In urma cu 50-60 de ani, parintii aveau grija sa isi protejeze copiii de pericole, sa se asigure ca nu le lipsesc elementele de baza, precum mancarea sau adapostul, sa ii invete sa fie respectuosi si responsabili.
Aceste sarcini ale parintilor au ramas si acum, insa s-au adaugat si altele, pentru ca lumea este intr-o continua schimbare. Sa fii parinte este considerata cea mai grea meserie din lume, pentru ca ai sarcina de a educa si de a pregati pentru viata o noua fiinta umana.
Iata care sunt motivele pentru care este greu sa fii parinte:
Ai o responsabilitate imensa
Din momentul in care noua viata vine pe lume, este responsabilitatea parintilor sa aiba grija de bebelus, apoi, pe masura ce creste, sa il transforme intr-un adolescent responsabil.
Parintii sunt protectorii copiilor lor, de aceea sunt responsabili de ceea ce li se intampla micutilor, pana la varsta de 18 ani. De asemenea, din momentul in care devii parinte, ti se pot dezvolta unele temeri pe care nu le aveai inainte. De exemplu, iti poate fi frica sa mai zbori cu avionul, de teama sa nu ti se intample ceva, iar copilul sa ramana singur. Pentru ca esti parinte, vei face orice ca sa iti protejezi copilul, sa ii arati calea cea buna, sa ii oferi cea mai buna educatie.
Fii pregatit pentru nopti pierdute
Sa fii parinte inseamna sa nu mai ai parte de somnul de dinainte de a veni pe lume bebelusul. Pentru ca nou-nascutul are nevoie sa fie hranit des, poate fi nevoie sa te trezesti de mai multe ori pe noapte. Mamele, in special, vor fi mai ocupate decat inainte de a veni pe lume copilul, pentru ca la sarcinile casnice se adauga si cele legate de bebelus, care are nevoie de foarte multa atentie.
Insa aceasta oboseala nu este una care sa te doboare, ci, din contra, o sa gasesti mereu putere sa te simti energic.
Vei renunta la unele pasiuni
Din momentul in care devii parinte o sa te simti obosit mai des, o sa ai mai putin timp pentru iesirile cu prietenii, pentru micile tale placeri, mai ales in primii ani de viata ai copilului. Insa vei descoperi alte hobby-uri, pe care le vei putea face impreuna cu copilul tau.
Nu exista training
Daca pentru toate meseriile exista traininguri, ne pregatesc studiile pentru jobul nostru, in ceea ce priveste meseria de parinte, lucrurile stau cu totul altfel. Nu exista un training pentru asta, nu exista un manual care sa te invete cum sa te porti cu copilul, totul se invata, este o provocare continua. Insa pe cat pare de greu, pe atat este de frumos, vei trai sentimente unice.
Viata de cuplu se schimba
In momentul in care in familie apare un copil, asteapta-te si la schimbari in ceea ce priveste viata de cuplu, pentru ca rutina se va schimba. Insa este important ca partenerii sa gaseasca o cale sa nu se neglijeze unul pe celalalt, mai ales la inceputul vietii alaturi de copil.
Insa vei avea parte de alte provocari, de alte experiente mult mai frumoase, de concedii alaturi de copil. Iar acest lucru va umple, de fapt, viata voastra mai mult decat ti-ai fi imaginat.
Trebuie sa fii, din cand in cand, aspru
Meseria de parinte mai inseamna ca, din cand in cand, va trebui sa fii aspru cu copilul tau, ceea ce te poate face sa ai remuscari. Insa trebuie sa te gandesti ca daca ii dai o pedeapsa copilului pentru ca a luat nota mica la scoala sau ca il certi pentru ca a avut un comportament urat fata de o ruda sau la scoala, nu faci acest lucru decat pentru binele lui.
O sa ai episoade de anxietate
Momentul in care te vei dezlipi prima data de puiul tau, pentru ca trebuie sa il lasi la cresa sau la gradinita, ti se va parea cel mai greu din lume. Poate ca micutul o sa planga, poate ca nu o sa planga, insa tie tot o sa ti se rupa inima, o sa iti faci griji, o sa te gandesti neincetat daca ii este bine sau nu. "Oare ce face fara mine?" Si abia astepti momentul revederii, care te va umple din nou de bucurie, mai ales cand il vei auzi ca iti va spune ca i-a fost dor de tine.
Insa dragostea neconditionata pe care o primesti de la copilul tau, toate realizarile si multumirile lui, fac din meseria cea mai grea sa fie si cea mai frumoasa din lume. Nimic nu se compara cu un "te iubesc" spus de copilul tau, cu imbratisarea si pupicul pe care ti le ofera cand te vede trist sau cu privirea lui dulce si cu zambetul strengar de dupa o criza de tantrum.