Activitati senzoriale distractive pentru toata familia si cu deznodamant delicios pentru copii

/ / Modificat: 2023-02-14
Activitati senzoriale distractive pentru toata familia si cu deznodamant delicios pentru copii

Jucariile senzoriale sunt unele dintre cele mai populare in ultimii ani pentru cei mici. Dar stiai ca puteti inventa chiar acasa jocuri senzoriale, chiar si cu copii ceva mai mari?

Activitatile senzoriale stimuleaza toate simturile celor mici, uneori chiar mai multe deodata; Vazul, auzul, gustul, mirosul si simtul tactil se pot dezvolta in moduri foarte distractive, la care poate participa toata familia si care pot avea un deznodamant delicios.

Cum ajuta activitatile senzoriale la dezvoltarea copiilor

Activitatile si jucariile senzoriale ajuta creierul sa se dezvolte mai rapid si mai bine, stimuland in special a zonele responsabile cu vorbirea, abilitatile sociale si cu motricitatea, dar si cu creativitatea, emotiile si gandirea.

Jucariile zornaitoare, primele pe care le au in general copiii, stimuleaza simtul auzului, la fel si ambalajele care fosnesc, obiectele si materialele pe care putem bate toba, de exemplu, sau pet-urile transformate in instrumente muzicale odata ce sunt umplute cu pietricele, orez, boabe de fasole sau de porumb.

Magnetii colorati cu cifre sau litere, cu care te poti juca pe frigider sau pe o tablita speciala, si chiar puzzle-urile sunt jucariile perfecte pentru stimulare vizuala.

Joaca cu nisip sau nisip kinetic, cu plastilina sau spuma de modelaj dezvolta foarte bine simtul tactil.

Sunt o multime de jucarii si activitati senzoriale care dezvolta motricitatea fina (cuburile, nisipul, nisipul kinetic), dar si activitati senzoriale care „lucreaza” cu mai multe simturi in acelasi timp, cum ar fi colajele cu diferite tipuri de materiale sau culori.

Activitatile senzoriale sunt importante pentru cei mici, sunt experiente care pe ei ii ajuta sa invete foarte multe lucruri, antrenandu-le memoria, atentia, atentia distributiva, creativitatea, dar si sa isi dezvolte creativitatea, emotiile si motricitatea fina.

Activitati senzoriale cu finalitate delicioasa

Pe langa activitatile senzoriale cu materiale si jucarii specifice, puteti intreprinde activitati de care toata familia se poate bucura impreuna, mai ales ca au o finalitate delicioasa.

Faceti coliere din cereale sau bratari din bezele pentru a antrena motricitatea fina. Aveti nevoie de sfoara pe care sa insirati cereale sub forma de ineluse sau marshmallows (bezele gumate), pe care le puteti degusta apoi pe drum spre gradinita sau cand mergeti in parc impreuna.

Cumparati fructe cu boabe (afine, struguri, mure, zmeura, cirese, visine), amestecati-le intr-un bol si apoi sortati-le impreuna, folosind o lingura. Puteti folosi si un cronometru, pentru a vedea cine sorteaza mai multe fructe intr-un interval de timp stabilit. Va fi un joc perfect pentru stimularea atentiei, a concetrarii si a dexteritatii.

Faceti prajituri impreuna. Poate te intrebi la ce te ajuta, concret, gatitul, insa contactul cu ingrediente cu texturi diferite, mirosuri si gusturi specifice este, de fapt, o activitate senzoriala excelenta, care are, pe deasupra, si o finalitate delicioasa. Lasati copiii sa va ajute cand faceti briose, checuri, biscuiti, banana bread, rugati-i sa va ajute cu faina, zaharul, laptele si invatati-i despre texturile acestora si despre rolul lor in reteta. Dati-le voie sa va ajute sa puneti aluatul in forme si pentru ei va fi chiar si mai distractiv si mai „cu sens” decat jocul cu plastilina.

Jucati „Baba oarba” pe gustate. In varianta clasica, un jucator legat la ochi trebuie sa ii prinda pe ceilalti, insa un astfel de joc poate fi usor periculos in casa, pentru ca te poti impiedica sau lovi de piesele de mobilier. Reinventati jocul „Baba oarba” pe gusturi.

Pregatiti boluri cu bucatele de paine, cereale pentru micul dejun, fulgi de ciocolata, bucatele din toate fructele care va vin in minte si pe care le aveti in casa. Jucatorul legat la ochi trebuie sa doar guste sau sa miroasa cate ceva de la fiecare jucator si sa ghiceasca ce a primit. Puteti face si combinatii intre ingredientele alese pentru joc, iar copiii se vor distra copios mai ales daca parintii nu se vor dovedi atotstiutori sau vor da raspunsuri neasteptat de jucause.

Citeste si aceste articole:

Idei de activitati senzoriale pentru bebelusi

Cum activitatilesenzoriale contribuiela dezvoltareaarmonioasa a copiilor

Idei de-activitati pentru dezvoltarea abilitatilor fizice si creative ale bebelusului

Taguri Activitati amuzante copii Activitati artistice copii Jocuri active copii Jocuri amuzante copii

Articole recomandate

Citeste si despre