6 idei preconcepute din trecut la care parintii din ziua de astazi ar trebui sa renunte

/ / Modificat: 2023-12-05
6 idei preconcepute din trecut la care parintii din ziua de astazi ar trebui sa renunte

Multe stereotipuri se transmit din generatie in generatie, iar faptul ca le auzim peste tot in jurul nostru sau la generariile mai in varsta, ne face sa le preluam automat. Unele idei preconcepute nu isi mai au insa locul in educatia copiilor de astazi si ar trebui, incet-incet, sa scapam de ele.

Iata cateva dintre cele mai comune si cele mai toxice idei care inca se perpetueaza in societate!

"Ramanem casatoriti de dragul copiilor"

Multe cupluri nefericite aleg sa nu divorteze, crezand ca le fac un bine copiilor, care cresc in aceeasi casa cu ambii parinti. In realitate, un cuplu cu o relatie disfunctionala, care se cearta des si unde nu mai exista iubire, reprezinta un mediu toxic in care creste un copil.

"Mamele trebuie sa le faca pe toate"

Ideea ca femeile trebuie sa aiba grija si de copii, si de casa, sa aiba si o cariera si sa si gateasca este nerealista in zilele noastre. Femeile care fac toate aceste lucruri in fiecare zi, fara pauza si fara ajutor, ajung la epuizare. Treburile casnice ar trebui impartite, iar femeile nu ar trebui sa se mai simta vinovate daca nu au timp sa le faca pe toate.

"Copiii trebuie sa fie cuminti si curati"

Copiii nu trebuie sa fie decat fericiti si sa se joace. Cand iesi cu el in parc, lasa-l sa se bucure de nisip, de baltile de ploaie si de locurile de joaca. Bucura-te odata cu el atunci cand se joaca si nu iti face griji pentru hainele murdare, atat timp cat ai masina de spalat.

"Daca il tii in brate prea mult, se invata"

Atunci cand sunt bebelusi, copiii au o nevoie reala de conexiune fizica. Plang pentru a fi luati in brate pentru ca au nevoie de mama sau de tata, nu pentru ca sunt rasfatati si ne manipuleaza. De fapt, parintii sunt cei care „se invata” sa isi tina copiii in brate si regreta ca ei cresc atat de repede. Nevoia de atasament este una fundamentala pentru copii in primii doi ani de viata.

"Nu te mai purta asa, nu e frumos/deranjam"

A te simti vinovat pentru comportamentul copilului tau atunci cand iesi cu el in parc, la cumparaturi sau in mijloacele de transport nu este in regula. Nu faci decat sa ii transmiti mesajul ca te face de rusine sau ca nu este in regula sa isi exprime sentimentele.

"Trebuie sa mananci tot din farfurie"

Comportamentele alimentare sanatoase au baza in copilaria timpurie. Copiii stiu cel mai bine cand sunt satui, iar a-i forta sa manance mai mult decat au nevoie nu face decat sa le stabileasca o relatie gresita cu mancarea. Cand vor fi mai mari, pot ajunge sa aiba probleme cu greutatea din cauza comportamentelor alimentare din copilarie.  

FOTO: Freepik

Taguri Idei preconcepute mamici

Articole recomandate

Citeste si despre