Copiii mici si adolescentii fac parte din grupurile de persoane cu cel mai mare risc de inec la piscina. Pentru a preveni acest pericol trebuie sa iei masuri de siguranta care sa te asigure ca acest nimic rau nu i se poate intampla copilului tau.
Cel mai mare risc de inec apare in cazul piscinelor si bazinelor private. Daca stai la curte si ai o piscina clasica sau una gonflabila, speciala pentru copii, este important sa nu lasi niciodata copilul singur in apa sau in preajma acesteia. Daca esti de parere ca micutul este in siguranta doar pentru ca stie sa inoate sau pentru ca apa ii ajunge pana la brau, te inseli. Este suficient ca micutul sa cada si sa inghita apa pentru cateva secunde, ca o tragedie sa se intample.
Iar daca pentru copiii mici sunt frecvente inecul in piscinele private, in cazul copiilor mai mari, de peste 14 ani, pericolul de inec apare in momentul in care acestia fac baie in rauri, lacuri sau in mare. Aceste accidente sunt asociate, de multe ori, cu teribilismul si consumul de alcool.
Cum poti preveni pericolul de inec in cazul copiilor
Vara este momentul in care ne place sa ne racorim la piscina sau pe malul unei ape. Acest lucru poate duce insa la tragedii daca nu iei cateva masuri de preventie.
Iata ce masuri de preventie a inecului in cazul copiilor, recomanda medicii pediatri:
1. Nu lasa niciodata copilul singur in apa, oricat de bine ar sti sa inoate. Chiar daca apa este mica, exista intotdeauna riscul de producere al accidentelor. Copilul poate sa cada, se va speria si va inghiti apa, ducand la inecul acestuia.
2. Pentru bebelusi, pericolul de inec apare si in cazul unei piscine gonflabile, de curte, in care exista doar doi centimetri de apa. Tot in urma unei cazaturi acestia nu vor mai putea sa se ridice, inghitind apa si ducand la o tragedie.
3. Copiii mici, de pana in 10 ani, nu trebuie sa intre in apa fara colac sau pernute speciale care sa-i ajute sa stea la surpafata.
4. Inscrie-i
la cursuri de inot. Invatand sa inoate intr-un cadru de specialitate, copiii vor invata si tehnici de supravieturire in apa. Acestea reduc riscul de inec, insa nu inseamna ca micutii au protectie completa in fata inecului.
Exista studii care confirma faptul ca ca inceperea cursurilor de inot la varste cuprinse intre 1 si 4 ani reduce inecul in cazul copiilor.
ATENTIE! Asta nu inseamna ca micutii tau sunt in siguranta, chiar daca se afla intr-o piscina mica. Acestia trebuie sa fie supravegheati in permanenta de un adult, care sa fie pregatit sa intervina in caz de pericol.
Antrenamentul in tehnicile de resuscitare pulmonara, atat pentru parinti, cat si pentru adolescenti si copii mai mari, reprezinta, de asemenea, o masura eficienta pentru a preveni inecul in apa.
Pe de alta parte, cand vine vorba despre inotul intr-un rau, in lac sau in mare, vesta de salvare este singura care poate proteja viata copilului. Este de preferat insa ca micutii sa nu intre in rauri sau lacuri nici sub supravegherea adultilor, deoarece curentii de apa sunt imprevizibili. Acesta este si motivul pentru care vara auzim de zeci de cazuri de copii si chiar de adulti care s-au inecat in rauri sau lacuri.
La mare, copiii pot inota in preajma adultilor si sub supravegherea lor. Trebuie insa sa nu se indeparteze de mal si sa nu iasa din perimetrul imprejmuit de geamanduri.
Sursa foto: piqsels.com