Fiecare parinte isi da toata silinta sa fie unul cat mai bun pentru copilul sau. Cateodata ii reuseste, cateodata nu. Nimeni nu este insa perfect si important este sa iti accepti greselile si sa incerci sa le remediezi.
Iata 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun, in acceptiunea lui Augusto Jorge Cury, psihiatru, psihoterapeut, om de stiinta si scriitor din Brazilia, mentionate in cartea sa “Pais Brilhantes, Professores Fascinantes” (Parinti straluciti, profesori fascinanti).
1. Parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze, parintii inteligenti isi pregatesc copiii pentru esecuri
Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea motivatiei, indraznelii, rabdarii, perseverentei, capacitatii de depasire a obstacolelor, abilitatii de a crea oportunitati si de a le valorifica. Parintii buni isi pregatesc copiii sa primeasca aplauze, parintii inteligenti ii pregatesc sa isi infrunte esecurile.
Parintii buni educa inteligenta logica a copiilor, parintii inteligenti le educa sensibilitatea. Stimulati-i pe copiii vostri sa aiba obiective, sa caute succesul in studiu, in munca, in relatiile sociale – dar nu va opriti aici. Ajutati-i sa nu le fie teama de esecuri. Nu exista podium fara infrangeri.
Multi nu urca pe podium, nu pentru ca nu au capacitatile necesare, ci pentru ca nu au stiut sa depaseasca insuccesele de pe drumul parcurs pana la podium. Multi nu reusesc sa straluceasca in munca lor, pentru ca au renuntat in fata primelor obstacole. Unii nu au invins pentru ca nu au avut rabdare sa suporte un nu, pentru ca nu au avut indrazneala de a infrunta unele critici, nici umilinta de a-si recunoaste greselile.
Perseverenta este la fel de importanta ca si capacitatile intelectuale. Viata este un drum lung, care are curbe imprevizibile si derapaje inevitabile. Societatea ne pregateste pentru zilele de glorie, dar zilele de frustrare sunt acelea care-i dau sens acestei glorii.
2. Parintii buni vorbesc, parintii inteligenti dialogheaza ca niste prieteni
Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea solidaritatii, sociabilitatii, bucuriei de a trai, optimismului, intelegerii interpersonale. Am vazut ca prima deprindere a parintilor inteligenti este aceea de a-si lasa copiii sa-i cunoasca; a doua este cea de a le alimenta personalitatea; a treia, de a-i invata sa gandeasca; a patra, de a-i pregati pentru esecurile si greutatile vietii.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.