Responsabilitati pe care fratii mai mari nu trebuie le aiba

/ / Modificat: 2021-07-13
Responsabilitati pe care fratii mai mari nu trebuie le aiba

Cand apare al doilea sau al treilea copil, iar diferenta dintre ei este mai mare, acestia incep sa-si asume direct, sau sa le fie impuse de parinti, diverse responsabilitati. Copiii, indiferent de varsta, nu ar trebui sa aiba responsabilitati odata cu aparitia unui nou copil. Acesta nu trebuie sa aiba grija de fratele mai mic sau sa i se impuna anumite sarcini doar pentru ca parintele sa aiba o viata mai confortabila.

Uneori parintii, din cauza oboselii, a lipsei timpului sau a altor circumstante tind sa le dea copiilor mai mari responsabilitati care nu sunt adecvate varstei lor. Copiii, indiferent de varsta, nu sunt responsabili pentru cresterea si ingrijirea fratilor. Acest lucru poate duce la aparitia certurilor intre frati, dar si la afectarea dezvoltarii copilului mai mare.

7 lucruri pe care parintii NU trebuie sa le impuna fratilor mai mari

Cand ai un copil mai mare si apare un al doilea copil, tentatia de a-i da din responsabilitati este mare. Cu toate acestea, un copil NU trebuie sa aiba niciodata grija de un alt copil.

Iata care sunt greselile frecvente pe care le fac parintii si care afecteaza dezvoltarea copiilor:

1. Fratele mai mare nu trebuie pus sa-si ajute fratele mai mic in tot ce este nevoie. De la invatarea de poezii la gradinita, la temele de la scoala. Aceasta NU este responsabilitatea lui. Desigur, poate face acest lucru daca si cand doreste, insa nu trebuie fortat. Aelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste imbracatul copilului, spalatul, mancatul etc.

2. Copilul mai mare nu trebuie sa devina adultul casei doar pentru ca unul dintre parinti nu poate prelua “conducerea” din orice motiv. De multe ori se intampla ca in cazul in care mama sau tatal nu mai poate prelua conducerea copilul mai mare se vede nevoit sau este pus de parinte sa devina adultul casei.

3. NU ii impune copilului mai mare sa fie un exemplu pentru copilul mai mic. Parintii sunt cei care trebuie sa fie un exemplu pentru copii si nu fratii.

4. Nu tii cont de varsta copilului cand ii atribui responsabilitati. Este o greseala pe care multi parinti o fac, insa este cu atat mai frecventa in cazul aparitiei celui de-al doilea copil. Cand ii atribui noi responsabilitati copilului mai mare, trebuie sa tii cont de varsta acestuia si trebuie acordate cu o limita. Copiii trebuie sa ramana copii.

5. Nu lauzi copilul cand face lucruri bune. Indiferent de varsta, cand copilul face un lucru bun trebuie laudat si incurajat sa continue. Asa cum in momentul in care greseste ceva ii spui, la fel trebuie sa procedezi si cand face ceva bine.

6. Ii impui sau il lasi pe fratele mai mare sa aiba autoritate asupra celui mai mic. Un frate mai mare NU trebuie niciodata lasat sa-si pedepseasca sau sa-si corecteze fratii mai mici. Fratii trebuie sa fie frati iar totul trebuie sa fie egal intre ei, indiferent de varsta acestora.

7. Fratele mai mare NU trebuie sa fie un exemplu de autoritate. Acestia trebuie sa se comporte intre ei ca cei mai buni prieteni si nu ca un adult cu un copil. Autoritatea le revine doar parintilor.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Ajutor frati mari Responsabilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre