Te-ai intrebat cum se simte copilul tau cand te vede tot timpul cu telefonul in mana

/ / Modificat: 2019-09-23
Te-ai intrebat cum se simte copilul tau cand te vede tot timpul cu telefonul in mana

Un subiect de disputa este cel referitor la faptul ca cei mici petrec mult timp in fata ecranelor si ar trebui impuse niste reguli.

Dar si parintii ar trebui sa tina cont de ele. Acestia sunt mereu cu mana pe telefon, in timp ce se afla in preajma copiilor, ceea ce duce la "utilizarea excesiva a tehnologiei de mana, in special a telefonului mobil si a tabletei, in prezenta copiilor," asa cum este definit de un articol publicat de Universitatea de Stat din Michigan.

Vestea proasta este ca parintii distrasi nu trec neobservati de copii. Un sondaj global realizat de AVG Technologies pe un esantion de 6.000 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani a relevat ca 52% dintre ei cred ca parintii lor petrec prea mult timp pe telefoanele mobile. 32% dintre ei s-au simtit lipsiti de importanta atunci cand parintii isi folosesc telefoanele in timpul mesei, conversatiilor, cand se uita la televizor si cand ies in parc.

Telefoanele mobile le distrag atentia parintilor

Un studiu din 2018 publicat de "Jurnalul de relatii sociale si personale" a descoperit ca "smartphone-urile distrag parintii sa cultive sentimente de conexiune atunci cand petrec timp cu copiii lor."

"Pe cat de atragatoare si utile sunt, smartphone-urile pot face ca petrecerea timpului cu copiii sa fie ceva nesemnificativ," a declarat, pentru PsyPost, coautorul studiului, Kostadin Kushlev.

Si poate avea efecte daunatoare asupra cresterii acestora, dupa cum au constatat diverse studii. O cercetare din 2016 publicat in revista Translational Psychiatry a sugerat ca parintii distrati pot afecta dezvoltarea creierului bebelusilor, in special capacitatea lor de a intelege placerea.

De asemenea, poate afecta invatarea si dezvoltarea lor, in special pentru copiii mai mici care nu sunt capabili sa isi verbalizeze nevoia de atentie.

Conversatia cu parintii, importanta pentru copil

parinti-telefon1

Oamenii de stiinta de la "Massachusetts Institute of Technology" au descoperit ca si ceva la fel de simplu cum este o conversatie cu parintele poate stimula dezvoltarea limbii si creierului unui micut. De fapt, limba este cel mai bun predictor al realizarii scolii, potrivit unui alt studiu.

Insa, daca parintii nu reusesc sa poarte o conversatie cu copilul, pentru ca sunt distrasi de o alerta text sau simt nevoia sa raspunda urgent la un mesaj, "acea rupere" din fluxul conversatiei il poate impiedica pe cel mic sa invete, spune psihologul Kathy Hirsh-Pasek intr-un interviu pentru The Atlantic.

Modalitati care te fac sa iei o "pauza de telefon"

1. Fa-ti un program pentru a te deconecta de le dispozitivele tale

Masa si timpul de joaca pot fi un bun prilej fara gadgeturi, astfel incat sa iti poti concentra toata atentia asupra micutului tau. De fapt, a lua masa impreuna poate ajuta mai bine copilul sa se inteleaga cu altii si sa vada daca se potrivesc, spune un studiu.

2. Schimba culoarea ecranului

Comutarea ecranului telefonului de la colorat la alb si negru poate "reduce atentia de la imaginile atragatoare si face navigarea pe Facebook mai putin interesanta." Acest lucru iti va orienta atentia catre lucruri mai importante - copilul tau.

3. Dezactiveaza notificarile

Este usor sa scapi de bipurile constante primite pe telefon, asa ca opreste notificarile si petrece mai mult timp cu cel mic.

4. Nu uita ca este sanatos pentru el sa se joace independent

Jocul independent creeaza incredere, gandire critica si creativitate. El invata, de asemenea, ca se poate bucura de propria companie - nu se plictiseste atunci cand este singur - si ca poate avea incredere si se poate baza pe propria sa capacitate de a face lucrurile, spune Heidi Murkoff, autorul seriei "What to Expect When You're Expecting series."

54% dintre parintii participanti la sondajul AVG s-au ingrijorat ca au dat un exemplu rau copiilor lor, atunci cand a venit vorba de utilizarea telefonului. Aceasta constientizare este un pas inainte. Inseamna ca parintii recunosc ca timpul de calitate petrecut cu cei mici este importanrt si se simt bine emotional atunci cand sunt alaturi de ei. Depinde doar de tine sa gasesti acel echilibru care functioneaza pentru viata de familie.

Taguri Smartphone copii Dependenta smartphone

Articole recomandate

Citeste si despre