Copilul dvs. devine dependent de lumea digitala? Sfaturi pentru monitorizarea si reducerea timpului petrecut in fata ecranelor

/ / Modificat: 2022-12-14
Copilul dvs. devine dependent de lumea digitala? Sfaturi pentru monitorizarea si reducerea timpului petrecut in fata ecranelor

Noul context in care digitalul este din ce in ce mai prezent in toate aspectele din viata de zi cu zi aduce o noua provocare: cat de mult este prea mult timp petrecut pe internet? Raspunsul este greu de gasit, nu numai pentru adulti, dar mai ales pentru copii, deoarece viata lor este adesea la fel de activa in lumea online, cum este si in cea offline.

Asadar, unde trageti linie intre o utilizare „sanatoasa” a internetului si o dependenta? Expertii sustin ca ceea ce conteaza nu este exclusiv durata pe care o dedica un copil dispozitivului sau, ci si cum este folosit acest timp. S-ar putea sa fie dificil sa gasiti limita corecta, deoarece pana si adultii ajung adesea sa fie ofensivi atunci cand li se spune ca petrec prea mult timp pe retelele de socializare. Care sunt semnalele care sugereaza ca cel mic intrece limita, ajungand la dependenta?

Primele semne de dependenta

Stari precum nervozitate, iritabilitate, agresivitate sau chiar depresie pot fi legate de probleme comportamentale si fiziologice, cum ar fi insomnia, durerile de cap, schimbarea apetitului. Este mult mai dificil pentru copii sa inteleaga si sa faca fata emotiilor lor. in mod inconstient, ei absorb anxietatile parintilor lor si atmosfera familiei si reactioneaza cu sensibilitate la „stresul din aer”.

In cazul copiilor mici, nesiguranta din viata reala se manifesta in principal prin povesti, fantezie, jocuri de rol si orice alte distractii care implica evadarea din realitate. De aceea, in vremuri nesigure sau in medii stresante, jocurile video si stimulii digitali sunt si mai atractive pentru acestia. Adolescentii, pe de alta parte, interactioneaza si mai intens cu comunitatea de colegi online, mai ales acolo unde isi pot etala si se pot lauda cu competentele lor.

Fiti prudenti si incercati sa identificati semnalele timpurii de dependenta de lumea digitala. Un prim indiciu este daca cel mic devine atat de absorbit de lumea online, incat isi pierde interesul pentru viata reala. in cazuri extreme, copiii pot incerca chiar sa evite contactul fizic cu prietenii, de exemplu petrecerea timpului in locurile de joaca sau plimbarile cu bicicleta, acestea fiind inlocuite cu interactiuni prin mijloace digitale: ferestre de chat, discutii pe social media etc.

Un alt semnal de alarma este daca timpul petrecut in fata ecranelor este singurul moment in care copilul pare fericit si orice incercare de a-i limita utilizarea duce la conflict sau la o reactie agresiva. Toate acestea au implicatii si asupra vietii de familie a acestuia. Fiind concentrat doar pe activitati digitale, se poate crea o ruptura intre copil si rudele sale si poate duce la dificultati in viata sociala in afara casei.

Cum puteti aborda mirajul mediului virtual

Acestea nu sunt, desigur, singurele semnale la care parintii ar trebui sa fie atenti. Deci, ce puteti face daca cel mic are o atitudine ofensiva cand abordati subiectul? Iata cateva sfaturi:

1. Vorbiti cu copilul dvs. si ghidati-l prin mediul digital. Este bine sa adoptati o abordare pacifista atunci cand comunicati cu cel mic despre aceasta problema. Cand va veni momentul si va solicita mai multa independenta, ar trebui sa i-o acordati, dar reiterati faptul ca veti fi intotdeauna la dispozitia lui pentru a vorbi despre orice problema sau comportament online tulburator pe care l-ar putea intampina.

2. Nu fiti un dictator, construiti incredere si intelegere. Acesti factori vor asigura copilul ca un parinte este persoana la care pot apela daca se intampla ceva rau.

3. Explicati-i copilul dvs. ca este necesar un echilibru intre mediile digitale si viata reala. Daca celor mici le place sa joace jocuri, integrati-le in programul lor, dar organizati si alte activitati de relaxare, se vor bucura la fel de mult - de exemplu, sugerati-le sa faca sport sau sa invete un instrument muzical si deveniti astfel un partener pentru activitatile lor.

4. Daca credeti ca cel mic isi foloseste excesiv dispozitivul, nu il luati pur si simplu. in schimb, sugerati-le o serie de reguli care ii vor ajuta la reglarea utilizarii acestuia. De exemplu, dezinstalarea unor retele de socializare / aplicatii de chat poate reduce dorinta de a privi constant un smartphone sau o tableta - limitarile notificarilor pot avea un efect similar.

5. Fiti un model bun si controlati-va timpul petrecut pe dispozitive. Parintii sunt principalele modele pentru copiii lor, inclusiv modul in care utilizeaza dispozitivele electronice. Daca un parinte isi foloseste smartphone-ul la fiecare doua minute, este probabil ca un copil sa copieze acest comportament, creandu-si un obicei nesanatos.

6. Planificati pauze scurte de la tehnologie. Un weekend fara telefon sau tableta poate fi benefic atat pentru copii, cat si pentru parinti. Daca decideti sa incercati acest lucru, planificati in consecinta si pregatiti o multime de activitati antrenante care va vor mentine ocupati si care vor tine tehnologia departe de dvs.

