Anca Leibovici: "Nu poti ca tu sa stai cu telefonul in mana si copilului sa-i spui sa construiasca singur castele din cuburi de lemn"

/ / Modificat: 2019-02-28
Anca Leibovici:

Studiile arata ca joaca este importanta și pentru adulti, nu doar pentru copii, si reprezinta cea mai rapida forma prin care pot dezvolta abilitati si cunostinte noi. In cazul copiilor, joaca este principala lor activitate, este modalitatea prin care ei descopera lumea, baza unei educatii sanatoase si a dezvoltarii armonioase a celor mici.

"Educatia incepe prin joaca” este deviza de la care a pornit Anca Leibovici atunci cand a pus bazele EduClass.ro, alaturi de sotul sau. Anca Leibovici, 36 de ani, este antreprenor, blogger, dar si mama a doi baieti, deci cea mai in masura sa ne provoace la o partida de joaca si sa ne spuna in ce conditii sunt dispusi copii sa lase telefonul din mana. 

Copilul.ro: Ce aptitutini dezvolta jocurile educative?

 Anca Leibovici: Sunt multe tipuri de jocuri educative concepute pentru a-i ajuta pe copii sa isi dezvolte diverse abilitati. Aceste jocuri ii invata pe cei mici ce inseamna obiectivele, ii ajuta sa inteleaga importanta respectarii unor reguli, sa se adapteze la diverse situatii neprevazute, sa rezolve anumite probleme si, nu in ultimul rand, sa interactioneze cu cei din jur, toate aceste caracteristici fiind reprezentate ca o poveste. Astfel, copiii nu resimt niciun fel de presiune, ci isi petrec timpul liber pe care il au la dispozitie intr-un mod placut si constructiv.

In plus, jocurile educative imbunatatesc latura emotionala a celor mici, deoarece scot la iveala sentimente precum bucurie, dar si emotii, creativitate, adrenalina, implicare.

Exista jocuri educative pentru invatarea notiunilor matematice, pentru invatarea literelor si dezvoltarea limbajului, pentru invatarea notiunilor legate de ceas si timp, cunoasterea mediului și a unor principii elementare de fizica sau chimie si chiar jocuri concepute pentru a intelege emotiile. Depinde foarte mult de varsta copilului si ce aptitudini sau abilitati vrem sa imbunatatim.

Spre deosebire de jucariile clasice, jocurile educative oferite au foarte multe avantaje, pentru ca le dezvolta copiilor:

  • capacitatea de concentrare – atunci cand se joaca, cei mici trebuie sa fie atenti la coechipieri (daca este cazul) si, in plus, sa se asigure ca fac lucrurile in mod corect, astfel incat sa poata termina jocul cu succes;
  • memoria – un joc de acest fel ii provoaca pe copii sa isi dezvolte memoria, pentru ca trebuie sa retina tot felul de cifre, sa faca anumite conexiuni si sa tina minte regulile folosite;
  • stima de sine – in cele mai multe dintre jocurile educative este nevoie de parcurgerea a numeroase etape pentru a ajunge la final, fiecare avand un anumit grad de dificultate. Odata ajunsi la „linia de sosire:, copiii se simt multumiti si mandri ca au reusit sa termine jocul, iar acest lucru contribuie la cresterea stimei de sine.

Care sunt jocurile educative recomandate in functie de varsta si ce abilitati dezvolta? 

Nu exista un joc recomandat universal valabil. Poate doar parintele, care este “jocul” potrivit pentru orice varsta sau obiectiv. Dar intr-adevar, jocul potrivit depinde de varsta si de ce abilitati dezvolta copilul. Pe EduClass.ro chiar asa impartim jocurile, pentru ca sunt cele doua axe de baza de care sa tinem cont in alegerea unui joc.

De exemplu, la 2-3 ani copiii invata formele și culorile, apoi cifrele și primele notiuni despre anotimpuri.

Spre 5 -6 ani incep sa invete literele și inteleg regulile unui joc cu adversari.

Pentru 8 ani putem vorbi deja despre jocuri de logica si de strategie, pentru ca, odata cu varsta copilului creste și complexitatea jocurilor.

 Dar, dincolo de orice, trebuie sa tinem cont de copil, de inclinatiile pe care le are si ce tip de jocuri prefera. 

Sunt parintii romani interesati de achizitia jocurilor educative? 

