Va propun sa lasam deoparte pret de cateva paragrafe toate cate le-ati citit despre ce inseamna sa fii parinte si ce vor copiii in general. Si, din momentul in care ne-am oprit din "stiinta", sa incepem sa ne observam copilul cu toata dragostea ce i-o purtati si sa incercati sa-l intelegeti pe EL sau pe EA sau pe EI ca omuleti mai mici, fiecare avand particularitatile sale.
Crescandu-i chiar ca la carte, incercand sa le potriviti comportamentele la continuturile teoretice, exista riscul sa pierdeti esentialul acela dat de unicitatea fiecaruia in parte. Asa ca, va invit dragi parinti, sa aflati raspunsul la: ce il defineste pe copilul vostru si veti vedea ca, pentru fiecare copil in parte, raspunsul e altul.
1. Ce anume il face sa se simta iubit? Atentie la nuanta: ceea ce faceti/spuneti sa ajunga la copil ca o dovada de iubire, da? Sa il faca sa se simta iubit.
2. Ce ar trebui sa faceti ca el sa se simta inteles? As vrea sa observati ca tot timpul este vorba de cum percepe copilul sa nu fie nevoit sa "ghiceasca" din ceea ce spuneti sau faceti ca a fost inteles.
3. Se simte copilul meu in siguranta? In familie, la scoala, in lume, are siguranta ca venind la mine cu o problema va gasi sprijin? Are siguranta ca sunt acolo pentru el?
4. Copilul tau se simte acceptat? Cum poti sa faci asta? Prin simplul fapt de a il accepta cu bune si cu rele. Sa il accept asa cum e, nu cum mi-as dori sa fie. Iar daca va gresi sa poata veni la parintii sai cu care sa poata discuta despre asta din simplul motiv ca stie ca nu va fi respins, blamat, etichetat ci acceptat si sustinut.
5. Sa va stie pe voi parintii ca sunteti "bine". Da! Copiii nostri vad si inteleg mai multe decat ne place noua adultilor sa credem. Daca veti avea grija de voi, de starea voastra de bine, veti fi un exemplu bun pentru ei si le va da un sentiment de siguranta ca le veti fi prin preajma mult timp de acum incolo.
Iar daca vreti sa il vedeti cu adevarat fericit, atunci va recomand un program distractiv si educativ: Tabara NERF. Aici jocul cu camarazi de aceleasi varste este principala activitate de care se va bucura copilul vostru si vine in forme atat de variate si de atragatoare incat in mod cert cel mic va fi fericit!
In Tabara NERF, copilul tau e invatat prin jocuri si prin interactiunea cu ceilalti despre prietenie, distractie in echipa, comunicare pozitiva, miscare in aer liber, sport si relaxare sub supravegherea unor specialisti in comunicarea cu copiii. Am incredere ca in tabara NERF micutul tau va avea parte de tot atatea amintiri frumoase pe cate invataturi pe care sa se bazeze mai tarziu in viata.
Descopera Tabara NERF pe: www.tabaranerf.ro.
Articol scris de Ligia Moise, psiholog.