Jocul liber si sporturile sunt esentiale in dezvoltarea armonioasa a oricarui copil, stimuland nu doar cresterea fizica, ci si dezvoltarea mintala si sociala. Totusi, nu orice joc sau sport este adecvat pentru orice varsta, ba chiar poate implica riscuri neasteptate.
„In trecut, copiii se puteau bucura nestingheriti de joaca libera si nestructurata, dedicata distractiei si dezvoltarii abilitatilor motorii esentiale. Astazi, pana si joaca este organizata incepand de la varste tot mai mici, cu focus pe dezvoltarea unor aptitudini specifice. Din aceasta cauza, observam cum parintii tind sa isi directioneze copiii spre o specializare timpurie in practicarea diverselor sporturi, in detrimentul diversitatii si explorarii”, precizeaza dr. Mihaela Nistor, medic primar recuperare medicala in cadrul clinicii Medikali.
Activitatile nestructurate le permit copiilor sa castige incredere, sa invete abilitati de conducere si de lucru in echipa, sa socializeze si sa construiasca prietenii, in timp ce se distreaza. „Atunci cand copiii practica mai multe tipuri de sporturi si activitati, ei dezvolta diferite tipuri de modele motorii, antrenand o mai buna dezvoltare a corpului”, adauga medicul.
In aceste conditii, cum ne dam seama ce jocuri si sporturi sunt potrivite pentru copii si care sunt pericolele la care sunt expusi? In privinta sporturilor de performanta, a sporturilor de club cu activitate structurata, ar trebui ca fiecare parinte sa se intrebe in primul rand daca sportul pe care l-a ales pentru copil este ceea ce-si doreste cu adevarat copilul sau este o dorinta a parintelui. Apoi, un alt aspect important este varsta copilului. Desi tendinta este ca cei mici sa inceapa practicarea unor sporturi de la varste foarte fragede, chiar de la 3-4 ani, acest lucru nu este neaparat benefic pentru dezvoltarea lor. „Singurele sporturi pentru care este important un start timpuriu sunt gimnastica si patinajul artistic, sporturi foarte tehnice, care au o fereastra de oportunitate in ceea ce priveste asimilarea elementelor”, explica dr. Mihaela Nistor.
Exista studii care arata ca tinerii sportivi care petrec mai multe ore pe saptamana decat varsta lor practicand un singur sport prezinta cu 70% mai multe riscuri de a suferi leziuni grave din cauza suprasolicitarii si mai multe riscuri de a se accidenta decat copiii care practica mai multe sporturi:
- Risc crescut de accidentare
- Poate impiedica dezvoltarea generala a abilitatilor
- Epuizare
- Cresterea stresului / impact psihologic negativ
- Scaderea motivatiei
- Copiii ajung sa ignore importanta „jocului liber”
„De multe ori, pentru micii sportivi, bucuria trofeelor si a medaliilor vine cu unele riscuri ascunse, pe care parintii trebuie sa le cunoasca si sa le cantareasca in permanenta, pentru a le asigura copiilor o viata cat mai echilibrata. Sa luam ca exemplu atletismul: inceperea timpurie a antrenamentelor poate avea un impact negativ asupra cresterii si articulatiilor copiilor. Este recomandat ca antrenamentele structurate sa inceapa dupa ce copilul a atins o anumita maturitate fizica, de obicei dupa varsta de 10-12 ani. Sau cazul sporturilor de contact, cum este rugby-ul sau boxul: inceperea lor la o varsta prea mica poate duce nu doar la traume fizice, ci si psihologice. Similar, ridicarea greutatilor inainte de a avea o structura osoasa complet dezvoltata poate afecta cresterea”, explica Dr. Mihaela Nistor.
In privinta artelor martiale, medicul spune ca acestea pot fi benefice pentru disciplina si autoaparare, dar trebuie practicate sub indrumarea stricta a unui instructor calificat, pentru a minimiza riscul de leziuni.
Desigur, riscurile si efortul la care sunt expusi copiii care practica un sport de performanta sunt adesea cunoscute. Dar ce facem cu pericolele care vin de unde te astepti mai putin? „Desi pot parea distractive, sariturile de pe scari, dulapuri sau garduri prezinta riscuri semnificative pentru spate si incheieturi. Impactul puternic poate duce la leziuni care se pot agrava odata cu varsta”, precizeaza medicul. „Pe aceasta cale, tragem un semnal de alarma in privinta trambulinelor. Sunt extrem de populare, dar utilizarea lor de catre copiii foarte mici poate fi foarte periculoasa. Pot aparea leziuni ale coloanei vertebrale si ale incheieturilor, fracturi ale membrelor sau contuzii, mai ales cand sunt folosite de mai multe persoane simultan”, explica medicul.
In incheiere, dr. Mihaela Nistor recomanda parintilor ca pana la varsta de 7 ani sa evite alegerea unor sporturi structurate si competitive pentru copiii lor, incurajand mai mult jocurile de dezvoltare motorie generala, cum ar fi urcatul, alergatul si jocurile cu mingea de dimensiuni mici. „Parintii ar trebui sa incurajeze activitatile care promoveaza coordonarea, echilibrul si agilitatea, cum ar fi ciclismul, inotul sau simpla joaca in parc. Acestea ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii intr-un mod sigur si distractiv”, concluzioneaza medicul.