5 FRAZE Montessori pe care trebuie sa le folosesti cu copiii tai

/ / Modificat: 2020-05-22
5 FRAZE Montessori pe care trebuie sa le folosesti cu copiii tai

Cand vorbim despre Montessori ne referim la o metoda de educatie blanda, care pune accent pe independenta copiilor si dezvoltarea acestora intr-un ritm propriu. Profesorii Montessori folosesc un limbaj special, datorita caruia cei mici se simt foarte respectati.

Profesorii Montessori folosesc un limbaj datorita caruia cei mici se simt foarte respectati. Expresiile folosite ii ajuta sa fie mai buni, sa gandeasca critic si sa fie independenti. Dar, cel mai important, este sa le trezeasca curiozitatea.

Expresii Montessori pe care le poti folosi cu copiii in fiecare zi 

1. Te descurci bine

In filosofia Montessori, copiilor nu li se spun lucruri precum "ai facut bine" sau "buna treaba," dar, pe de alta parte, li se spune cat de bine s-au descurcat. De exemplu, daca si-au facut corect temele. Este laudata mai degraba munca lor, decat rezultatele. Acest lucru insufla micutilor o mentalitate prin care isi dau seama ca pot progresa prin propriile eforturi.

De exemplu, in loc sa spui unui copil: "Esti foarte bun," ii poti spune ceva de genul: "Am constatat ca ai fost bun cu fratele tau si ai impartit jucaria cu el." In acest fel scoti in evidenta comportamentul lui bun.

2. Ce parere ai despre ceea ce faci?

Potrivit filosofiei Montessori, copilul este propriul sau profesor. Dascalii nu trebuie doar sa le predea celor mici, ci si sa-i ajute in procesul lor de dezvoltare. Dar ei sunt cei care trebuie sa descopere lucrurile printr-un mediu de invatare propice.

De exemplu, daca un copil alege sa deseneze o casa, este intrebat de ce a decis sa foloseasca acele culori, si nu altele sau care este partea lui preferata a desenului etc. In felul acesta, el va invata sa isi evalueze munca, mai degraba decat sa caute aprobarea celorlalti.

3. Unde ai putea cauta asta?

Independenta este esentiala in filosofia Montessori si trebuie sa fie prezenta in orice domeniu al vietii copiilor. Scopul ca adult este de a-i ajuta pe cei mici sa faca lucrurile pentru ei insisi. Desi este mai usor sa-i spui unui copil despre locul in care se afla ceva sau cum ar trebui sa faca acest lucru, cel mai bine este sa raspunzi la intrebarea lui cu o alta intrebare, pentru a spori gandirea critica.

De exemplu, ai putea spune lucruri de genul: "Unde ai putea cauta asta?" sau "Esti sigur ca doresti sa faci sarcina asta sau vrei sa schimbi ceva?" Desi poate dura un pic mai mult, copilul merita sa invete sa aiba initiativa.

4. La ce vrei sa te ajut? 

In filosofia Montessori, copiii invata sa fie responsabili si sa se simta mandri de ceea ce fac, cum ar fi curatarea sau aranjarea lucrurilor. Uneori, poate fi multa munca pentru cei mici, dar in aceste cazuri este important sa ii intrebi la ce vor sa-i ajuti. Nu inseamna sa faci lucruri in locul lor, ci sa observe ca sunteti impreuna, ca ramai alaturi de ei, chiar daca ii ajuti putin.

De exemplu, daca copilul tau este obosit, dar trebuie sa stranga toate jucariile de pe jos, poti spune ceva de genul: "Voi aduna toate masinile galbene, iar tu pe cele albastre."

5. In casa noastra ...

In scolile Montessori se foloseste expresia "In clasa noastra, noi ...", dar fraza trebuie adaptata la camin, folosind "acasa." Este o fraza scurta, dar esentiala pentru a le aminti copiilor de apartenenta lor la comunitate si de regulile pe care trebuie sa le respecte pentru a se intelege cu cei din jur.

De exemplu, in loc sa dai o comanda care poate fi agresiva, in functie de tonul pe care il folosesti, cum ar fi "Asaza-te," poti folosi expresia: "Este frumos sa ne asezam in timp ce mancam." La fel ca toata lumea, copilul vrea sa faca parte dintr-o comunitate si de aceea trebuie sa ii reamintesti cum functioneaza. Va fi mult mai dispus sa colaboreze. In loc sa-i spui "Nu mai sari pe canapea,"  ii poti spune: "Avem grija de lucrurile noastre si este si stam frumos pe canapea."

Articole recomandate

Citeste si despre