Tehnici de calmare pe care sa le aplici atunci cand copilul te aduce la capatul rabdarii

/ / Modificat: 2022-10-28
Tehnici de calmare pe care sa le aplici atunci cand copilul te aduce la capatul rabdarii

Copiii au „talentul” de ne aduce uneori la capatul rabdarii. Sunt numeroase momente cand, ca parinte, simti ca lucrurile iti scapa de sub control si ca nu te mai poti abtine. Iti vine sa urli, sa lovesti, sa faci orice pentru a te descarca, insa stii ca trebuie sa iti pastrezi calmul si sa nu refulezi de fata cu copilul, pentru ca s-ar putea sa faci si sa spui lucruri pe care mai tarziu sa le regreti. Este foarte usor sa scapam situatia de sub control si sa rostim cuvinte care sa ii afecteze copilului stima de sine. Tocmai de aceea, este important sa invatam cum sa ne gestionam accesele de furie, pentru a nu le face rau copiilor, fara sa vrem.

Oamenii sunt construiti diferit, fiecare are o limita a rabdarii pe care o atinge mai usor sau mai greu. In plus, tipul de personalitate determina felul in care reactionam la nervi. Sunt parinti care la primele impulsuri au iesiri nervoase pe care nu le pot controla si parinti care rezista eroic, indiferent ce „butoane” ar apasa copiii. Iata cateva sfaturi utile care va pot ajuta sa gestionati sentimentele negative pe care le aveti si sa nu spuneti sau sa faceti lucruri pe care le puteti regreta mai tarziu!

1. Respirati adanc si numarati pana la 10 inainte de a reactiona in orice fel

Atunci cand copilul va scoate din sarite, este important sa va acordati cateva clipe pentru a cauta cuvintele potrivite pentru a-i transmite mesajul. In loc sa strigati la el, incercati sa va calmati si sa ii comunicati pe un ton normal mesajul pe care il aveti de comunicat.

2. Iesiti din camera pentru cateva momente

Poate fi de ajutor sa parasiti camera, atunci cand simtiti ca va pierdeti controlul si ca s-ar putea sa aveti o reactie nepotrivita. Daca simtiti ca ati putea face ceva care sa-i dauneze copilului, gasiti o modalitate de a va indeparta, fara sa il faceti sa se simta abandonat. Spuneti-i ca aveti nevoie de un minut si ca va intoarceti imediat sau ca trebuie sa mergeti pana la baie. Pauza poate face minuni si va poate ajuta sa reduceti nivelul nervilor.

3. Spune-i ce te deranjeaza, dar fara sa il critici

Felul in care comunicam mesajul este foarte important pentru copil. In loc sa ii spui ”Esti rau si obraznic pentru ca iti lovesti sora”, ii poti spune ”Nu imi place cand iti lovesti sora si cu siguranta nici ei nu ii place. Este dureros si te rog sa te opresti”.

4. Nu te feri sa ii ceri scuze

De multe ori exageram fata de copii, dar ne vine greu sa ne asumam greseala. Nu e o dovada de slabiciune sa recunosti in fata copilului ca ai gresit si ca nu ar fi trebuit sa reactionezi asa. Dimpotriva, ii da si lui o lectie despre asumarea greselii, recunoasterea ei si respectul fata de ceilalti.

5. Incearca sa intelegi ce ii provoaca acel comportament

Uneori, nu ne putem intelege cu copiii din cauza unor factori care tin de natura lor sau de alte lucruri. Poate ca micutii aduna tensiune si frustrari de la gradinita, de la scoala sau din parc si refuleaza acasa. Inainte de a va enerva si a tipa la ei, incercati sa intelegeti ce este in sufletul lor, ce ii framanta si de ce se comporta asa. Odata descoperita cauza, veti corecta si comportamentul. Alti copii pot face lucruri interzise din curiozitate, nu din rautate sau din obraznicie. Desi le-ati spus de nenumarate ori sa nu umble la priza, sunt curiosi ce se intampla acolo. Explicati-le cum functioneaza lucrurile care prezinta interes pentru ei, dar si la ce pericole se expun daca umbla cu acele obiecte.

FOTO: Freepik

Taguri Calmare copil

Articole recomandate

Citeste si despre