10 lucruri pe care copiii le pot face in bucatarie

/ / Modificat: 2023-02-08
10 lucruri pe care copiii le pot face in bucatarie

Majoritatea copiilor adoră să petreacă timp în bucătărie cu părinții lor, fie că îi ajută să gătească, fie că își pregătesc singuri mesele. Este o distracție, fiind totodată o ocazie perfectă de a petrece timp de calitate împreună ca familie. Totuși, acestea nu sunt singurele beneficii ale copiilor care petrec timp în bucătărie.

Avantajele implicării copiilor în bucătărie

Ajutorul in bucătărie este o idee grozavă pentru a-i implica pe copii în treburile casnice și pentru a-i responsabiliza. Învățarea unor sarcini simple, cum ar fi spălarea ustensilelor pe care le-au folosit sau lăsarea mesei de lucru în ordine după ce termină, îi ajută să asimileze regulile casei și încurajează formarea timpurie a obiceiurilor.

Gătindu-și sau ajutându-și părinții în bucătărie, ei învață, de asemenea, ce înseamnă munca în echipă, ceea ce le va fi foarte util în viața lor viitoare. Este, de asemenea, o modalitate excelentă pentru ei de a căpăta încredere în ei înșiși, ceea ce le întărește stima de sine și îi ajută să facă față unor noi provocări.

La nivel cognitiv, implicarea în treburile din bucătărie îi învață să urmeze instrucțiuni din ce în ce mai complexe, ceea ce le stimulează capacitatea intelectuală. În același mod, acest tip de activitate le antrenează atenția, dezvoltându-le în același timp competențele lingvistice, deoarece pot adăuga la vocabularul lor noi denumiri de ingrediente sau alimente.

Din punct de vedere fizico-motor, există, de asemenea, beneficii. Prin utilizarea aparatelor electrice și a altor ustensile de bucătărie, aceștia își dezvoltă abilitățile motorii și coordonarea. De fapt, s-a demonstrat că copiii care sunt implicați în gătit de la o vârstă fragedă tind să aibă o mai mare agilitate și dexteritate manuală.

Ceea ce este cel mai interesant este că copiii nu se bucură de aceste beneficii doar atunci când gătesc, ci și atunci când își ajută părinții în orice altă activitate culinară. Prin urmare, nu trebuie să așteptați până când copiii sunt mai mari pentru a-i lăsa să gătească, ci îi puteți implica în diferite sarcini de la o vârstă fragedă.

Sarcini la care copiii vă pot ajuta în bucătărie

1.Pregătiți ingredientele. Decojirea usturoiului, separarea strugurilor din ciorchine, îndepărtarea semințelor de la ardei sunt sarcini simple pe care le pot face copiii. Veți economisi timp prețios, iar ei vor fi bucuroși să vă dea o mână de ajutor.

2.Dictați rețeta. Dacă copiii dumneavoastră știu deja să citească, îi puteți ruga să vă ghideze pas cu pas prin rețeta pe care o veți pregăti. Acesta este un exercițiu excelent pentru ca ei să-și antreneze abilitățile de articulare și de citire, permițându-le, de asemenea, să petreacă timp distractiv în familie.

3.Economisiți cumpărăturile săptămânale. Organizarea cumpărăturilor săptămânale cu ajutorul copiilor dumneavoastră poate fi foarte amuzantă și reprezintă o altă ocazie de a petrece timp împreună. De asemenea, puteți profita de această ocazie pentru a-i învăța numele și beneficiile anumitor alimente.

4.Cântărește sau măsoară ingredientele. O sarcină sigură pentru cei mici în bucătărie este să măsoare sau să cântărească ingredientele pentru rețete. Acesta este un mod diferit de a învăța unele abilități matematice, cum ar fi adunarea sau scăderea, și de a-i face să se simtă importanți.

5.Organizarea ingredientelor. Dacă există un lucru pe care copiii îl adoră, acela este sentimentul că fac parte din treburile casnice, așa că vor fi dispuși să caute și să organizeze ingredientele pe care le veți folosi pentru gătit. Pentru a-i motiva și mai mult, le puteți cere să le organizeze după culoare, mărime sau formă.

6.Salatele. Prepararea salatelor este foarte simplă, doar un pic de ulei, un strop de oțet și un vârf de cuțit de sare. Aceasta este o sarcină pe care copiii vor fi bucuroși să o facă și care îi va motiva să experimenteze mai târziu alte preparate și rețete mai complexe.

7.Spălarea fructelor și legumelor. Aceasta este o activitate sigură și distractivă pentru copii, deși probabil va trebui să uscați podeaua bucătăriei după ce au terminat. În timp ce fac acest lucru, îi puteți învăța culorile, numele fructelor și legumelor și proprietățile acestora.

8.Așezați masa. În jurul vârstei de 3 sau 4 ani, când copiii pot merge, își pot păstra echilibrul și au o bună coordonare mână-ochi, vă pot ajuta să puneți masa. Această sarcină le aduce numeroase beneficii din punct de vedere motric și îi face să simtă că ajută în casă.

9.Eliberați masa. Dacă îi puneți pe copii să strângă masa și să ducă tacâmurile, paharele și farfuriile la spălat, veți economisi timp și muncă. De asemenea, îi face să se simtă utili, încurajând în același timp sentimentul de muncă în echipă și stimulând dezvoltarea motrică.

10.Pregătirea unei rețete. Aceasta este una dintre sarcinile care le plac cel mai mult copiilor: să-și pregătească propriul fel de mâncare. În acest caz, va trebui să vă asumați rolul de ajutor, mai ales atunci când vine vorba de utilizarea aparatelor. Cu toate acestea, este o modalitate excelentă de a le stimula creativitatea.

Taguri Copii bucatarie Bucatarie copii

Articole recomandate

Citeste si despre