Vara este anotimpul mult asteptat de parinti si copii deopotriva, pentru ca este momentul cand poti sa te bucuri de natura, fie ca e un parc, o padure din apropierea casei sau, daca esti norocoasa, undeva la curte, unde universul celor mici se extinde considerabil, iar distractiile sunt nenumarate. Iata cateva idei amuzante si simple de jocuri din care ei pot invata ceva util, distrandu-se, iar tu te poti relaxa și bucura alaturi de ei, fara sa fii nevoita sa spargi pusculita pentru activitati costisitoare!
Micul naturalist
Orice mama are calitatea secreta de a transforma o corvoada in ceva distractiv. Gradinaritul poate deveni un joc amuzant prin care copilul va invata mereu ceva interesant: sa descopere plante si flori noi, cum sa le cultive, care sunt nevoile acestora etc. Poti cumpara, la preturi modice, unelte de gradinarit „adevarate” cu manere ergonomice potrivite pentru copii, iar cei mici se vor distra ore in sir, descoperind lucruri noi. Ofera-i o stropitoare si lasa-l sa-si faca de cap printre flori. In cel mai rau caz, se termina totul cu o batalie cu apa, dar pana la urma, e vacanta!
Micul explorator
Orice zi petrecuta in natura e o aventura in sine! E momentul plimbarilor cu biciclete copii, trotinete sau patine cu rotile. Folosindu-le, copilul va invata sa-si gaseasca echilibrul, dar va cunoaste si senzatia de libertate. Indiferent ce alegi pentru el, nu uita de casca, genunchiere, cotiere, pentru protectia lui. Puteti face drumetii impreuna sau puteti iesi la un picnic intr-o padure. Lasa-l sa studieze animale mici, insecte, omizi. Fluturii au fost si vor ramane niste insecte magice si fascinante pentru copii. Fa-i joaca mult mai amuzanta achizitionandu-i o lupa, o palarie de aventurier, plase pentru fluturi sau o cutie pentru eventualele „comori” descoperite in calea lui.
Micul artist
Roaga-l pe cel mic sa te ajute in mici activitati creative, de bricolaj. Toti copiii colecteaza pietricele si bete din padure sau scoici de pe plaja. Impreuna cu cel mic puteti da o noua viata acestor pretioase comori, pictandu-le. Gandeste-te mereu la ce poti recicla si transforma in obiecte de joc. De exemplu, poti picta și personaliza, impreuna cu cel mic, sticle din plastic pentru a le transforma in popice. Ii poti arata cum sa construiasca un cort in gradina, dintr-un simplu cearsaf de pat. Trebuie doar sa va lasati amandoi imaginatia sa zburde, iar rezultatul poate deveni o amintire de neuitat.
Micul alpinist
Unul dintre jocurile preferate ale copiilor este escaladarea sau cataratul. Nu conteaza daca e intr-un copac, la tara, la locul de joaca din parc sau intr-o sala special amenajata, unde sunt indrumati si supravegheati de un antrenor. Cataratul este o activitate sportiva completa, distractiva si accesibila tuturor. Le permite celor mici sa-si dezvolte abilitatile motorii, sa-si imbunatateasca si capacitatea de a gasi solutii si sa devina mai increzatori. De asemenea, este si o modalitate excelenta pentru copii de a-si face prieteni noi.
Acestea sunt doar cateva activitati simple, ce se pot organiza fara a te gandi prea mult. Simte-te libera sa iti creezi propria lista de distractii si jocuri pentru copii, folosind tot ce ai la indemana. Daca ramai in pana de idei, nu ai decat sa iti amintesti de copilarie si jocurile din acea perioada. Sa nu uitam de sotron, un joc ce a strabatut generatii (imagineaza-ti, se juca pana si in Evul Mediu), e universal, educativ (copilul invata sa numere) si distractiv. Sau de zmeu. Pentru ca ce copil nu viseaza sa zboare?
Sursa foto: Unsplash