Trambuline: ce riscuri prezinta pentru copii si cum poti evita accidentarile

/ / Modificat: 2023-06-01
Trambuline: ce riscuri prezinta pentru copii si cum poti evita accidentarile

Trambulinele atrag copiii ca un magnet. Acestia ar putea petrece ore in sir sarind pe trambulina si, in plus, este un bun mod pentru ca cei mici sa faca miscare.

Cu toate acestea, desi trambulinele pot parea inofensive, potrivit datelor Uniunii Europene, aproximativ 51.000 de copii sufera de leziuni in urma folosirii trambulinelor. Multi dintre acestia au varste mai mici de 14 ani si ajung la urgente cu fracturi.

Trambulinele de acasa, cele mai periculoase

Marea majoritate a accidentarilor au loc in cazul trambulinelor instalate in casa. Cei mai vulnerabili la accidentari grave, si chiar la decese, sunt copiii cu varsta sub sase ani. 

Trambulinele sunt distractive, dar prezinta riscuri in cazul in care nu sunt utilizate in siguranta.

Cele mai frecvente leziuni in urma folosirii trambulinei apar in cazul in care mai mult de un copil sare pe trambulina in acelasi timp. Se pot ciocni iar cazatura va fi una grava, ducand la o cadere brusca si necontrolata. Deoarece caderea nu este previzibila, orice parte a corpului poate fi ranita (gat, brate, picioare, cap), dar fara indoiala cele mai periculoase lovituri sunt cele provocate la cap si gat. Peste 75% dintre cazurile de accidentari apar in cazul in care mai mult de un copil foloseste trambulina.

Cum poti evita accidentarile in timpul folosirii trambulinei

Daca ai o trambulina acasa sau intentionezi sa cumperi una pentru copiii tai este important sa stii cum poti evita aparitia accidentarilor. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont:

  • Verifica daca trambulina indeplineste cerintele europene stipulate in standardele EN 913: 2008 si EN 13219: 2008 (Echipamente de gimnastica) si daca are plasa de siguranta pentru a preveni caderea pe podea.
  • Asigurati-va ca toate partile metalice sunt acoperite de protectii captusite si ca nu exista gauri in care se pot bloca diverse parti ale corpului (maini, picioare).
  • Asezati trambulina pe o suprafata plana, moale, care sa amortizeze socurile. De asemenea, este important ca aceasta sa fie la distanta de garduri, copaci, pereti sau alte obiecte dure in care copilul se poate lovi.
  • Nu lasa copiii nesupravegheati sa sara pe trambulina. Mai ales daca au mai putin de 10 ani. Inchide usa de acces pentru a te asigura ca micutii sunt mereu in siguranta.
  • Supravegherea unui adult este utila deoarece reduce riscul de accidentari. Acesta ii va spune copilului sa nu faca salturi riscante si va atenua eventuale certe intre frati care pot duce la accidentari grave.
  • Indeparteaza orice guler, curele sau obiecte care ar putea rani copilul in timpul sariturilor.
  • Nu le permite copiilor sa foloseasca trambulina in acelasi timp. Desi pentru ei acest lucru este amuzant, riscul de accidentari creste considerabil.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Copii activi

Articole recomandate

Citeste si despre