Exista o multime de metode pentru a-i invata pe copii sa doarma singuri. Trebuie doar sa le aplici corect si sa transmiti celui mic mesajul clar ca va fi in siguranta, chiar daca va desparte un perete.
De cand vine pe lume un copil, una dintre marile dileme ale parintilor este daca ar trebui sa doarma cu ei in pat, in camera sau separat. Cei mai multi opteaza pentru inceput pentru una dintre primele doua variante. Sunt cele mai practice si sigure atunci cand un pui de om apare in viata unei familii. Cei mai multi isi spun ca va fi doar temporar, pentru cateva luni, insa de obicei situatia devine permanenta si e tot mai greu sa iei decizia de a "rupe" lantul de iubire. Te temi ca s-ar putea intampla ceva peste noapte, te temi ca micutul s-ar putea simti abandonat sau ar putea inregistra un regres odata ce se trezeste singur in camera lui si nu te gandesti nicio clipa ca poate problema este la voi, adultii, mai mult decat la cel mic.
Metode pentru a invata copiii sa doarma singuri
De la cunoscuta metoda Estivill, pana la metode mai putin abrupte, graduale, pentru parinti mai putin "disciplinati", toate strategiile pentru a invata un copil sa doarma singur au la baza stimuli negativi cum ar fi sa-l ignori atunci cand plange. Acest tip de metode se vor a fi rapide si eficiente, dar nimeni nu pare sa puna accent pe efectele negative pe termen scurt sau lung pe care le pot avea.
O metoda la fel de eficienta este aceea de a-l invata treptat sa doarma singur, cu dragoste, rabdare si empatie, stimulandu-l in mod pozitiv. Poate dura ceva mai mult, insa rezultatul este, in final, acelasi, iar copilul tau cu siguranta nu se va simti abandonat sau respins atunci cand este "izolat" in alta camera, desi a fost obisnuit sa doarma cu parintii.
Cum ajuti copilul sa se obisnuiasca sa doarma in camera lui
Cand copilul s-a obisnuit sa doarma cu voi in pat sau in camera, nu este suficient sa ii ceri sa isi schimbe obiceiul. Poti, insa, sa il motivezi explicandu-i ca in camera lui va avea mai mult spatiu si va avea mai multe lucruri care ii plac. Ii poti spune ca va avea un spatiu doar al lui si ca poate decide chiar el cum va arata.
Copilul poate fi motivat sa accepte sa doarma in patul lui si cu un mic "santaj": va avea voie sa faca la el in pat ce nu are voie in patul parintilor. Veti citi impreuna inainte de a stinge lumina, va putea dormi cu jucaria preferata etc.
Odata pregatit pentru a dormi singur, puteti stabili un sistem de recompense si puteti stabili impreuna "premiul" pentru comportamentul dorit.
Dupa varsta de 2 ani este ceva obisnuit ca unii copii sa regreseze pe anumite paliere. Motivele pot fi diferite: nasterea unui frate, teama de a dormi singuri. Este varsta in jurul caruia pot aparea cosmarurile, deoarece imaginatia copiilor devine mai bogata, sau chiar frica de intuneric, insa este important sa stii cum sa le gestionezi. Daca cel mic se teme de intuneric, poti lasa aprinsa o lumina de veghe in camera sau pe coridor. Usa camerei sale poate ramane intredeschisa, jaluzelele sau draperiile pot ramane pe jumatate deschise pentru a intra lumina si de la felinarele de pe strada.
Creati o rutina legata de mersul la culcare: cititi in fiecare seara o poveste sau uitati-va impreuna la un film, jucati-va un joc care sa nu-l agite sau pur si simplu faceti ceva relaxant impreuna.
Cand copilul se trezeste nelinistit pentru ca a visat urat, mergi langa el si ramai acolo pana cand se linisteste sau adoarme la loc.
Greseli pe care le fac parintii cand duc copilul la culcare
Rutina somnului este foarte importanta, insa multi parinti uita acest lucru cateodata. Chiar daca poate sa nu para important, un simplu sarut dat inainte de culcare, seara de seara, este pentru copilul care doarme singur o zona de confort, un gest care ii ofera siguranta ca mama si tata sunt aproape de el, chiar daca nu impart aceeasi camera.
Alteori incalcati rutina deja stabilita si cedati rugamintilor de a-l tine in brate pana adoarme sau de a va intinde langa el pana cand Mos Ene vine pe la gene. Desi nu pare ceva atat de grav, poate deveni un obicei si va face mai dificila respectarea rutinei.
Alte greseli pe care parintii le fac fara sa-si dea seama sunt:
- te enervezi cand nu vrea sa adoarma singur si se poarta urat
- ii oferi argumente pentru a dormi singur si pentru a nu-i fi teama sa o faca, iar el cere tot mai multe, pana cand, epuizand tot "arsenalul", vei ceda
- il ajuti cu lucruri pe care le poate face si singur, cum ar fi sa mearga la toaleta sau sa bea apa; astfel, girezi un comportament menit sa amane momentul in care chiar va trebui sa se culce singur.