Pedepsele corporale duc la comportament agresiv. Ce alte efecte negative au asupra copiilor

/ / Modificat: 2024-10-23
Pedepsele corporale duc la comportament agresiv. Ce alte efecte negative au asupra copiilor

Pedepsele corporale aplicate copiilor sunt un subiect controversat si foarte sensibil care a general de-a lungul timpului mari dezbateri in cadrul societatii romanesti, dar si la nivel global. Chiar daca exista traditii culturale si credinte populare care perpetua idei precum „unde da mama creste” sau „bataia e rupta din rai”, studiile moderne evidentiaza efectele negative profunde ale acestor metode asupra dezvoltarii psihologice si emotionale a copiilor.

Unul dintre primele studii despre pedepsele corporale a aratat  asocieri intre pedeapsa fizica si sanatatea mintala, vatamarea fizica, relatiile parinte-copil si violenta in familie la varsta adulta. Potrivit specialistilor, bataia nu se uita niciodata, iar copiii o poarta in minte pentru toata viata.

„Unui copil mic ii este de neinteles si de neacceptat faptul ca parintele procedeaza asa cu el, de cele mai multe ori copilul considera ca el este cel rau, se invinovateste adeseori si in cele din urma renunta la sine, la trairi, la vointa sa pentru a fi conform dorintelor si nevoilor parintelui”, spune psiholog Monica Lespezanu.

Care sunt consecintele pedepselor fizice asupra copiilor

Pedeapsa fizica este asociata cu o serie de probleme de sanatate mintala la copii, tineri si adulti. Printre acestea se numara depresia, nefericirea, anxietatea, sentimentele de deznadejde, consumul de droguri si alcool, dar si inadaptarea psihologica generala. Consecintele pedepselor fizice duc la intreruperi in atasamentul parinte-copil, la cresterea nivelului de cortizol. Cercetatorii au descopera ca pedeapsa fizica este legata de o dezvoltare cognitiva mai lenta si afecteaza rezultatele academice. Totodata, studiile de neuroimagistica arata ca pedeapsa fizica poate reduce volumul materiei cenusii a creierului in zonele asociate cu performanta. 

Un lucru extrem de important de precizat este despre pedeapsa corporala aplicata copiilor sub 18 luni. Aceasta creste semnificativ probabilitatea de vatamare fizica. Ranirea este una dintre principalele cauze de deces la sugari cu varsta mai mica de 1 an. 

Relatia parinte-copil se distruge din cauza pedepselor fizice

„Bataia le atrage atentia, dar nu ii ajuta sa interiorizeze de ce ar trebui sa faca ceea ce trebuie in viitor. Ori s-ar putea sa se comporte cum doreste adultul cand acesta este de fata, dar vor face ce vor ei cand sunt singuri”, spune Elizabeth Thompson Gershoff, profesor de dezvoltare umana si stiinte ale familie la Universitatea Texas din Austin.

De asemenea, utilizarea repetata a pedepselor corporale contribuie la crearea unui ciclu de agresivitate in familie. Copilul poate dezvolta in timp comportamente agresive, atat fata de parinti, cat si fata de ceilalti din jur. 

Riscurile pedepselor corporale pentru sanatatea mintala si dezvoltarea cognitiva

Specialistii spun ca pedeapsa corporala este asociata cu un risc crescut de tulburari de sanatate mintala si probleme cognitive. Copiii care sunt  expusi in mod repetat la violenta fizica dezvolta adesea simptome de anxietate, depresie sau chiar tulburari de comportament. Capacitatea lor de a invata poate fi afectata grav si poate duce la  probleme de concentrare.

Rezultatele adverse ale bataii

Simpla palma este asociata cu rezultate adverse semnificative, comparabile cu cele ale abuzului fizic. Multi parinti considera ca o palma sau o corectie fizica usoara nu poate face rau, insa studiile arata ca si aceste forme mai putin severe de pedeapsa pot avea efecte negative pe termen lung asupra sanatatii emotionale si comportamentale a copilului.

Unde "da mama" nu creste nimic bun

Pedeapsa corporala a fost si este o problema care transcende culturile si ramane extrem de incarcata. Provoaca probleme legate de autonomia copiilor, drepturile si responsabilitatile parintilor si interesele societatii. Cercetarile arata ca pedepselor corporale nu functioneaza si au efecte negative de durata asupra copiilor. 

Sursa : hotnews.ro

Sursa foto: freepik

Taguri Pedepse copii Pedepse fizice copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre