Toti parintii isi doresc ca micutii lor sa aiba o viata cat mai buna. Multi dintre ei lucreaza pentru a le cumpara tot ce-si doresc, altii sunt stricti pentru ca vor ca cei mici sa fie disciplinati, altii le ofera posibilitatea de a alege si ii invata sa ia decizii singuri. Fiecare familie are propriile moduri de educare, dar exista un lucru in comun pe care toti parintii il au: atunci cand privesc in urma, toti vor sa remedieze unele dintre greselile pe care le-au facut in trecut.
Primii ani din viata unui copil reprezinta momente magice de care ar trebui sa te bucuri, ca sa nu regreti mai tarziu.
Lucrurile pe care multi parinti le regreta si pe care nu le-ar mai face
1. Nu le-a placut sa comunice cu copilul lor
Un copil mic are intr-adevar nevoie de contact constant cu adultii. Dar si parintii au nevoie de aceasta comunicare, desi nu au prea mult timp liber. Dar nu este nimic gresit daca o mama face ceva in timp ce copilul ei se joaca. Dar daca se transforma intr-un obicei, vei observa ca micutul tau a crescut deja si isi traieste propria viata.Nu exista nicio modalitate de a aduce inapoi timpul pierdut, asa ca incearca sa fii aproape de el nu numai fizic, ci si mental. Bucurati-va de timpul petrecut impreuna.
2. Nu si-au imbratisat prea des copiii
Oamenii de stiinta au dovedit cat de importante sunt imbratisarile pentru sanatate (atat psihica, cat si fizica). Exista o multime de avantaje, dar cel mai placut lucru este sa-ti imbratisezi copilul. Uneori, parintii nu fac acest lucru din diferite motive, unele depasite. Intre timp, copilul va creste si nu te va mai lasa sa il imbratisezi. Asa ca savureaza aceste momente cat poti de mult.
3. Nu au facut destule fotografii si filmulete
Faptul ca nu faci fotografii, nu va avea impact asupra starii mentale a copilului, a calitatilor sale morale sau asupra sanatatii fizice. Dar este foarte probabil ca in viitor sa doresti sa-ti amintesti unele dintre cele mai valoroase momente din viata voastra si sa impartasesti aceste emotii cu micutul tau devenit adult. Atunci, multi parinti regreta cu adevarat ca nu au facut poze sau nu au filmat anumite momente.
4. Nu au scris primele cuvinte pe care le-a spus copilul
Acestea sunt amintiri foarte placute. Poti trai fara ele, dar este mult mai bine sa le ai
5. Nu au jucat suficiente jocuri de creativitate
Daca te implici cu copilul in diferite activitati poti afla de ce este interesat si la ce se pricepe mai bine. Mai tarziu poti lucra la dezvoltarea punctelor lor forte. Orice fel de activitate, de exemplu, cititul cu voce tare sau joaca cu jucariile, ii dezvolta inteligenta, imaginatia si ii va imbogati vocabularul. Si asa se dezvolta si legatura dintre tine si el si acesta este un motiv suficient de bun pentru a petrece timp impreuna.Parintii regreta adesea ca nu au observat talentele micutului lor, chiar daca unele abilitati pot fi observate la o varsta foarte frageda. Ofera-i sansa de a incerca diferite jocuri si de a citi cat mai mult.
6. Au fost prea stricti
Este normal sa-i atragi atentia unui copil pentru un lucru rau pe care l-a facut, dar este cu totul altceva sa incepi sa cauti motive pentru a-l certa. Pentru ca in acest fel ii poti provova probleme de comportament si chiar de dezvoltare. Iar unul dintre dezavantaje ar putea fi o relatie rece cu cel mic.
Pedepsele pentru notele proaste sunt, de asemenea, daunatoare. Pedepseste si rasplateste-ti copilul doar pentru lucrurile care conteaza cu adevarat. Un "S" sau o ceasca sparta nu au facut pe nimeni, niciodata, nefericit.
7. Nu au tinut cont de parerea copilului
Ai auzit de multe ori "Esti prea mic pentru a decide" sau "Adultii stiu mai bine." Jignirea copilului nu este cel mai rau lucru care se intampla in acest caz. Micutul a carei opinie a fost adesea neglijata poate deveni nesigur. Si chiar are sens: cum poti sti ce vrei de la viata, daca a existat intotdeauna cineva care a luat toate deciziile pentru tine?
Lasa-ti copilul sa aleaga si sa-si exprime propria opinie. Este mai bine sa discuti despre dorintele lui si sa-i explici, decat sa il ignori si sa-l limitezi.
8. Nu si-au facut copilul suficient de fericit
Amintirile placute din copilarie sunt cele mai valoroase lucruri, pe care nimeni nu ti le poate lua. Mai mult decat atat, vacantele mici se pot transforma mai tarziu in realizari mai mari: daca un copil creste intr-o atmosfera sanatoasa si are o multime de experiente noi, inseamna ca se dezvolta activ. Micutii fericiti se adapteaza mai usor in viata de adult si isi fac noi relatii cu usurinta.
De asemenea, parintii sunt adesea nostalgici cu privire la timpul petrecut impreuna. Asigura-te ca cel mic are cat mai multe momente fericite in viata lui.
9. Au urmat, adesea, sfaturile altcuiva
Exista oameni carora le place sa dea sfaturi, chiar daca nu este indicat, iar mamele tinere le asculta adesea. De la acesti "experti" vei auzi o multime de informatii despre cum sa imbraci copilul, cum sa-l hranesti si cum sa-l educi mai bine. Dar adevarul este ca parintele stie mai bine decat oricine ce este potrivit pentru micutul sau. Desigur, poti asculta aceste sfaturi, dar nu inseamna ca trebuie sa le si urmezi.
Nu ar trebui sa lasi strainii sa-i spuna copilului tau ca este obraznic. Ar trebui sa ii iei intotdeauna apararea si sa-l faci sa simta ca il sustii, indiferent de situatie. Cand are nevoie de sprijin, ar trebui sa poata conta intotdeauna pe tine.
10. Nu au fost acolo pentru copilul lor in cele mai importante momente din viata lui
Unele lucruri pe care tu nu le consideri grave, pot fi cu adevarat grave pentru cel mic. Si toti oamenii (in special copiii) trebuie sa aiba pe cineva aproape de ei in momente ca acestea. Chiar daca ti se pare ca ai un motiv bun pentru a rata petrecerea de nastere a micutului tau, incearca sa nu o faci. In viitor, vei regreta foarte tare cand vei realiza cate evenimente importante ai pierdut.
Fa-ti timp pentru a decora bradul de Craciun, mergeti la teatru sau vizitati-o impreuna pe bunica. Toate aceste lucruri sunt importante. Iar cand copilul va creste, nu vei mai putea face toate astea impreuna cu el.