Nu am chef sa ma joc cu copilul meu

/ / Modificat: 2019-04-23
Nu am chef sa ma joc cu copilul meu

Unele mame se simt rau pentru ca, uneori, nu au chef sa se aseze pe podea pentru a se juca sau pentru a petrece dupa-amiaza construind cu copilul lor. Nu-ti face griji, nu se intampla nimic.

Acest joc este un aspect fundamental in dezvoltarea copiilor, fiind o proba dovedita stiintific. Iar mama este, de obicei, jucaria preferata a celui mic.

Dar asta nu inseamna ca mamele sunt mereu dispuse sa-si distreze copiii. Este un semn ca nu esti super-femeie si asta e bine. Daca micutul tau doreste sa se joace si tu nu o faci, solutia este de a cauta activitati care sa-ti placa si tie.

Acest lucru face ca multe mame sa se simta rau, deoarece cred ca trebuie sa fie intotdeauna dispuse sa stea pe podea pentru a construi, atunci cand copilul ii cere, pentru a-l stimula continuu sa dobandeasca noi cunostinte pentru atunci cand va creste.

Confruntata cu aceste situatii, primul lucru este sa eviti sentimentul de vinovatie.

"Joaca este o modalitate excelenta de a comunica cu copiii, de a detecta temerile, de a observa punctele forte si de a impartasi emotiile. Dar nu va faceti griji si nu va invinovatiti daca nu aveti mereu dispozitia necesara ca sa impartasiti acest tip de activitati cu cei mici sau nu stiti cum sa faceti acest lucru.

Pur si simplu, trebuie "sa va dati permisiunea" sa nu va jucati cu copilul, daca nu simtiti acest lucru. Daca sunteti mama, nu inseamna ca trebuie sa fiti perfecta.

Trebuie sa aveti grija sa nu va asumati rolul de super-femeie 24 de ore pe zi, pentru ca uneori incercarea de a acoperi totul este un cost emotional imens si o mare tensiune, care in cele din urma se termina prin a va descarca nervii pe cei care nu merita.

Daca cel mic doreste sa se joace si mama nu vrea, solutia este de a cauta activitati pe care ambii le plac", explica psihologul Laura García Agustín, directorul Centrului Clavesalud din Madrid.

Ce faci cand nu ai chef sa te joci cu copilul? 4 reguli de aur care te vor ajuta 

1. Nu trisa

Nu-i spune copilului fraze de tipul "mai tarziu" si apoi sa nu-ti implinesti promisiunea de a te juca cu el. Este mai bine sa-i spui clar ca in acel moment nu poti, ca ai o zi complicata si incurajeaza-l sa se joace singur sau sa faca ceva distractiv, decat sa-l lasi sa te astepte mereu.

2. Nu tipa

Copiii solicita continuu atentia mamei lor pentru ca au nevoie de ea. De aceea, nu trebuie sa strigi la el sau sa te superi atunci cand insista, pentru ca ar fi ca si cum l-ai certa pentru ca este infometat sau somnoros. Atentia si rasfatul sunt necesitati afective elementare.

3. Nu-l ignora

Chiar daca nu poti participa, spune-i ca ai auzit ce vrea, pentru a se simti auzit si ingrijit. Ignorarea il poate afecta mai mult decat faptul ca nu te joci cu el, pentru ca il poate face sa se simta nesigur, pe langa faptul ca-i provoaca frustrare si ii ameninta stima de sine, in formare in acesti ani.

4. Nu exagera

Mama sau tatal ar trebui sa se lase dusi de jocul copilului, si nu invers. Parintii tind sa directioneze prea mult din jocurile copiilor, si, de asemenea, sa le planifice si sa le organizeze excesiv, ceea ce trebuie evitat: el este protagonistul si directorul activitatii.

Taguri Joaca Joaca parinti copii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre