10 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a fi un parinte bun

/ / Modificat: 2015-09-09
10 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a fi un parinte bun

Din pacate, nu s-a inventat inca o scoala unde parintii sa invete sa fie mai buni. Nu avem un ghid prin care sa ne crestem copilul si sa avem garantia ca el va fi un adult de succes, ca va avea incredere in fortele proprii sau ca va rezista tentatiilor drogurilor sau a unor obiceiuri distructive.

Am fi tentati sa credem ca pentru a creste un copil ce va ajunge un adult de succes de baza este situatia financiara a familiei, care, daca este una buna ii poate deschide numeroase usi. Nu este insa vorba numai despre o educatie la o scoala privata scumpa, cursuri extrascolare costisitoare sau excursii si calatorii in diverse colturi ale lumii, foarte importante sunt climatul familial, felul in care comunicam cu micutul nostru si, bineinteles, exemplul nostru.

Iata 10 lucruri esentiale care tin de comportamentul nostru si care ne fac sa devenim parinti mai buni.

Calitatea timpului petrecut impreuna

Stima de sine a copilului tau este influentata in mod decisiv de calitatea timpului pe care il petreci cu el si nu de cantitatea lui. Avand o viata atat de incarcata in care trebuie sa ne impartim cum putem mai bine intre zecile de activitati pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit zilnic, adesea ne gandim de fapt la urmatorul lucru ce trebuie facut in loc sa fim prezenti 100% pentru activitatea care se desfasoara chiar in acel moment. In loc sa ne concentram pe ce ne spune copilul, suntem mereu cu gandul la ce mai avem de facut pana la finalul zilei.

Copilul va observa ca nu suntem prezenti in discutie si adesea va incerca sa ne atraga atentia prin diverse tertipuri, chiar si prin raspunsuri obraznice sau nazdravanii. Micutul prefera sa i se acorde atentie negativa, chiar daca asta implica certuri si pedepse, decat sa fie ignorat.

Actiunea in locul cuvintelor

Multi dintre noi recurg la certuri interminabile cu micutul sau la cicaleli atunci cand acesta este obraznic sau nu asculta, iar copiii ajung la un moment dat chiar indiferenti la cuvintele noastre, le trec pe langa urechi fara sa mai aiba un impact.

In loc sa-l certi, sa-i spui a nu stiu cata oara ca trebuie sa faca ordine in camera sau sa-si stranga jucariile, incearca sa actionezi in consecinta. Nu vrea sa-si faca curat in camera? Nu mai primeste desert. Nu vrea sa mearga la culcare la ora stabilita? A doua zi nu va mai avea voie la televizor. Si tot asa, pana cand el va realiza ca obrazniciile lui au o consecinta directa asupra sa.

Fa-l sa se simta important si util

Implica-ti copilul in treburile de zi cu zi si da-i posibilitatea sa aleaga. Dimineata inainte de a pleca la gradinita sau la scoala nu-l imbraca rapid cu ce ai gasit prima data in dulap, ci lasa-l sa isi aleaga hainele singur. Cere-i sfatul atunci cand parerea lui te poate ajuta. Spre exemplu, ii poti spune ca nu mai stii ce sa gatesti si ca te-ar ajuta daca ti-ar da el cateva idei. La fel de bine ii poti cere parerea atunci cand vine vorba despre planificarea vacantei de vara.

In acelasi timp, chiar daca tie ti se pare prea mic sa se descurce cu diverse treburi casnice, poate sa faca mult mai multe decat ai crede. Lasa-l sa-si spele singur farfuria din care a mancat, spune-i sa te ajute la cumparaturi sau la curatenie. Il va face sa se simta util si se va simti bine stiind ca poate sa contribuie in mod activ la treburi.

Nu interveni cand nu e cazul

Lasa-ti copilul sa simta consecintele propriilor actiuni fara sa intervii. Si-a uitat acasa o carte care ii trebuie la scoala? Nu e cazul sa i-o aduci tu de acasa, ci lasa-l sa se descurce in aceasta situatie. Cu siguranta a doua zi isi va aminti sa o puna in ghiozdan.

Nu alimenta un conflict

Orice parinte stie ca uneori copiii au accese de furie, fac crize sau raspund pur si simplu obraznic fara sa aiba un motiv foarte serios pentru iesirile lor, simplul fapt ca nu au voie sa manance inghetata inainte de masa poate declansa acest lucru. In loc sa ii raspunzi cu aceeasi moneda si sa intri intr-un concurs de tipete in care nu castiga de fapt nimeni, iesi din camera, explica-i ca nu il vei asculta cata vreme tipa. Nu alimenta acest conflict si nici starea lui.

O nazdravanie nu il face un copil rau

Nu ii spune copilului tau ca este rau sau obraznic doar pentru ca face o nazdravanie. Explica-i ca te-a suparat fapta sa si nu el. Copilul trebuie sa stie ca il iubesti neconditionat indiferent de ce face, insa trebuie sa stie si ca actiunile lui vor fi pedepsite asa cum se cuvine atunci cand e cazul.

Motiveaza-l prin dragoste, nu prin frica

Fii ferm cu copilul tau, insa incearca sa-l determini sa te asculte din respect si nu din frica. Spre exemplu, daca i-ai spus sa fie gata pana la o anumita ora cand trebuie sa plecati spre scoala, cand ceasul arata ora stabilita ia-l de manuta si iesiti pe usa fara sa-l certi sau sa-l smucesti. A doua zi va sti ca ora stabilita trebuie respectata si se va conforma.

Gandeste in perspectiva

Multi dintre noi au in gand finalizarea actiunii care se petrece in prezent prin orice mijloace posibile. Copilul face o criza in mijlocul supermarketului? Actionam pentru a rezolva situatia de fata cat mai repede cu putinta fara sa avem in gand neaparat impactul pe care il va avea acest lucru asupra copilului. Este recomandat sa gandim in permanenta ca educam un adult, ca pregatim o persoana pentru viata pentru a realiza care este cea mai buna modalitate de a rezolva o problema pe termen lung si nu numai pentru moment.

Fii constant si tine-te de cuvant

Daca ai stabilit o regula cu micutul tau, respect-o cu sfintenie si nu ceda in fata lacrimilor, a rugamintilor sau a crizelor de nervi. Daca tu insuti nu respecti regulile pe care le-ai impus, cum ar putea copilul sa o faca?

Accepta-i sentimentele

Este important sa-i accepti sentimentele copilui tau, chiar daca uneori nu le intelegi. Spre exemplu, daca dupa o repriza de joaca iti auzi copilul spunand "mami, niciodata nu petreci timp cu mine" accepta ca el se simte neglijat chiar daca tie ti se pare ca petreceti suficient timp impreuna. Sentimentele nu sunt corecte sau incorecte, ele doar exista, trebuie exprimate si acceptate de cei din jur.

Taguri Sfaturi pentru parinti Copii obraznici Abilitati parinte

Articole recomandate

Citeste si despre