"Regula lui Kiko": o tehnică de prevenire a abuzurilor sexuale

/ / Modificat: 2022-04-14

Când ești părinte, numai gândul la abuzul sexual îți întoarce stomacul pe dos. Acestea sunt acte atroce care au loc în societate și care nu ar trebui să se întâmple niciodată. De aceea este atât de important să cunoaștem tehnici pentru a-i învăța pe copii cum să prevină abuzul sexual, iar "Regula lui Kiko" este una dintre ele. 

O poveste pentru copii

"Regula lui Kiko" este o poveste pentru copii care îi va ajuta să înțeleagă cum să acționeze pentru a preveni abuzul sexual și să-și cunoască drepturile în fața acestor agresiuni. Este o problemă socială și este de datoria noastră, a tuturor, să ne protejăm copiii și de aceea, prin povești, găsim instrumente extraordinare.

În regula lui Kiko găsim 5 subiecte diferite, dar fundamentale, pe care copiii ar trebui să le cunoască. Numai în acest fel vor învăța că nimeni nu le poate invada spațiul fizic și că, atunci când ceva îi deranjează la cineva, trebuie să stea departe. Dacă ceva îi face să se simtă inconfortabil, ar trebui să le spună mamei și tatălui cât mai repede posibil sau unui adult de încredere.

Corpul tău este doar al tău

Arată cât de important este pentru copii să știe că trupul lor este doar al lor și că nimeni nu se poate atinge de el dacă nu sunt de acord. Contactul fizic cu alte persoane ar trebui să fie permis numai de către cei cu care copilul este de acord și se simte confortabil în acest sens. Interiorul chiloților nu ar trebui să fie atins niciodată și nimeni nu ar trebui să îi ceară să îl arate. El trebuie să spună nu. La fel și în sens invers, copilul nu poate atinge părțile intime ale altor persoane și nici nu poate cere să i se arate.

Atingeri bune și rele

Copiii ar trebui să fie conștienți de faptul că există zone ale corpului pe care nimeni nu are voie să le atingă, cu excepția lor. Acestea sunt zonele intime sau private care nu sunt niciodată arătate altora. Organele genitale trebuie să fie întotdeauna ascunse și nimeni nu trebuie să le atingă sau să întrebe dacă pot fi atinse sau văzute de alții.

Numai mama sau tata pot spăla aceste zone în baie până când învață să o facă singuri. Dar trebuie spălate în același mod ca și restul corpului, fără a le acorda mai multă atenție sau a le atinge mai mult decât este necesar.

Secrete bune și secrete rele

La fel cum copiii ar trebui să știe că părțile lor intime nu trebuie atinse, ei ar trebui să știe și care este diferența dintre secretele bune și cele rele. În "Regula lui Kiko", copiii învață să facă diferența între secretele rele și cele pe care cineva le spune să le păstreze tăcerea și să nu le spună părinților lor (sau altcuiva), cum ar fi atingerea organelor genitale sau a oricărei alte zone, chiar dacă se simt prost în legătură cu aceasta. 

Comportamentele nepotrivite care îl fac pe copil să se simtă inconfortabil ar fi, de asemenea, secrete rele. Adică, un secret rău ar fi orice secret care nu poate fi spus părinților și care este legat de contactul fizic sau de un comportament nepotrivit între adulți și copii sau între colegi. Nu ascundeți niciodată lucruri de mama sau de tata. Anunțați-i rapid, pentru ca aceștia să vă poată ajuta imediat.

Prevenire și protecție

Prevenirea și protecția minorilor este responsabilitatea absolută a adulților. Din acest motiv, comunicarea, gestionarea emoțiilor și empatia trebuie să fie mereu îmbunătățite. Nu ar trebui să existe subiecte tabu acasă. Nu este un lucru rău să le vorbim copiilor despre sexualitate încă de când sunt mici, folosind întotdeauna un limbaj pe care îl înțeleg și care este adaptat la înțelegerea lor. În acest fel, va fi mai ușor de detectat dacă sunt supuși la un anumit tip de abuz sexual.

Atunci când un copil este victima violenței sexuale, acesta este mai retras, se teme de ceea ce ar putea crede ceilalți, nu vrea să se simtă vinovat de ceea ce s-a întâmplat și, prin urmare, poate nega.

Este important ca copilul să aibă încredere deplină în dumneavoastră, astfel încât să înțeleagă că nu este vina sa și că trebuie să vă spună ce s-a întâmplat pentru a primi ajutor. De asemenea, ar trebui să îi învățați instrumente de prevenire, astfel încât să se poată apăra de o eventuală agresiune sexuală: să nu rămână în acel loc cu persoana care îi face să se simtă inconfortabil, să ceară rapid ajutorul unui adult și, bineînțeles, să vă spună imediat ce s-a întâmplat.

Trebuie să le arătați că au în jurul lor o plasă de siguranță formată din oameni în care au încredere și la care pot apela ori de câte ori se simt în pericol. Aceștia pot fi părinți, mătuși, unchi, bunici...

Taguri Abuz sexual copii

Articole recomandate

Citeste si despre