Trucuri "de aur" pentru a nu-ti pierde RABDAREA cu copilul

/ / Modificat: 2019-08-21
Trucuri

Se poate intampla tuturor la un moment dat. Pregatesti cina si un copil urla, celalalt plange pentru ca vrea telefonul... Acestea sunt momentele in care adrenalina creste, stresul atinge niveluri inimaginabile si furia te invadeaza.

Si atunci devii un fel de tren fara frane: iesi din bucatarie, deconectezi telefonul, trantesti usa si incepi sa tipi la copii. Astfel de situatii te fac sa-ti pierzi rabdarea si poate reactionezi mai rau decat ti-ai dori. Ai crezut ca nu ti se intampla niciodata si totusi se intampla. Cum sa te opresti?

Parintii nu sunt perfecti, poarta sarcina responsabilitatii si a educatiei copilului, muncesc in afara si in interiorul caminului, au probleme, stres. Iar uneori nu mai fac fata si isi pierd rabdarea. Acest lucru te face sa tipi la copil, sa-i spui cuvinte care dauneaza stimei de sine si uneori chiar sa raspunzi cu violenta, fie verbala sau fizica.

5 trucuri "de aur" pentru a nu-ti pierde rabdarea cu copiii

1. Timpul liber

Este cel mai important. La fel cum trimiti copilul sa se gandeasca, stai departe de focalizarea problemei, astfel incat sa te poti calma si sa nu explodezi. Du-te, numara pana la zece, asculta o melodie care iti place, inspira adanc. Si dupa ce te-ai calmat analizeaza problema pentru a gasi solutia cea mai buna. Nu incerca asta niciodata cand esti nervos sau furios.

2. Dramatizarea

Uneori, parintii iau lucrurile prea in serios si vor sa controleze chiar si cele mai mici detalii. Parintii care se impun foarte mult, tind sa ceara prea mult de la copilul lor. Ar trebui sa faci un exercitiu de relaxare, fara sa acorzi atat de multa importanta lucrurilor. Daca copilul varsa un pahar cu apa, daca plange pentru ca vrea in parc, daca nu vrea sa manance etc. sigur nu face aceste lucruri intentionat.

3. Nu uita de empatie

Multi parinti au uitat ca au fost si ei copii odata. Au uitat ca au sarit in pat, s-au jucat in noroi si au folosit tablourile pentru a face o pictura. Empatia te va ajuta sa te pui in locul micutului tau, sa-ti amintesti cat de distractiv a fost sa faci lucruri pe care parintii tai ti le interziceau. Si inca ceva. Aplica metoda de ascultare activa, adica inceteaza sa zgaltai copilul de pe inaltimi si coboara la nivelul lui, priveste-l in ochi si intelege de ce a facut acel lucru.

4. Nu negocia si nu discuta intr-un moment de furie

Daca copilul a colorat peretele camerei cu markere sau si-a taiat parul, ar fi bine sa-l trimiti la el in camera, fara niciun cuvant. Copilul va intelege imediat ca nu a facut ceva bun. Astfel vei avea spatiul necesar pentru a te calma si pentru a reflecta. Apoi, va trebui sa-si ceara scuze si sa curete peretele. Sunt consecinte educationale.

5. Activitati antistres

Copiii sunt uneori victime ale stresului si problemelor tale. Cand esti fericit, cand te simti confortabil si esti pozitiv te va ajuta sa ai rabdare cu cel de langa tine. Inconjoara-te de oameni veseli care iti transmit energie buna, fa exercitii fizice si elibereaza adrenalina si gaseste-ti putin timp liber pentru tine, oricat de putin. Nu esti numai mama sau tata, ci esti si femeie sau barbat, cu propriile nevoi. Daca te simti bine, ii vei transmite acea bunastare si micutului tau.

Si, daca muncesti din greu si, intr-o zi, nu poti pune in practica aceste trucuri infailibile, pentru a nu-ti pierde rabdarea, nu trebuie sa stai mult timp incruntat. O faci de dragul copilului tau.

Taguri Rabdare Rabdare parinti

Articole recomandate

Citeste si despre