Proaspetii parinti sunt plini de indoieli si temeri atunci cand vine vorba despre co-slepping (dormitul impreuna cu bebelusul). Stiinta a dovedit insa ca contactul piele cu piele si apropierea ajuta la buna dezvoltare a nou-nascutului.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Florida, contactul piele cu piele favorizeaza ritmul cardiac si respiratia regulata, precum si somnul mai profund. Acest lucru ii ajuta pe nou-nascuti sa aiba o dezvoltare mai buna a creierului lor.
De exemplu, in timpul cercetarii, bebelusii care au dormit departe de parinti au avut o crestere cu 176% a activitatii inimii si o scadere cu 86% a duratei somnului profund, comparativ cu cei care au dormit in dormitorul parintilor.
In plus, bebelusii care se culca cu parintii, fie in patuturi, fie in acelasi pat cu parintii, plang si se imbolnavesc mai putin. De asemenea, inregistreaza o crestere sanatoasa in greutate.
De asemenea, fiind mai aproape de copil, alaptarea este mai productiva si dureaza mai mult.
La randul lor, parintii se simt mai in siguranta sa-i aiba in jur, iar legatura sau atasamentul dintre ei este intarita.
Pe scurt, nou-nascutii (fie prematuri, fie nascuti la termen) au nevoie de apropierea cu parintii pentru a-si regla nu numai ritmul cardiac, ci si temperatura corpului, ritmul de respiratie si programele de hranire. Intr-un cuvant: toate functiile vitale.