Tehnica semaforului. Cum ii ajuta pe copii si cum o poti aplica

/ / Modificat: 2021-07-04
Tehnica semaforului. Cum ii ajuta pe copii si cum o poti aplica

Copiii au deseori reactii impulsive si chiar crize de furie izbucnite din nimic, insa specialistii spun ca nu trebuie sa iti faci griji, deoarece ele constituie etape normale ale dezvoltarii lor. Chiar si asa, nu inseamna ca astfel de comportamente trebuie trecute cu vederea sau incurajate, ci gestionate cu rabdare. Iar tehnica semaforului poate fi de mare ajutor.

Ce este tehnica semaforului

Copiii sunt, prin definitie, imaturi si nu stiu sa isi controleze emotiile; prin urmare, este rolul parintilor sa ii invete cum sa o faca si sa evite comportamentele nepotrivite. Tehnica semaforului este o metoda tot mai des folosita in educatia copiilor si consta in a-i ajuta pe cei mici sa identifice starile si senzatiile si sa invete sa le gestioneze.

Semaforul este un element foarte important in circulatia rutiera si pietonala si, pentru siguranta lui, orice copil invata, inca de la varste fragede, cum functioneaza acestea: la rosu ne oprim, la galben asteptam si ne uitam cu atentie dupa posibile pericole, iar la verde putem merge mai departe linistiti. Semafoarele pot fi implementate foarte usor in educata copiilor.

Cum ii ajuta culorile pe copii sa isi gestioneze emotiile

Ca adulti stim deja cand si cum trebuie sa actionam in diferite situatii, insa copiilor le poate fi greu sa isi identifice sentimentele si sa actioneze in functie de acestea. Reglarea comportamentului unui copil poate dura ceva timp, dar folosirea culorilor semaforului poate fi de un real ajutor.

Semaforul rosu indica sentimente negative precum furie, frustrare, nervozitate etc. Acestea sunt emotii care pot impinge pe cineva sa uite de respect si sa atace sau chiar sa raneasca alte persoane.

La rosu ne oprim, insa pentru a intelege cand semaforul este rosu, copilul trebuie sa identifice emotiile si semnalele pe care le primeste (puls si respiratie accelerate, voce tremuranda si deseori ridicata, tipete, inrosirea fetei sau inclestarea pumnilor).

Semaforul galben reprezinta momentul in care trebuie sa iei distanta de situatie, sa te indepartezi ce ceva ce te deranjeaza sau te supara, sa inspiri profund si sa incerci sa te calmezi.

Copilul va alege tehnica de calmare care i se potriveste cel mai bine si trebuie sa inteleaga ca acest moment de pauza este destinat intelegerii emotiilor si incercarii de a le domina.

Semaforul verde inseamna o stare de calm, inseamna depasirea tensiunilor si rezolvarea problemei intr-un mod echilibrat si cu respect.

Caror copii li se poate aplica tehnica semaforului

Tehnica semaforului este una vizuala si este destinata in special copiilor de varsta prescolara, tocmai pentru ca poate fi inteleasa si aplicata cu usurinta. Este, insa, foarte important, ca, macar pentru inceput, adultul sa il ghideze pe copil prin toate etapele pe care le presupune aceasta metoda de calmare, cu respect, empatie si dragoste.

Deseneaza partile si culorile semaforului pe un carton si pune-le in mai multe locuri din casa, astfel incat ele sa fie mereu vizibile. Atentie, tehnica semaforului nu presupune impartirea emotiilor in pozitive si negative, ci sa ofere o cale de gestionare a acestora.

Puterea exemplului este foarte importanta, prin urmare parintii pot folosi chiar ei tehnica semforului si, astfel, il vor ajuta pe cel mic sa o inteleaga mai bine.

Emotiile nu trebuie catalogate in pozitive si negative, ci trebuie explicate celui mic pe indelete; el trebuie sa inteleaga ca este firesc sa simta uneori furie, gelozie sau frustrare si ca, in loc sa le reprime, trebuie sa fie constient de ele si sa le gestioneze astfel incat sa atinga o stare de bine.

Taguri Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre