Atunci cand vine vorba despre comunicarea cu copiii, lucrurile pot fi dificile de multe ori. Divergentele de opinii, dar si tiparele de comunicare pe care unii adulti le au fac ca intre ei si copii sa se creeze o prapastie. Aceasta se adanceste cu atat mai mult cu cat adultii tind sa judece sau sa critice uneori alegerile copiilor.
Pentru a crea o relatie de comunicare sanatoasa, psihologii spun ca este important sa ne punem cateva intrebari, pentru a-i intelege mai bine pe copiii nostri si nevoile lor. Aceste intrebari sunt:
- As vrea sa fiu in locul copilului meu?
- Mi-ar placea sa fiu tratata la fel?
- M-as simti confortabil daca cineva mi-ar vorbi in acest fel?
Abia dupa ce ne punem in locul copiilor si intelegem cum se simt ei atunci cand le vorbim „de sus” sau ii criticam, vom reusi sa empatizam si sa vorbim cu ei ca de la egal la egal. Apoi, este nevoie sa aplicam cateva strategii pentru a le obtine intelegerea si cooperarea.
1. Comunica ferm ce asteptari ai de la copil
Spune-i ce tip de comportament doresti sa vezi, ce tip de comportament nu doresti sa vezi si care sunt consecintele, in fiecare dintre cele doua situatii. Atunci cand este cazul, fii ferm si aplica masurile promise, chiar daca acest lucru duce la plans sau tantrum.
De exemplu: „Ti-am spus ca daca te mai comporti asa, vom pleca din parc”. Copilul nu va fi multumit de faptul ca vizita in parc s-a terminat, insa are nevoie sa vada fermitate si sa inteleaga ca actiunile sale au consecinte. Daca ai comunicat o anumita consecinta, aplic-o atunci cand este cazul.
2. Incurajeaza-l sa isi exprime parerile
Copiii aduna frustrari si ajung sa nu mai asculte din cauza ca nu sunt incurajati sa isi exprime parerea. Atunci cand nu vor sa faca un anumit lucru, incearca sa afli de ce nu vor sa faca lucrul respectiv. In loc sa le impui ceva, comunica cu ei si afla ce este in spatele refuzului lor. Ii poti intreba chiar ce solutii propun ei, cum ar vrea sa procedati, pentru a ajunge la o situatie care sa ii multumeasca.
3. Spune-le cum te simti atunci cand ai de-a face cu emotii puternice
Copiii trebuie sa inteleaga ca si noi avem limite, si noi ne suparam, ne pierdem rabdarea, suntem obositi sau furiosi. Mesajul pe care trebuie sa il transmitem este ca ne supara comportamentul lor intr-un anumit moment sau un lucru pe care l-au facut, nu suntem suparati pe ei. Exemple de afirmatii prin care le putem transmite cum ne simtim:
- „Ma simt frustrat cand vorbesc cu tine si ma ignori. Ai putea sa fii atent la mine?”
- „Ma supara cand iti lasi lucrurile imprastiate peste tot. Ai putea sa le strangi, te rog?”
- „Ma simt ingrijorat cand nu vii acasa direct dupa scoala. Data viitoare ai putea sa ma anunti unde esti?”
Aceste strategii ne pot ajuta sa comunicam mai eficient cu ai nostri copii, mai ales in momente si la varste dificile, precum adolescenta.
FOTO: Freepik