Multi copii sunt, in mod natural, curiosi si aventurosi. Le place sa alerge, sa petreaca timp in mijlocul naturii, sa incerce activitati noi, sa rada si sa tipe. Iar parintii trebuie sa tina pasul cu fiecare noua aventura a prichindeilor.
Copiii energici se recunosc inca din primul an de viata, cand nu au rabdare sa stea in acelasi loc mai mult de cinci minute. Se muta de la o jucarie la alta, merg de-a busilea prin fiecare camera, ganguresc non-stop si li se observa curiozitatea in ochi. De aceea, de multe ori, parintii numara secundele pana cand cei mici merg la culcare.
A avea grija de un copil hiperactiv poate fi coplesitor pentru unii parinti, de aceea este important sa invete rapid sa tina pasul cu el.
Planifica activitati care sa-l solicite
Daca ai un copil care este mereu pregatit sa alerge, asigura-te ca ii oferi oportunitatea de a face acest lucru fara restrictii. Planifica fiecare zi pentru a face exercitii fizice impreuna. Acestea sunt benefice si pentru sanatatea propriului organism. Sportul, impreuna cu un complex de vitamine si suplimente, reprezinta o modalitate excelenta de a avea grija de corpul tau, de a te elibera de stres si de a-ti proteja sanatatea mintala.
Asadar, cand vremea este frumoasa, poti iesi impreuna cu cel mic la o plimbare sau alergare prin parc. Daca copilul este prea mic, nu uita sa iei cu tine caruciorul, deoarece, odata ce va obosi, acesta va vrea sa se odihneasca si ar fi solicitant sa faci drumul inapoi spre casa cu el in brate.
Daca vremea nu este prietenoasa, poti face exercitii in casa. Mersul ca piticul, cine sare mai sus, mima, sotron si de-a v-ati ascunselea (daca locuiesti intr-o casa cu mai multe camere) sunt doar cateva dintre activitatile pe care le puteti incerca impreuna atunci cand sunteti nevoiti sa stati in casa. Aceste exercitii il ajuta pe copil sa isi elibereze energia si sa dezvolte obiceiuri sanatoase.
Ofera-i atentie in fiecare zi
In multe cazuri, tot ce isi doresc copii este atentia parintilor. Cei mici se plictisesc repede si cauta metode de a capata atentia adultilor prin galagie si hiperactivitate. De aceea, este important sa ii dedici timp celui mic in fiecare zi. Orele petrecute in doi pot insemna sa ii citesti o poveste dintr-o carte, sa construiti impreuna un parc de masini sau un castel, sa va jucati cu papusile. Asadar, lasa deoparte telefonul mobil, laptopul, televizorul sau orice alt lucru iti poate distrage atentia si petrece timp impreuna cu prichindelul tau.
Acorda o atentie deosebita alimentatiei copilului
Exista numeroase alimente care pot provoca un exces de energiei. Gustarile cu un continut bogat in zahar pot influenta negativ starea copilului, provocand inclusiv o crestere a nivelului de energie. Drept urmare, daca ai un copil hiperenergic, examineaza cu atentie aportul alimentar (bea multe sucuri sau mananca dulciuri constant?). In cazul in care ai un copil energic, este important sa incerci sa reduci cantitatea de zahar din dieta zilnica si sa elimini obiceiurile nesanatoase.
Copiii sunt intr-o continua miscare, mai ales cand sunt foarte mici. Le face placere sa exploreze lumea si sa descopere locuri si oameni in fiecare zi. Este drept ca unii copii sunt mai curiosi decat altii. Daca ai un copil plin de energie, trebuie sa accepti acest lucru si sa ii arati ca il iubesti. Nu fi frustrat sau rusinat de comportamentul sau.
Sursa foto: fizkes/ Shutterstock