Este adevarat ca unii copii au un coeficient de inteligenta mai mare decat altii, insa acest lucru nu are nicio importanta in ceea ce priveste realizarile copilului tau pe termen lung, deoarece inteligenta si coeficientul de inteligenta nu sunt unul si acelasi lucru.
In timp ce coeficientul de inteligenta nu se schimba, inteligenta nu inceteaza sa se modifice si sa creasca, fiecare copil invatand lucruri noi si utile pe masura ce capata experienta de viata.
Conform spuselor autorului cartii "Toti copiii pot fi Einstein", Fernando Alberca, inteligenta este capacitatea fiintei umane de a rezolva probleme, iar "cel care stie cum sa rezolve cele mai multe probleme pentru sine, astfel incat sa poata fi fericit, este cel mai inteligent".
Autorul sustine ca exista multe persoane inteligente care s-au nascut cu un coeficient de inteligenta mediu, dar care si-au dezvoltat o inteligenta de viata extraordinara si care au reusit sa invete care sunt lucrurile cele mai importante in viata, in timp ce exista si persoane care se nasc cu un coeficient de inteligenta foarte crescut, dar care pentru ca nu si-au dezvoltat si stimulat inteligenta in copilarie nu au invatat cum sa rezolve adevaratele probleme de viata si care nu sunt fericiti.
Autorul spune ca pentru ca inteligenta sa se dezvolte inca de la nastere, copilul trebuie sa aiba experiente de viata din care sa poata invata, iar pentru ca acest lucru sa se intample, parintii trebuie sa se implice activ in stimularea si dezvoltarea acestei calitati a copilului lor.
Mergand pe premisa ca fiecare copil este capabil de mai mult, Fernando Alberca spune ca parintii trebuie sa isi invete si sa isi incurajeze copiii sa isi foloseasca diferite parti ale creierului, creativitate si imaginatia, sa foloseasca ratiunea si logica pentru a rezolva probleme.
10 sfaturi pentru a creste un copil inteligent
Iata cateva sfaturi pe care si tu ar trebui sa le urmezi pentru a creste un copil inteligent, care sa isi poata rezolva singur problemele si sa fie fericit atunci cand devine adult:
1. Spune-i ca este inteligent si asculta-l intotdeauna, chiar si atunci cand spune lucruri care nu au sens
2. Comporta-te cu copilul tau ca si cum ar avea cu 2 ani mai mult decat are
3. Ajuta-l sa isi dezvolte cele cinci simturi externe, arata-i care este diferenta dintre ulei si otet, sau dintre sare si zahar, invata-l sa distinga mirosuri si gusturi si instrumente musicale in functie de sunet, sau cum sa calculeze distante vizual.
4. Nu ii raspune niciodata la intrebari spunandu-i "pentru ca asa iti spun eu"; cand nu stii raspunsul la o intrebare a copilului tau, recunoaste acest lucru si cautati impreuna raspunsul corect.
5. Invata-l sa ii placa muzica clasica si incurajeaza-l sa cante la un instrument dar si sa rezolve puzzleuri
6. Citeste-i carti cu personaje curajoase si complexe din punct de vedere emotional si invata-l cum sa rezolve probleme folosindu-se de aceste calitati
7. Invata-l sa se joace cu Lego, jocuri de memorie si orice alte jocuri care nu tin de noroc ci de strategie, de memorie si de ratiune
8. Incurajeaza-l sa isi rezolve singur problemele varstei sale, cu cat mai putin ajutor din partea ta
9. Invata-l cum sa spuna "te rog frumos" in zece moduri diferite
10. Cere-i parerea in orice privinta si nu te supari niciodata pe el atunci cand greseste.