a meselor in familie consta in socializare. Daca membrii familiei stau intr-o tacere sumbra, daca parintii tipa unul la celalalt sau isi cearta copiii, masa in familie nu va conferi beneficii pozitive. Impartirea unui pui fript nu va transforma in mod magic relatia parinte-copil.
Dar macar o data pe zi se poate lua masa impreuna, moment in care parintii si copiii pot impartasi o experienta pozitiva - o masa bine pregatita, o gluma sau o poveste - iar aceste mici momente pot duce la crearea unor legaturi mai puternice pe termen lung.