 Lumea digitala

Cum puteti gestiona timpul petrecut pe ecran

Perioada de carantina din timpul pandemiei, cand parintii au lucrat de acasa in timp ce copiii au urmat cursurile online, a determinat o atitudine mai permisiva asupra timpului petrecut de copii pe dispozitivele mobile, folosind computerul sau privind la televizor. Aceasta inseamna ca gestionarea timpului pe ecran in familie a fost mai dificila ca niciodata.

Revenirea la normalitate aduce cu sine o alta provocare, restabilirea limitelor de dinainte de restrictii. Multe dintre activitatile unui copil pot fi indeplinite doar prin internet si cu ajutorul unor dispozitive digitale. Aceasta inseamna ca adultii trebuie sa-si revizuiasca atitudinea fata de timpul petrecut pe ecran si sa fie proactivi.

1. Nu va ingrijorati, copiii nu devin aat de usor dependenti. Este dovedit ca daca copiii au experiente personale bogate, interactiuni si contact dese si fericite cu familiile lor, timpul petrecut pe ecran nu se coreleaza semnificativ cu dependenta online. in loc sa intrati in panica in legatura cu timpul petrecut pe ecran, vorbiti cu acestia despre preocuparile lor, despre ceea ce fac online si stabiliti limite realiste.

2. Ajutati copiii sa faca fata anxietatii. Copiilor le este greu sa-si exprime sentimentele. Din acest motiv, adultii ar trebui sa-i ajute sa comunice. Aceast ajutor poate include discutii despre sentimentele lor, precum si despre experientele copiilor din alte familii. Pentru copiii mici, poate ajuta ca in conversatie sa fie introduse povesti despre animale care fac fata si ele unor provocari. Nu uitati sa oferiti mereu un final fericit pentru toate povestile. Exemplificati mereu ce pasi au fost facuti si ce lectii au fost invatate.

3. Revizuiti regulile si limitele. Aprobarea necesitatii ca cei mici sa petreaca frecvent timp in online nu inseamna ca este in regula ca adultii sa renunte la a fi supraveghetori responsabili. Mai mult ca niciodata, amintiti-va ca trebuie sa va revizuiti rutina si regulile zilnice. Ceea ce pare sa-i ajute pe copii este sa aiba un orar bine structurat. Desi este in primul rand un beneficiu pentru parinti, un program fix ofera si un exemplu bun pentru copiii dvs, cu reguli pentru toata lumea din familie, inclusiv pentru adulti. Un exemplu de astfel de program poate fi: inainte de pranz sarcini de dimineata, apoi TV pana la ora 16, iar timpul pe internet si dispozitive mobile este limitat la o ora intre 19:00 si 20:00. Socializarea prin platforme video, tot mai folosita in ultima vreme, se incadreaza si ea in acelasi interval de timp, intre orele 19:00-20:00.

4. Scara oportunitatilor si alfabetizarea media. A avea abilitati tehnice de utilizare a dispozitivelor digitale nu inseamna automat ca cei mici stiu sa le foloseasca in mod responsabil. Aratati-le copiilor dvs. ce continut este valoros, amuzant si care stimuleaza creativitatea. in timp ce explorati acest lucru impreuna, puteti vorbi despre riscuri specifice si despre cum este posibil sa utilizati tehnologia in siguranta si responsabil. De asemenea, puteti sa va asigurati ca sunt familiarizati cu principalele canale media online si cu tipul de informatii si continut pe care le furnizeaza.

5. Pastrati echilibrul. Este important sa petreceti timp si in afara ecranelor, atat pentru copii, cat si pentru parinti. in loc sa va concentrati doar pe restrictii, ganditi-va la aceasta ca la o oportunitate de a echilibra nevoile intregii familii. Este important sa puneti deoparte ecranele in fiecare zi si sa inlocuiti acel timp cu plimbari in natura sau pregatirea mesei in familie. Ca alternativa, participarea la exercitii, mestesuguri, dans sau pictura pot fi toate modalitati excelente pentru pauze in programul de invatare sau de lucru. Amintiti-va, sunteti un model pentru copiii dvs., asa ca asigurati-va ca sunteti constient de obiceiurile pe care le pot deprinde din familie. Retineti ca modul in care va planificati viata si timpul pe care il petreceti pe ecran ii afecteaza in mod direct.

Pentru o experienta online sigura, folositi functiile unei aplicatii de control parental pentru a tine evidenta a ceea ce fac copiii dvs. cu dispozitivele lor. De pilda, aplicatia ESET Parental Control pentru Android, ce poate fi descarcata intr-o versiune gratuita din Google Play, include posibilitatea de a controla continutul web neadecvat si de a gestiona timpul petrecut de copii pe telefon sau tableta, analizand in acelasi timp cat de potrivite sunt aplicatiile folosite sau site-urile utilizate pentru varsta acestora.

Daca va doriti o aplicatie cu care sa asigurati securitatea antivirus si anti-malware a telefonului sau tabletei Android, puteti opta pentru varianta gratuita a ESET Mobile Security. Solutia poate fi descarcata gratuit in magazinul Google Play oferind o tehnologie antivirus puternica, protectie pentru platile online si o componenta Anti-Furt ce va permite sa localizati telefonul sau tableta in caz de pierdere sau furt.

Pentru a ramane mereu la curent cu ultimele noutati despre pericolele din mediul virtual care vizeaza in principal copiii dar si pentru a afla sfaturi utile pentru parinti pentru a mentine protectia digitala mereu la nivel maxim, navigati prin continutul nostru personalizat si captivant disponibil pe platforma noastra dedicata SaferKidsOnline by ESET. Abonati-va la newsletterul nostru de stiri de securitate si puteti castiga lunar o multime de premii tari!

 Safer kids Online

Taguri Contact copii tehnologie Soft monitorizare copii

Articole recomandate

Citeste si despre