Joaca si jocurile sunt cele mai bune „lectii” pe care le poate primi un copil. Prin joaca ei reusesc sa descopere o multime de lucruri noi, sa acumuleze o sumedenie de informatii si abilitati. Iar primii si cei mai importanti parteneri de joaca pentru un copil sunt chiar parintii lui.
Joaca dintre parinti si copii este sursa de fericire pentru toata lumea. Rasul si voia buna din timpul jocurilor provoaca o crestere a secretiei de endorfine, hormonii care ne fac pe toti mai fericiti si mai relaxati.
"Timpul de joc impartasit de parinti si copii este util si pentru unii,si pentru altii, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere neurologic, mai ales pentru cei mici", explica dr. Manuel Antonio Fernandez, medic neuropediatru.
Prin joaca sunt stimulate simturile si abilitatile senzoriale, cognitive si motorii. Cu cat parintii se joaca mai mult cu copiii, cu atat mai bine! Daca ii lasi, insa, sa se joace „pasiv”, pe telefon sau computer, le faci mai mult rau decat bine.
Jocurile cele mai stimulative pentru creier sunt cele care combina activitatea mentala cu cea fizica. Jocul trebuie sa ajute la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii, sa le dezvolte abilitatile motorii, cognitive, sociale si emotionale.
Un copil care stie sa se joace va fi mai sociabil, va invata mai rapid sa respecte reguli, sa identifice problem si solutii si, prin urmare, sa isi castige pas cu pas independenta. Totodata, serotonina si endorfinele secretate in timp ce copilul se joaca il vor face mai putin anxios si mai vesel.
Potrivit psihologului Eva Torreblanca Vacas, jocurile cu cele mai mari beneficii sunt cele tip puzzle, care il provoaca pe copil sa imperecheze figuri, sa asocieze idei; jocurile de constructive, in schimb, sunt benefice pentru ca il ajuta pe copil sa vada lucrurile in perspectiva si sa actioneze logic.
Desnatul sau modelatul, pe de alta parte, stimuleaza si devoltarea motrica, si pe cea a imaginatiei, in timp ce jocurile clasice - de-a mama si de-a tata, de-a doctorul, de-a profesorul - ii ajuta pe cei mici sa se conecteze cu realitatea si sa devina empatici.
Jocul este benefic si pentru parinti. Unul dintre beneficii este secretarea de dopamina si serotonina la nivel cerebral, substante care regleaza nivelul de bunastare si fericire.
"Buna dispozitie ne va ajuta sa devenim oameni mai fericiti nu doar in momentul in care ne jucam cu cei mici, ci si in viitor, gratie amintirilor pe care le construim", spune dr. Fernandez.
Starea de bine pe care o au si adultii, si copiii se reflecta in starea de bine a celuilalt, iar atmosfera din familie va fi mai linistita si mai benefica pentru toata lumea.
FOTO: Pixabay