Cititul este o modalitate excelenta prin care copilul poate descoperi multe lucruri despre lumea inconjuratoare.
Dar cat de importanta este interactiunea dintre parinte si copil, in cursul cititului impreuna, al unei carti?
Timpul petrecut citind impreuna este de nepretuit pentru relatia dintre tine si copilul tau, fiind un exemplu bun pentru el. Impreuna, va puteti distra si in acelasi timp puteti invata lucruri noi. De asemenea, cititul este un bun mod de a va relaxa dupa o zi obositoare, petrecuta fie acasa, fie la scoala sau la serviciu.
Medicul pediatru Mihai Craiu face referire la un articol (Parent-Toddler Social Reciprocity During Reading From Electronic Tablets vs Print Books) in care se vorbeste despre calitatea inferioara a relatiei copil-parinte atunci cand se apeleaza la o carte citita in format electronic & augmentat (poveste cu sunete si animatii) de pe o tableta/computer, fata de o carte obisnuita, non-electronica, pe orice format non-digital.
"Aceste momente ale cititului in comun ar trebui sa contribuie la cresterea calitatii relatiei intre cei doi si sa dezvolte emotional si cognitiv copilul. Se pare ca in fata computerului se creaza o competitie adult-copil si apar fenomene intruzive si de dominare, in locul celor constructive si de bucurie. In ambele sensuri: de la adult catre copil dar si invers," a scris mediul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Mesajul de luat acasa
Acesta vorbeste si despre importanta cartilor clasice in dezvoltarea prescolarilor.
"MESAJUL DE LUAT ACASA - In relatia cu un prescolar (in varsta de 2-3 ani) cartile clasice cu poze par a fi (inca?!) cel mai bun vehicul pentru o educatie dublata de bucurie si legaturi afective. Imi aduc aminte si acum dupa atata vreme cum imi citea mama "Fram ursul polar." Trebuie sa ne adaptam treptat la aceasta noua forma de comunicare. De vazut cum...", mai spune medicul Mihai Craiu.