Obisnuiesti sa iti lauzi copilul? Iata cum ii influenteaza dezvoltarea

/ / Modificat: 2019-07-25
Obisnuiesti sa iti lauzi copilul? Iata cum ii influenteaza dezvoltarea

Bunicile noastre spuneau ca pe copil trebuie sa il pupi in somn. Cam asa se pare ca este si cu laudatul.

Cercetarile au aratat ca aprecierea copiilor nu are intotdeauna un efect pozitiv asupra dezvoltarii lor. Iata cum ar trebui procedat!

Renumitul cercetator american Carol Dweck a studiat impactul elogiilor in dezvoltarea copiilor. Concluziile lui i-au determinat pe multi educatori din SUA sa “uite” toate laudele la adresa inteligentei copiilor.

Laudati copiii: da, dar in mod corect

Psihologul de la Stanford a realizat o serie de experimente pe trei grupe de copii. Copiii din prima grupa au fost laudati pentru inteligenta lor cu expresii precum: "Cat de inteligenti sunteti!". Cei din a doua grupa au fost laudati pentru implicarea lor: "Ma bucur ca v-ati dat toata silinta!". Copiii din a treia grupa nu au fost laudati deloc.

Rezultatele au fost surprinzatoare. Cei mai multi dintre noi s-ar astepta ca cei care au fost laudati pentru inteligenta lor sa aiba rezultate mai bune decat ceilalti. Insa nu a fost asa!

Copiii din prima grupa au preferat sa aleaga probele mai simple si au abandonatmult mai repede decat ceilalti atunci cand au intampinat dificultati.

De un comportament total opus au dat dovada copiii care au fost laudati pentru implicarea lor. Spre deosebire de cei "mai inteligenti", ei si-au asumat probele mai dificile si, daca au gresit sau s-au blocat, au continuat sa caute solutia cea mai buna. Abordarea lor, in general, a fost mult mai pozitiva decat cea a grupului "inteligent".

Complimentele gratuite reprima impulsul de a face fata noilor provocari, a aratat studiul. De ce se intampla acest lucru? Cum se explica faptul ca tocmai copiii laudati pentru inteligenta lor arata o atitudine dezinteresata? Exista mai multe explicatii.

Una dintre acestea este ca acest mod de lauda il invita pe copil sa perceapa inteligenta si talentul drept calitati innascute. Si chiar asa este! Inteligenta nu este o abilitate care poate fi dezvoltata prin exercitiu si implicare.

O alta explicatie este data de dr. John Medina, autorul celei mai bine vandute carti: "Regulile creierului copiilor". Autorul crede ca, atunci cand copilul primeste laude pentru nivelul sau de inteligenta, acesta tinde sa isi perceapa erorile drept o incapacitate ireparabila si succesele ca pe un produs al abilitatilor sale innascute.

O alta concluzie a lui Dweck arata ca cei care sunt laudati continuu fara a li se pune accentul pe efortul sustinut incearca sa isi mentina imaginea pe care interlocutorul si-a facut-o despre ei. Acesta este si motivul pentru care evita sa se confrunte cu probe dificile, cu provocari noi care i-ar putea pune in incurcatura. Acest lucru sporeste, de fapt, sansele sale de esec.

Practic, probabil ca cel mai grav efect al laudelor este chiar descurajarea copilului de a se confrunta cu noi provocari. Laudand inteligenta intr-un mod steril ii intareste ideea ca greseala este ceva negativ si nu o etapa in procesul de invatare, care duce la succes.

Lauda-i implicarea pentru a-i consolida stima de sine!

Un copil care primeste laude pentru eforturile sale invata sa vada succesul drept un rezultat al muncii si al implicarii sale. Cu alte cuvinte, nu este o calitate innascuta, ci efectul obtinut prin munca. Incurajarea acestui tip de gandire il ajuta pe copil sa vada greselile sau esecurile drept rezultat al lipsei de practica sau de experienta. Si, mai presus de toate, sa nu le vada ca pe un lucru ireparabil.

In acest fel, copiii care sunt laudati pentru implicarea lor - si nu pentru rezultatul actiunilor lor - invata sa fie perseverenti si sa vada ca, daca vor munci si mai mult, vor putea sa faca fata oricaror provocari de-a lungul timpului. Vor intelege ca perseverenta duce intotdeauna la succes.

Cum ar trebui sa-i felicitam pe copii

Rezultatele studiilor efectuate de psihologul american au declansat o reactie din partea unei anumite parti a cadrelor didactice, care a eliminat laudarea inteligentei, inlocuind-o cu alte tipuri de comentarii pozitive la adresa copiilor. Ideal, spune dr. Dweck, nu este doar sa feliciti efortul, ci si sa faci aprecieri prin care sa inviti copilul sa reflecteze si sa propuna strategii alternative.

Practic, parintii ar trebui sa inlocuiasca expresii precum: "Sunt mandru de tine, esti atat de inteligent!" cu expresii de genul: "Buna treaba ai facut! Aarata-mi si mie cum ai reusit" sau "Sunt foarte mandru de tine, cu siguranta ai muncit atat de mult pentru a ajunge aici!". Acest tip de lauda stimuleaza copilul sa invete si sa lucreze din ce in ce mai mult.

Taguri Lauda copii Lauda copil Laudarea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre