Raul ireversibil pe care il faci copilului cand tipi sau il jignesti

/ / Modificat: 2019-04-11
Raul ireversibil pe care il faci copilului cand tipi sau il jignesti

Orice mama isi mai iese din pepeni cand copilul face cate o boacana, insa de fiecare data inainte sa tipi la el sau sa il insulti gandeste-te ca tu ai fost aleasa sa fii ingerul lui, nu sa-i distrugi viata.

Poate ti se pare prea dur spus, insa de fecare data cand ii vorbesti urat copilului ii faci rau, chiar si fara sa vrei.

De multe ori luam prea usor limbajul pe care il folosim cu cei din jur si nu ne gandim ca o vulgaritate cat de mica poate rani sau poate avea consecinte. Si reciproca e valabila: cand ni se vorbeste urat sau pe un ton agresiv avem tendinta sa minimalizam cele ce s-au spus si nu constientizam consecintele. Dar asta nu inseamna ca ele nu exista, desi nu sunt vizibile imediat.

Si daca aceste lucruri sunt valabile pentru adulti, iti inchipui ce efect au tipetele sau cuvintele urate asupra copiilor?

Multi copii care au crescut cu parinti care i-au abuzat verbal au spus ca ar fi preferat sa primeasca o palma, pentru ca ranile fizice se mai vindeca, in loc sa fie umiliti ani la rand. Asa cum un cuvant potrivit poate salva viata cuiva, unul aruncat cu rautate poate distruge un om, dupa cum arata studiile psihologice realizate pe aceasta tema.

1. Abuzul verbal provoaca aceleasi daune cerebrale ca si abuzul fizic. Studiile bio-imagistice realizate de Naomi L. Eisenberger demonstreaza ca aceleasi circuite cerebrale sunt afectate in ambele cazuri, fapt confirmat de un alt specialist, Ethan Kross, care a cercetat aceste aspecte folosind un aparat RMN. In timpul procesului, subiectilor li s-au aratat fotografii ale celor care i-au abuzat si li s-a cerut sa se gandeasca la momentele in care au fost raniti, pentru ca apoi sa li se aplice o compresa fierbinte care le-a facut rau fizic. In ambele cazuri, aceleasi parti ale creierului au fost afectate.

2. Agresiunea verbala schimba modul de dezvoltare a creierului. Datorita abilitatii omului de a se adapta la diferite probleme, pericole si situatii de viata, creierul copiilor incearca sa se adapteze la abuzul verbal constant prin modificari de structura si de dezvoltare, iar schimbarile care se produc sunt ireversibile.

Studii conduse de Martin Teicher au indicat ca in cazul copiilor abuzati verbal s-au produs modificari in trei zone ale creierului: la nivelul corpului calos (responsabil cu transmiterea informatiei motorii, senzoriale si cognitive intre emisferele cerebrale), al hipotalamusului (parte a sistemului limbic, responsabil cu emotiile) si al cortexului frontal (responsabil cu gandirea si cu luarea deciziilor).

3. Efectele abuzului verbal sunt mai puternice decat cele ale exprimarii iubirii. Din pacate dovezile verbale de iubire si abuzul verbal "opereaza" in zone diferite. Atunci cand parintii umilesc copilul, sunt reci sau ii agreseaza verbal, nici toata dragostea din lume pe care ar putea-o primi ulterior nu va repara raul facut.

La fel ca in situatiile in care stai toata ziua la birou si la finalul ei alergi o ora pentru a compensa, dragostea primita in contrapartida cu violenta verbala va ajuta, dar nu va diminua raul. Mai mult, contradictia dintre cele doua atitudini face chiar mai mult rau copilului, care va deveni o persoana dependenta si care va suferi de teama de abandon.

4. Abuzul verbal se pune la suflet si nimic nu il va scoate de acolo, mai ales cand vine de la parinti. Amintirea cuvintelor grele auzite din gura parintilor devine parte a existentei victimelor, iar printre consecintele semnalate se numara depresia, anxietatea, tendintele suicidale, de autodistrugere si autocritica.

Agresiunea verbala este o forma de abuz psihologic asupra copilului, care va intelege ca este o persoana care nu valoreaza nimic, ca este un esec, ca nu este iubit, ca este in pericol si ca este bun doar pentru a satisface nevoile altora.

Data viitoare cand iti mai spui ca orice om isi mai iese din pepeni si reactioneaza verbal in consecinta, adu-ti aminte ca asta nu e o scuza pentru a umili pe cineva inofensiv care depinde de tine si care se va dezvolta in functie de comportamentul pe care tu il ai.

Taguri Tipat la copii Jignire copil Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre