Dansuri, sport, limbi straine, dezvoltare personala, chiar cursuri de actorie, sunt cateva dintre activitatile care fac parte din programul de zi cu zi al unui copil. Micutii au ajuns atat de ocupati incat nu mai au timp de joaca, desi aceasta activitate este definitorie pentru perioada copilariei.
Exista cercetari care sugereaza ca lipsa timpului de joaca duce la dezvoltarea simtomelor de deficit de atentie si hiperactivitate la copii.
Datorita programului incarcat al celor mici, Academia Americana de Pediatrie le recomanda medicilor sa prescrie copiilor joaca, explicand ca timpul de joaca este vital pentru dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale, congnitive si de auto-reglare a celor mici.
Copiii o duc mai rau ca puscariasii
O cercetare efectuata in randul prescolarilor, la care au luat parte aproape 9.000 de copii, a aratat ca doar jumatate dintre acestia ies la joaca o data pe zi, insotiti de un parinte. Iar un alt studiu efectuat in 2016 in Marea Britanie a aratat ca un copil petrece afara mai putin timp decat petrece un prizonier care se afla intr-o inchisoare de maxima securitate.
De ce nu mai sunt lasati copiii sa se joace?
Unul dintre motivele pentru care micutii nu mai au timp de joaca este faptul ca parintii pun accent pe rezultatele scolare, pe performante si pe cunostiintele dobandite. Un alt motiv pentru care sunt lipsiti de joaca libera este lipsa parcurilor de pe langa casa. Apoi, din motive de securitate: multor parinti le este frica sa isi lase copiii afara de teama ca ar putea pati ceva, ca un strain le-ar putea face rau.
La scoala, la gradinita sau la after-school-uri copii sunt privati de joaca, de multe ori tot din motive de protectie: este mai usor sa tii un grup de copii la masa, pe scaune, decat sa ii lasi liberi sa se joace. Iar pentru educator sau invatator supravegherea copiilor cand se joaca liber este mult mai solicitanta si mai obositoare.
Ce castiga copiii jucandu-se?
Pentru multi adulti joaca este sinonima cu distractia sau cu pierderea de timp. De fapt, joaca, mai ales cea libera, este in centrul dezvoltarii sanatoase a copilului si adultii nu ar trebui sa o desconsidere.
Ea ii ofera copilului posibilitatea de a-si cunoaste limitele, de a experimenta, de a-si asuma riscuri. Prin joaca cu persoane de aceeasi varsta, copiii invata sa negocieze cu ceilalti, sa isi managerieze stresul, sa isi atinga obiectivele. Mai mult, specialistii atrag atentia ca prin joaca micutii isi dezvolta curiozitatea si creativitatea.