3 sfaturi esentiale pentru proaspetele mamici!

/ / Modificat: 2016-03-14
3 sfaturi esentiale pentru proaspetele mamici!

Viitorii parinti se pregatesc mereu din timp pentru venirea pe lume a bebelusilor si pentru momentul in care ii vor aduce acasa, insa niciodata nu sunt suficiente sfaturile celor din jur si lecturarea forumurilor si a cartilor despre cresterea copiilor pentru cei mai grijulii dintre acestia.

Daca te numeri si tu printre cei care au citit deja o intreaga biblioteca de parenting si inca nu te simti pregatita pentru surprizele de care poti avea parte in perioada in care iti vei aduce copilul acasa, trebuie sa stii ca sunt cateva sfaturi esentiale care iti vor fi de mare folos acum, cu atat mai mult cu cat unele informatii capatate din carti sau de la alti parinti pot fi contradictorii si te pot deruta.

Invata sa iti dai seama cand este obosit

Bebelusii nu dorm intotdeauna atunci cand sunt obositi. Desi aceasta afirmatie pare sa contrazica legile logicii, trebuie sa stii ca un copil obosit nu este intotdeauna echivalentul unui copil care doarme. De fapt, copiii au tendinta sa devina irascibili si agitati atunci cand sunt foarte obositi.

In astfel de momente este destul de dificil sa ii linistesti si sa ii adormi. De aceea, trebuie sa cauti intotdeauna aceste semne ale oboselii la copilul tau si sa il pui la somn inainte de a ajunge in etapa irascibila si agitata.

Cascatul, pumnii inclestati, frecatul la ochi, miscarile lente sau atingerea urechii ar putea fi obisnuite pentru un copil somnoros. Va trebui sa fii foarte atenta la astfel de detalii mai ales in primele luni de viata, pentru ca, pe masura ce cresc, copiii invata sa se calmeze singuri si chiar sa adoarma atunci cand au nevoie de odihna, fara ca acest lucru sa necesite neaparat implicarea ta activa in implinirea ritualului obisnuit de somn.

Ai grija la germeni

In timp ce expunerea la anumiti germeni ii poate ajuta pe bebelusi sa-si solicite sistemul imunitar astfel incat acesta sa se adapteze si sa devina mai puternic, exista microbi care il pot imbolnavi mai repede si mai grav decat ti-ai putea imagina.

De aceea, trebuie sa inveti sa controlezi expunerea la germeni de care are parte copilul tau. Obisnuieste-i pe toti cei care intra in contact cu el sa se spele bine pe maini de cate ori intra in contact cu bebelusul, mai ales atunci cand vin de afara sau dupa ce au folosit toaleta.

De asemenea, este foarte important sa ii tii la distanta in momentele in care sunt raciti sau sufera de vreo afectiune cu potential viral sau infectios.

Curatenia de acasa este si ea foarte importanta, asa ca imprieteneste-te cu aspiratorul, cu solutiile de sters praful si cu dezinfectantii; cum clorul poate fi toxic pentru copii, iar mirosul lui puternic este destul de neplacut pentru toata lumea, poti incerca sa ii inlocuiesti pe cei care au acest ingredient cu unii la fel de eficienti, dar mai blanzi pentru sanatatea ta; este vorba despre cei care contin toluen, care sunt la fel de eficienti in a dezinfecta si mai putini nocivi pentru bebelusul tau sensibil.

Invata cateva tehnici de linistire a copiilor

Primele luni din viata bebelusului tau vor fi foarte solicitante pentru tine din toate punctele de vedere. Noptile nedormite, tensiunea si presiunea la care esti supusa, teama ca nu te vei descurca sau ca nu vei fi o mama asa cum ai visat, teama ca nu vei face fata la toate provocarile si responsabilitatile noi de care ai parte te vor coplesi, mai devreme sau mai tarziu.

Iar daca pe langa acestea ai parte si de plansete constante, este posibil sa ai impresia ca vei claca. De aceea, trebuie sa te interesezi din timp cu privire la tehnicile de linistire a bebelusului. Copiii sunt diferiti si reactioneaza in mod diferit la stimulii exteriori, insa uneori un masaj poate face minuni.

Foloseste o lotiune de corp pentru bebelusi si incalzeste-o inainte si maseaza-i gentil nasul, obrajii, barbia si gatul. Un alt lucru pe care il poti face este sa il tii alaturi de tine in timp ce iti faci treburile prin casa si sa incerci sa il linistesti vorbindu-i sau cantandu-i.

Grijile sunt normale pentru orice proaspata mamica, nu iti imagina ca esti singura coplesita de stres. Este foarte important sa iti asculti instinctele, sunt cea mai buna resursa de care dispui.

De cate ori te confrunti cu o situatie noua, incearca sa actionezi conform acestora. Pe masura ce vei avea parte de tot mai multe experiente, vei invata sa ai incredere in tine si in abilitatile tale de super-mama.

Taguri Sfaturi mamici Sfaturi bebelusi Tehnici linistire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre