Cercetarile arata ca 95% dintre copii au acces la un smartphone, dar de unde stii daca al tau este pregatit sa aiba un astfel de gadget? Este sau nu bine sa le permiti accesul la tehnologie de la varste fragede? Iata ce spun expertii.
Inainte de a decide daca sa ii iei copilului un smartphone ar trebui sa iei in calcul mai multe lucruri. Este suficient de responsabil? Este suficient de pregatit pentru mediul online? Este destul de matur emotional si de stabil psihic? E greu sa te gandesti la toate acestea cand e vorba de un copil si ai putea crede ca este prea mult, insa e mai bine sa previi decat sa vindeci.
Arunca o privire atenta la felul in care se achita de responsabilitati: scoala, teme si activitati extrascolare, timpul petrecut la TV, felul in care trateaza sarcinile primite n casa. De ce ar trebui sa iti pui astfel problema? Pentru ca poti primi indicii importante despre felul in care va folosi un smartphone si dac va ajunge sa abuzeze de el.
"Copiii pot demonstra ca sunt pregatiți prin cat de responsabili sunt cu temele sau cu bunurile lor. Cum este controlul impulsurilor lor?” spune Jean Twenge, Ph.D., o mama cu trei copii, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din San Diego.
Dr. Twenge sugereaza sa observați modul în care copilul dumneavoastra se descurca cu sarcinile si îndatoririle de zi cu zi pentru a vedea daca poate face fața responsabilitatilor – si libertatii – care vin odata cu un smartphone în special:
"Exista atat de multe probleme în care copiii pot intra online. Si o mare parte din aceste probleme sunt pe retelele sociale. Cercetarile mele arata ca timpul petrecut pe retelele sociale este cel mai strans corelat cu problemele de anxietate si depresie, iar unele dintre acestea se coreleaza si cu utilizarea generala a internetului. Retelele de socializare, în special, îi pot deschide pe copii catre lucruri pe care nu sunt pregatiti sa le faca fata".
Odata ce ati decis ca copilul este gata sa isi asume responsabilitatile si provocarile care vin odata cu accesul la smartphone, este timpul sa aveti o conversatie serioasa cu el despre reguli si asteptari. Fiecare copil si fiecare familie sunt diferite, desigur, dar exista cateva elemente de baza de luat in considerare. Dezvoltati si stabiliti reguli de baza despre utilizarea telefonului de catre copilul dvs., luand in considerare lucruri precum limitele de timp, precum si regulile despre retelele sociale si alte aplicatii.
FOTO: Freepik