5 motive sa-ti lasi copilul sa gateasca singur

/ / Modificat: 2016-06-13
5 motive sa-ti lasi copilul sa gateasca singur

Copiii ar trebui sa invete de mici sa gateasca, din mai multe motive decat ai putea sa intuiesti la prima vedere. Aceasta aptitudine de baza pentru orice persoana joaca un rol important in viata noastra. Spune DA copilului cand vrea sa invete sa gateasca din frageda pruncie, intrucat aceasta deprindere contribuie la o dezvoltare armonioasa a unui viitor adult de succes.

Gatitul nu este pentru copii, ci pentru mame! Iata o idee preconceputa care se poate transforma intr-un adevarat obstacol in calea formarii unei personalitati pe care ai vrea sa o dezvolte copilul tau.

Prichindeii, implicati de mici in prepararea cinei sau a micului-dejun, vor fi mult mai receptivi ulterior sa dea o mana de ajutor la bucatarie – dar mai ales vor fi mai capabili sa isi poarte singuri de grija in lipsa parintilor. Iata cateva motive intemeiate pentru care ar trebui sa spui DA copilului cand vrea sa participe la gatit, in masura in care poate, chiar daca are 3 sau 13 ani!

Copiii care gatesc spun "DA, pot!"

Copiii care realizeaza ceva cu propriile lor maini, fie ca este vorba doar despre amestecatul unei salate sau turnatul laptelui peste cereale, isi dezvolta increderea in sine si sentimentul ca sunt capabili sa realizeze orice isi doresc. Gatitul este o activitate care stimuleaza centrii nervosi responsabili cu satisfactia obtinuta de pe urma unei reusite.

Un copil care se uita la portia de paste de la restaurant si spune "as putea sa o gatesc si eu acasa", este un copil care va avea exact aceeasi atitudine in alte circumstante ale vietii – “da, pot!”.

Copiii care gatesc sunt mai indemanatici si mai receptivi

Gatitul antreneaza in mare masura indemanarea, motricitatea fina, atentia, coordonarea si gandirea logica. Iata de ce copilul tau isi dezvolta toate aceste aptitudini atunci cand gateste alaturi de tine.

Copiii care gatesc sunt mai independenti si mai responsabili

Atunci cand copilul tau te insoteste in periplul zilnic printre oale, tocat de legume si asezonat de salate, primeste o lectie importanta de maturizare: intelege ca mancarea de care se bucura presupune un efort, invata sa isi pregateasca singur feluri de mancare simple, apreciaza mai mult preparatele de care se bucura in farfurie si devine astfel mult mai responsabil.

Prin comparatie, un copil care isi petrece tot timpul in fata computerului sau a televizorului, nu va deprinde nici pe departe aceleasi invataturi importante precum cele mai sus.

Copiii care gatesc mananca mai sanatos

Stii lupta vesnica, de tipul “nu vreau spanac”, “nu-mi place deloc sa mananc broccoli”, “daca imi pui fasole verde, fac greva foamei!!!”? Ei bine, daca iti implici copilul in gatitul alimentelor sanatoase, sansele ca el chiar sa le manance cresc considerabil.

Copiii care dau o mana de ajutor la bucatarie invata sa accepte diversitatea alimentelor, se familiarizeaza mai bine cu gustul si textura acestora, devin curiosi sa guste ce ei insisi prepara, asadar dezvolta o relatie sanatoasa cu mancarea si au sanse mai mari sa aiba un regim alimentar echilibrat pe tot parcursul vietii.

Tata si fiu la masa

Copiii care gatesc sunt mai apropiati de parintii lor

Gatitul alaturi de copilul tau aduce un alt mare beneficiu familiei tale: timpul petrecut impreuna discutand despre orice va trece prin cap, glumind sau impartasind ganduri si impresii. Daca iti doresti o relatie apropiata cu copilul tau, invita-l sa pregatiti impreuna masa cat mai des!

Tu iti lasi copilul sa te ajute la gatit? Ce intamplari frumoase s-au petrecut in timp ce va aflati impreuna la bucatarie? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea comentariilor de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Cum sa-ti faci copilul responsabil avand incredere in el

Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

Copilul tau poate sa isi decoreze singur camera: 3 pasi pe care sa ii urmati!

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre