Pericolele la care sunt expusi copiii de sarbatori si cum sa ii protejam

/ / Modificat: 2018-12-23
Pericolele la care sunt expusi copiii de sarbatori si cum sa ii protejam

Colindele, darurile, mesele imbelsugate, luminitele si decoratiunile speciale dau un farmec aparte sarbatorilor de iarna. Toate fac atmosfera mai placuta, ne indeamna sa petrecem timp alaturi de cei dragi, dar in acelasi timp ridica si probleme in legatura cu anumite pericole la care sunt expusi copiii in aceasta perioada.

Instalatiile, bradul si decoratiunile

Figurinele si decoratiunile stralucitoare atrag atentia copiilor. Unele pot fi inghitite usor de copiii foarte mici. Altele ii pot face sa se taie sau sa se intepe.

Ghirlandele si instalatiile electrice dau un farmec aparte locuintei. In acelasi timp atrag atenti micutilor si exista riscul de electrocutare.

Tot in aceasta perioada la decorarea casei sunt folosite si unele plante, precum vascul sau bradul. Dar pot fi periculoase pentru copii. Ele pot duce la intoxicarea micutilor si este bine sa nu fie lasate la indemana acestora.

Daca un obiect este stralucitor cu siguranta atrage atentia celui mic, care va dori sa il “guste”. Este de preferat ca decoratiunile sa fie puse cu atentie astfel incat micutii sa nu ajunga la ele. De asemenea, copii trebuie supravegheati si trebuie sa li se explice faptul ca decoratiunile si figurinele din bradul de Craciun nu sunt jucarii.

Alimentele pot fi o sursa de imbolnavire pentru cei mici

Aveti grija si de meniul meselor festive, mai ales daca aveti un copil mic. Evitati zaharurile sau alimentele procesate. Este bine sa spalati bine fructele si legumele si sa va spalati frecvent pe maini. In plus, cei mici au nevoie si de limite in privinta consumului de dulciuri. Copiii sunt curiosi daca vad adultii band alcool. Este de preferat ca paharele si sticlele cu bauturi alcoolice sa nu fie la indemana celor mici.

Jucariile noi se pot dovedi periculoase pentru cei mici

Jucariile electrice pot fi si ele sursa de pericol. Aveti grija ca bateriile sa nu poate fi scoase usor. Alegeti jucarii care sa fie corespunzatoare varstei copilului dar tineti cont si de ceilalti copii care pot veni in casa. Nu cumparati jucarii care contin xilen, toluen sau dibutil ftalat, substante nocive pentru cei mici. Asa cum cititi etichetele alimentelor, asigurati-va ca cititi si pe cele ale jucariilor.

Potentiale surse de foc

Evitati sa folositi lumanari daca aveti un copil mic in casa. Este de preferat ca prizele sa fie acoperite si cablurile electrice ascunse, astfel incat sa nu fie accesibile celor mici. Nu uitati sa nu lasati lichide in apropierea cablurilor electrice. O alta atractie a sarbatorilor o reprezinta artificiile si pocnitorile. Acestea sub nici o forma nu trebuie sa fie la indemana copiilor.

Vizitele, sursa de necunoscut pentru cei mici

Daca aveti musafiri in vizita este bine sa fiti atenti ca micutii sa nu aiba acces la bagajele sau la obiectele personale ale acestora. Nu stiti niciodata peste ce medicamente sau substante poate da si poate fi tentat sa guste din ele. La fel, daca mergeti in vizita, este recomandat sa nu lasati copilul nesupravegheat, pentru ca un spatiu nou este atractiv pentru cel mic, dar ar putea gasi tot felul de mici obiecte care pot fi usor inghitite.

Este bine sa gandim ca un copil atunci cand decoram casa si ne pregatim de sarbatori. Daca reusim sa vedem lucrurile si din perspectiva celui mic, cu siguranta Craciunul va fi mult mai in siguranta pentru toata lumea.

Taguri Craciun Craciun copii Pericole

Articole recomandate

Citeste si despre