Multi parinti sunt preocupati sa le transmita copiilor lor bunele maniere si valorile dupa care ar trebui sa se ghideze in viata, inca din copilarie. Ne dorim ca micutii nostri sa fie educati, sa stie cum sa se comporte in societate si sa aiba o baza solida atunci cand vine vorba despre maniere. Felul in care le „predam” aceste lectii nu ar trebui insa ignorat.
Dincolo de mesajul in sine si ce le spunem copiilor nostril despre bunele maniere, este important si cum le spunem. Vrem sa ne asiguram ca ei invata si aplica acele reguli e buna purtare, insa trebuie sa o facem fara sa ii criticam, sa ii umilim sau sa le spunem ca este gresit ce fac.
Ce sa faci si ce sa eviti, asadar, atunci cand vrei sa il inveti pe copil despre bunele maniere sau despre orice altceva?
1. Evita critica. A-i spune copilului ca este gresit ce face, ca nu e bine si a-i reprosa ca i-ai spus deja de multe ori un lucru si el tot nu l-a invatat nu face decat sa ii stirbeasca increderea in el si sa ii afecteze stima de sine. Ce poti face in loc de a-l critica? Lauda-i eforturile, spune-i ca se descurca foarte bine, dar ca data viitoare poate incerca sa faca altfel. Sugereaza-i solutii, fii langa el si ajuta-l de fiecare data cand are nevoie.
2. Evita comparatia. A-i spune unui copil ca fratele/verisorul/colegul lui se descurca mai bine decat el, in orice situatie, este un comportament toxic, care ii afecteaza copilului increderea in sine. Fiecare copil este diferit, iar comparatia nu ar trebui sa existe in nicio situatie. Spune-i ca se descurca bine, dar ca ar putea imbunatati anumite lucruri, fara sa il compari cu alti copii.
3. Pastreaza-ti calmul. Copiii au obiceiul de a ne intrerupe din activitati importante pentru a ne cere ceva. Au nevoie de atentie fix cand avem o conversatie importanta sau suntem intr-o sedinta online. Chiar daca simti ca iti pierzi cumpatul cand se intampla asta, incearca sa te stapanesti si explica-i copilului ca intelegi ca e important pentru el ce voia sa iti spuna, dar nu este in regula sa te intrerupa cand faci ceva pentru serviciu sau cand discuti cu un alt adult.
4. Nu folosi amenintari. Copiii nu trebuie sa invete anumite lectii de teama, asa ca incearca sa nu folosesti amenintari precum „daca mai faci o data asa, plec fara tine” sau altele in acelasi stil. In loc sa il certi si sa il ameninti pentru ceva ce a facut, explica-i de ce nu este bine/nu este sigur pentru el sa faca in continuare acel lucru.
5. Nu pune presiune. Sunt copii care nu vor sa socializeze nici macar cu familia extinsa, cu atat mai putin cu strainii. Daca al tau copil este mai retras si nu vrea sa vorbeasca din prima cu anumite persoane, nu insista si nu pune presiune asupra lui sa socializeze. Spune-i ca il intelegi si ca va vorbi cu persoanele respective atunci cand va fi pregatit, fara sa ii induci ideea ca este o lipsa de respect daca nu o face.
6. Nu il umili. Copiii au tot felul de comportamente care nu ne plac, uneori in cele mai nepotrivite momente. Cand se intampla ca micutul sa faca o criza in mijlocul magazinului sau al parcului, nu il umili, nu ii spune ca te face de rusine, ca se uita lumea la voi sau ca se comporta ca un bebelus. Valideaza-i sentimentele, spune-i ca il intelegi si incearca sa il linistesti cu blandete.
Nu uita ca felul in care ii vorbesti copilului tau devine vocea lui interioara. Daca tu il umilesti, el isi va pierde increderea in el si va umili, la randul sau, pentru a se proteja, iar exemplele pot continua. Atunci cand educi un copil folosind respectul, el va respecta la randul sau.
FOTO: Freepik