Reteta unui medic pediatru pentru vindecarea ranilor emotionale ale copiilor

/ / Modificat: 2020-11-18
Reteta unui medic pediatru pentru vindecarea ranilor emotionale ale copiilor

In practica zilnica, medicii pediatri trebuie sa  ofere tratamente complementare, terapii sau studii ale pacientilor, astfel incat sa ii ajute pe micuti sa sa fie sanatosi.

Cu toate acestea, medicii pediatri spun ca exista un element cheie, foarte important pentru sanatatea copiilor, care este adesea ignorat sau neobservat de parinti: joaca cu copiii.

De ce este important sa te joci cu copiii?

Jocurile parintilor cu copiii ar trebui sa fie o indicatie obligatorie in consultatia pediatrica, mai ales ca astazi un procent ridicat dintre micutii care intra la consultatie au cu ei un dispozitiv electronic in mana, lipsa activitatii fizice fiind din ce in ce mai frecventa, ducand la o limitare a creativatii si o izolare sociala a copiilor, noteaza medicul pediatru Richard Daniel Claro, intr-un articol publicat pe site-ul guiainfantil.com.

Prin urmare, devine o obligatie a medicului pediatru sa-i indrume pe parinti sa gaseasca instrumente care sa le permita sa creeze un joc in functie de varsta copilului. In acest sens, vom constata ca, practic, jocul poate fi legat de trei grupuri mari de varste:

- Bebelusii (0-24 luni)

Sunt, in cea mai mare parte, usor de implicat in orice fel de activitate legata de joc, deoarece participa activ la orice actiune pusa in practica. In acest grup de copii, optiunea de a juca este intotdeauna prezenta.

La aceasta varsta, bebelusii incep jocul prin a pune totul in gura, prin a explora practic tot ce intalnesc, dar si folosind imitarea actiunilor noastre (vorbit la telefon sau batutul din palme).

Ascunderea, urmarirea unui obiect, utilizarea stimulilor auditivi precum muzica sau sunetele onomatopeice sunt unele dintre cele mai amuzante jocuri. In plus, in aceasta grupa de varsta vedem cum jocul ar trebui sa fie practic un instrument zilnic pentru abordarea neurodezvoltarii, care permite intarirea in toate aspectele bazelor dezvoltarii motorii brute, precum si a bazelor dezvoltarii emotionale a tuturor copiilor.

- Copiii cu varsta prescolara si scolara (2 ani - 10 ani)

La aceste varste, jocul este cea mai distractiva optiune pentru a incepe consolidarea dezvoltarii motorii fine, care ii va permite copilului sa indeplineasca functii de baza ale vietii de zi cu zi, cum ar fi scrisul, precum si inceputul gandirii si rationamentului (dezvoltarea cognitiva).

Cu toate acestea, pe masura ce cresc, jocul poate deveni putin mai complicat. Putem trece la jocul in aer liber, astfel ca va fi mai usor sa ii tinem departe de jocurile video, de telefoane sau calculatoare, care reprezinta optiunea principala de joc la majoritatea copiilor de astazi.

La aceste varste trebuie sa permitem intotdeauna copilului sa faca primii pasi pentru a propune un joc, pentru a le vedea punctele forte si preferintele, pentru a localiza o forma adecvata de divertisment, care ne permite sa stabilim o relatie de armonie si, in acelasi timp, sa cream altele noi.

- Copiii cu varsta adolescenta (11 ani si peste)

Sunt cel mai complex grup din orice punct de vedere, atat pentru familie, cat si pentru medicul sau pediatrul care il evalueaza. Dar grupul acesta de copii este cel care necesita mai multa atentie si vigilenta, datorita multiplelor schimbari care se dezvolta la nivel cognitiv la aceste varste.

Jocul este cea mai buna terapie pentru dezvoltarea psihologica a copilului

Prin urmare, jocul ofera una dintre principalele terapii pentru dezvoltarea psihologica si la aceste varste, legatura cu un joc ii va oferi copilului o optiune confortabila de terapie psihologica si ii va permite sa isi extinda posibilitatile de a-si vedea mediul in mod mai larg.

In ciuda activitatilor de rutina, scoala, activitatile scolare, temele sau alte angajamente, este foarte important ca parintii sa le ofere spatiu de recreere copiilor, iar jocul este cea mai buna solutie.

Articole recomandate

Citeste si despre