Din fericire, din ce in ce mai multi parinti inteleg rolul educatiei si rolul acestor jocuri in dezvoltarea copiilor lor. Parintii petrec din ce in ce mai putin timp fizic alaturi de copiii lor și prefera sa aleaga jocuri care sa ii stimuleze pe cei mici, dar si care sa le ofere o modalitate placuta de petrecere a timpului liber.

Principalul dusman al generatiei noastre il reprezinta ecranele de ocrice fel: tablete, telefoane, televizoare. Copiii sunt atrasi de ele, iar multi parinti devin constienti de riscuri si lupta pentru a-i tine departe de aceste tentatii. Atunci trebuie sa vina cu alternative captivante pentru copii. Cu totii stim ca atunci cand un copil descopera un joc care ii place, uita de tot și poate sa se joace ore intregi. Provocarea parintilor este sa gaseasca astfel de jocuri care sa fie pe placul copiilor, dar care sa ii și ajute sa invete lucruri noi. 


Care sunt jocurile cautate din ce in ce mai des?

 In ultima vreme avem o cerere foarte crescuta pe jocurile care sunt facute in limba romana și care sunt adaptate pentru Romania. Calendarul Magnetic Vremea si Centrul de activitati litere și imagini sunt doua astfel de exemple. 

Desi traim intr-o epoca in care totul devine din ce in ce mai tehnologizat, parintii prefera si jocurile clasice. Noi oferim multe jucarii din lemn, jocuri de constructie, jocuri de creativitate. Avem parinti care prefera anumite jucarii pentru ca au avut și ei ceva similar cand erau copii și vor sa le arate si copilor cu ce se jucau ei. Mai tineti minte "Nu te supara, frate!" sau "X și 0"? Sunt jocuri cu care noi am crescut și care sunt in continuare foarte populare.

De asemenea, puzzle-urile nu se vor demoda niciodata. Dar pe langa jocurile clasice sunt populare si jucariile moderne, care imbina elementele de joc clasic, de exemplu jocuri magnetice de constructive precum MagPlayer.

Noi am descoperit si am adus pe piata o gama care a devenit populara si care are niste jocuri foarte interesante pe partea de activitati sociale – empatie, relationare, creativitate, vocabular – Chalk and Chuckles. Sunt dezvoltate si gandite de psihologi cu studii la universitati de prestigiu si sunt foarte iubite de copii pentru ca povestile lor sunt… altfel. De exemplu, exista un joc, Pisicutele amabile, in care copiii trebuie sa faca fapte bune prin personajele lor. Sau un altul, care ii invata sa fie ordonati. Este o gama foarte apreciata la noi. 

Cat de dispusi sunt copiii sa lase telefonul pentru un joc?

Asa cum spuneam si inainte, tentatia este foarte mare. Nu cred ca trebuie sa le interzicem cu desavarsire copiilor accesul la tehnologie, pentru ca pana la urma face parte din lumea in care traim, dar cred ca este necesar sa limitam accesul. Asta depinde de fiecare parinte in parte.

Eu incerc sa fac acest lucru cu copiii mei, jucandu-ma cu ei. Nu poti sa stai cu telefonul in mana, tu ca parinte, și sa ii spui copilului sa construiasca castele din cuburi de lemn. Puterea exemplului este foarte importanta. Trebuie gasit un echilibru intre joaca clasica și utilizarea tehnologiei. 

Care este diferenta dintre joc si joaca?

Cand ne referim la joc, ne gandim la ceva fizic, cu care ne jucam, care ar putea avea reguli, piese sau jucatori.

Cand ne gandim la joaca, ne referim mai degraba la o actiune distractiva, relaxanta si plina de buna dispozitie. 

Cred ca trebuie sa le imbinam pe amandoua pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor noștri. Harjoneala, jocurile fizice, ne ajuta sa ne detensionam, sa cream o atmosfera placuta, cu multe rasete și chicoteli.

De asemenea, un rol foarte important il au jocurile in are liber: plimbarile cu bicicleta sau cu trotineta, mersul in parc la locurile de joaca. Trebuie gasit un echilibru astfel incat copiii sa aiba ocazia sa iși consume energia și sa se dezvolte armonios din punct de vedere fizic, dar și sa acumuleze notiuni noi. 

Taguri Jocuri ale copilariei Joc Jocuri educative

Articole recomandate

Citeste si despre