Nu educa copilul sa fie supus. Educa-l sa ia decizii bune

/ / Modificat: 2023-07-23
Nu educa copilul sa fie supus. Educa-l sa ia decizii bune

In calitate de parinti, responsabilitatea principala este de a asigura bunastarea copiilor tai. Dezvoltarea lor emotionala si fizica, precum si educarea acestora, reprezinta provocarile si oportunitatile cu care te confrunti in fiecare zi.

Ca parinte trebuie sa-ti pregatesti copilul pentru lumea reala si pentru situatiile care ar putea aparea in viata lor. Prin urmare, este important sa-i educi nu sa ti se supuna, ci sa ia propriile decizii bune.

Desigur, daca ai avea o "super-putere" ai vrea sa-l protejezi intotdeauna de toti cei care ii pot face rau sau, poate, ai vrea sa fii acea voce care sa-i indice calea sigura.

Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de faptul ca, desi esti principala persoana care il ingrijeste in primii ani de viata, va veni ziua cand va deveni independent si in cele din urma isi va lua zborul.

Dar pana atunci trebuie educat, inca de la o varsta frageda, pentru a fi un adult fericiti si sigur pe el.

De ce este atat de important sa invete sa ia decizii

Educandu-l pe copil, inca de mic, sa fie capabil sa ia decizii, il vei transforma intr-un adult independent si competent. Luand decizii il va ajuta sa se maturizeze si sa le arate ca este capabil sa aleaga intre un lucru sau altul si asta va avea un impact, mai mic sau mai mare, asupra viitorului sau.

In calitate de adult, iei decizii in fiecare zi, unele simple precum alegerea a ceea ce trebuie sa mananci sau sa poarti si unele mai complexe, cum ar fi acceptarea sau neacceptarea unei oferte de loc de munca. Deci, sa iei decizii este ceva normal in viata ta de zi cu zi si este ceva ce faci in mod constant, deci este important ca si copiii sa inceapa sa o faca pentru ei.

Cum il poti ajuta sa ia decizii bune

Ca sa ia decizii bune, este esential sa-l inveti care sunt valorile importante in viata. Sa stie despre responsabilitate, generozitate, bunatate sau onestitate, acestea fiind cateva dintre valorile cheie, astfel incat, putin cate putin, el sa fie capabili sa invete sa ia deciziile corecte.

Este o modalitate usoara sa-l inveti pe micutul tau cum sa ia decizii, pune-i intrebari simple ca de exemplu "ce s-ar intampla daca ar alege un lucru sau altul". Cand îl inveti ca actiunile lui au consecinte, va intelege ca trebuie sa se gandeasca cu atentie la ceea ce fac inainte de a actiona.

O parte extrem de importana a acestui proces este sa incepi sa le oferi posibilitatea de a decide. La început poate fi o munca grea, pentru ca tu stii deja cum sa actionezi si ce se va intampla daca alegi un lucru sau altul, dar trebuie sa-i permiti si lui sa aleaga.

Dar, pe langa faptul ca incepe sa-si exprime opiniile sau preferintele, avand sansa de a decide, va face si si greseli si astfel, va invata din acestea. Daca ia o decizie care nu se dovedeste a fi cea mai buna, isi poate da seama ce s-a intamplat si ca cealalta alternativa ar fi fost ideala. Si asa isi explica de ce alegeun lucru si nu altul.

Cel mai important lucru: invata-l sa gandeasca pentru el

Cea mai importanta parte a faptului ca-i permiti sa ia decizii este ca invata sa gandeasca singuri si nu sa se supuna pur si simplu, pentru ca mama sau tata crede ca este ceva mai bun. Daca iei toate deciziile pentru copil, cand va veni momentul ca el sa faca acest lucru, probabil ca nu va sti ce sa faca sau cum sa actioneze.

Aminteste-i sa lucreze la stima de sine, astfel incat copilul tau sa fie sigur pe el si sa stie ca are capacitatea de a alege. Putin cate putin si facandu-l sa participe si la momentele in care se iau decizii in familie, el va invata baza pentru viitor, sa fie un adult capabili sa ia decizii bune.

Taguri Educatie Educare copii Principii educare copil Luare decizii copii

Articole recomandate

Citeste si despre