Vine ziua de nastere a celui mic si nu stii ce cadou ar fi bine sa-i faci? Probabil nu e parinte care sa nu se gandeasca atent la asta, fie ca vorbim despre cadouri la ziua lui, de Iepuras sau de Craciun.
Ai de ales din toate minunile de jucarii care sunt pe piata si, daca ai un copil ceva mai maricel, din o multime de gadgeturi pe care probabil ca si le-ar dori. Deci ce ar fi mai bine sa alegi?
Tehnologia ne influenteaza viata pe toate palierele, indiferent de varsta. Dovada - jocurile si gadgeturile pe care le folosesc cei mai multi copii si adolescenti. In anii '90 si la inceputul anilor 2000 inca mai vedeai pusti jucandu-se cu un yo-yo, cu papusi, cu mingea sau sarind sotronul pe afara.
Acum, noile generatii prefera sa-si petreaca timpul liber in fata computerului, cu ochii in telefoane sau tablete sau jucandu-se pe consola. Astea sunt la ordinea zilei, dar ce ai zice daca i-ai cumpara copilului tau un cadou "vintage"?
Orice baiat de gradinita se va bucura de un camion, orice copil va aprecia un calut pe care sa se legene toata ziua visand la te miri ce aventuri si orice fetita va transforma o papusa in prietena ei cea mai buna. Trebuie doar sa ai curaj sa ii faci astfel de daruri si, poate, sa investesti si tu ceva timp in a-i invata cum sa se joace cu ele.
Specialistii atrag atentia ca este foarte important pentru copii sa stie sa se joace si cu jucarii traditionale. Pentru ca beneficiile sunt foarte mari.
Psihologul Liliana Tunoque a explicat ca jucariile fara cabluri sau baterii favorizeaza dezvoltarea abilitatilor cognitive ale copiilor si, totodata, stimuleaza creativitatea si imaginatia. In plus, daca tu, ca parinte, iti vei face timp sa iti inveti copilul sa se joace cu ele, veti petrece impreuna timp de calitate, iar relatia dintre voi va deveni si mai puternica.
Un copil se poate distra si cu lucruri simple si este gresit sa pleci de la premisa ca nu va sti sa le aprecieze. Asta este datoria ta, de parinte, sa il inveti. Pentru ca el vrea doar sa se joace si sa se simta bine.
Crezi ca o jucarie din lemn sau una din material textil ar fi "depasita"? Daca ai un copil de varsta prescolara s-ar putea sa fie cea mai potrivita pentru el. Psihologul arata ca asemenea jucarii il ajuta sa isi dezvolte aptitudinile psihomotorii, articulatiile si mobilitatea: "Exista o multime de beneficii pentru sistemul psihomotor. Pentru a se putea juca, micutul va folosi coordonarea, miscarea ochi - mana, articulatiile diferitelor parti ale corpului".
Un alt aspect pozitiv la jucariile traditionale este socializarea. "Spre deosebire de jocurile individuale, cele colective il ajuta pe cel mic sa relationeze cu alti copii, sa fie mai tolerant, sa isi controleze frustrarile, sa stie sa interactioneze diferit cu diferite persoane. In schimb, jocurile moderne pot provoca dependenta, mai ales daca supravegherea parintilor este inexistenta.
Incapacitatea de a fi atenti, dificultatile de concentrare si tulburarile de somn sunt principalele semne care indica o astfel de problema. In plus, sunt unii copii care au capacitati de a socializa foarte limitate; nu stiu sa interactioneze cu alti copii, sunt timizi si individualisti. Ei vor deveni egocentrici, intoleranti si frustrati", explica psihologul Liliana Tunoque.
Totusi, sa nu intelegeti din asta ca tehnologia face rau copiilor. Doar ca este nevoie de masura. Copiii care folosesc tehnologia au, spre exemplu, sanse sa fie mai atenti si sa aiba o memorie mai buna decat cei care nu o folosesc. De asemenea, este posibil ca un copil care are acces la tehnologie sau la jocuri video sa aiba o atentie distributiva si sa fie mai indemanatic decat altii.
Decizia privind cadourile moderne sau unele traditionale apartine fiecarui parinte in parte, dar nu e rau sa o iei luand in calcul si aceste informatii privind rolul jucariilor in viata copiilor.