6 probleme de comportament ale copilului pe care nu trebuie sa le ignori

/ / Modificat: 2015-10-16
6 probleme de comportament ale copilului pe care nu trebuie sa le ignori

Copiii fac zeci de nazdravanii si au mici scapari atunci cand vine vorba de urmatul regulilor, iar noi parintii tindem sa le trecem cu vederea cu usurinta si fara a le da prea multa importanta. Exista si cazul in care le solutionam prin pedepse exagerate sau folosind mecanisme gresite, precum cearta, fara insa sa obtinem rezultatele scontate.

Rabdarea si abordarea problemelor cu calm si tact reprezinta cheile pentru solutionarea oricaror comportamente si obiceiuri negative ale copilului, iar un alt aspect pe care ar trebui sa-l ai in vedere este identificarea cauzelor aparitiei lor.

Noi iti prezentam 6 probleme de comportament ale copilului pe care nu ar trebui sa le ignori si cum sa le rezolvi.

probleme_comportament_copii

Copilul te intrerupe cand vorbesti

Poate cel mic este nerabdator sa-ti povesteasca ceva ce i s-a intamplat in timpul zilei, insa daca il lasi sa ignore in totalitate interlocutorul sau sa intervina in conversatiile dintre tine si o alta persoana va considera ca toata atentia ta si a celor din jur i se cuvine. Ajungand la varsta maturitatii va deveni frustrat si extrem de deranjat daca cineva nu ii asculta povestile sau parerile. In plus, intreruperea unei conversatii sau a unei persoane este un semnt de impolitete, care nu va da niciodata bine intr-un cerc social sau profesional.

Data viitoare cand discuti cu o persoana, spune-i copilului ca trebuie sa fie cuminte si sa nu te intrerupa, apoi ofera-i o jucarie cu care sa-si ocupe timpul. Explica-i ca este un obicei urat, iar daca te intrerupe chiar si dupa ce i-ai spus sa nu o faca, nu ceda si continua-ti conversatia.

Are manifestari violente in timp ce se joaca

Orice parinte stie ca e cazul sa intervina in cazul in care copilul isi loveste partenerii de joaca, insa nu trebuie sa ignori nici manifestari precum impinsul, ciupitul prietenilor, sau agresivitatea verbala fata de ei. Daca treci cu vederea acest comportament, el se va dezvolta crezand ca este in regula sa-ti arati superioritatea fata de amici prin violenta fizica si nu va dura mult pana va avea aceste manifestari si fata de membrii familiei.

Reactioneaza imediat ce observi un obicei agresiv, ia-l pe copil deoparte si spune-i atunci, pe moment, ca si-a ranit prietenul cu gestul sau si explica-i ca orice gest al care raneste o alta persoana nu este permis. Daca dupa aceasta conversatie continua sa aiba aceste manifestari, este indicat sa ii intrerupi jocul si sa-l iei acasa pentru a vedea ca exista urmari ale comportamentului sau.

comportamentul_copiilor

Te ignora

L-ai chemat o data la masa, de doua ori, de trei ori, chiar de patru ori si te ignora? Daca nu reactionezi in niciun fel, va crede ca este in regula sa continue sa faca asta si sa-si vada de jocul sau, indiferent de cerintele tale. Va deveni un copil neascultator, iar acest lucru va fi din ce in ce mai greu de corectat odata ce inainteaza in varsta.

Nu il mai striga din cealalta camera, mergi la copil si spune-i ce ai nevoie in timp ce te uiti la el. Atinge-l pe umar cand vorbesti, spune-i pe nume si inchide televizorul in cazul in care este deschis. Daca nu reactioneaza, arata-i ca exista consecinte, spre exemplu scurteaza-i timpul permis la calculator.

Ia lucruri fara sa ceara voie

Iti poate parea un semn de independenta faptul ca daca are nevoie de ceva, cum ar fi o prajitura din frigider sau tableta din raft, le ia fara sa te intrebe inainte daca are voie, insa este si un semn de ignorare a regulilor. Daca la 3 ani ti se pare precoce si istet, la 8 ani, cand va merge acasa la un coleg fara sa te anunte ca pleaca, cu siguranta nu ti se va mai parea prea dragut.

Stabileste cateva reguli: trebuie sa ceara voie inainte sa manance dulciuri, inainte sa deschida televizorul. Spune-i aceste reguli si fii explicita, iar daca observi ca sunt incalcate, ia-i dulciurile din mana sau inchide televizorul drept pedeapsa. Daca nu actionezi la timp, risti ca micutul sa ia fara permisiunea ta si lucruri care pot fi periculoase pentru el.

Raspunde obraznic

Nu numai parintii de adolescenti trebuie sa-si faca griji in privinta raspunsurilor obraznice sau a tonului impertinent, ci si cei care au copii prescolari. Multi parinti ignora acest tip de comportament crezand ca este doar o etapa trecatoare, insa este foarte posibil ca odata ce intra la scoala sa devina de-a dreptul obraznic cu tine si cu orice alta persoana care reprezinta autoritate (invatatoare, profesori).

Spune-i ca atunci cand are tonul acesta in comunicare, cand isi da ochii peste cap sau cand iti raspunde intr-un mod lipsit de respect, te face sa crezi ca nu il intereseaza ce spui. In acest fel il faci atent la propriul sau comportament. Ideea nu este sa-l faci sa se simta vinovat neaparat, ci sa-i spui exact ce transmite prin acest comportament. Daca va continua, refuza sa mai interactionezi cu el si spune-i ca nu il auzi decat daca vorbeste frumos.

Tinde sa exagereze faptele

S-ar putea sa nu ti se para mare lucru daca micutul tau le spune colegilor ca a fost la Disney World in vacanta, cand de fapt ati fost la un parc de distractii din orasul vostru, insa este important sa tratezi cat se poate de serios lipsa sa de onestitate. Chiar daca nu minte in legatura cu ceva foarte important, acest obicei poate deveni un automatism pentru copil si va crede ca este o maniera usoara de a se face placut si interesant pentru cei din jurul sau, de a scapa de treburi care nu-i fac placere sau de a evita o pedeapsa.

Trateaza problema imediat ce ai observat-o. Daca observi ca spune o minciuna legata de felul in care si-a petrecut vacanta, spune-i intre patru ochi ca ar fi frumos sa mergeti in locul mentionat de el, si poate chiar veti merge la un moment dat, insa nu ar trebui sa le spuna prietenilor lucruri neadevarate, care nu au avut loc niciodata.

Spune-i ca daca va continua cu aceste minciuni, lumea nu il va mai crede nici atunci cand spune adevarul. Te poti folosi de povesti pentru copii pentru a-i exemplifica consecintele minciunilor.

Tu ai identificat una dintre aceste probleme in comportamentul copilului tau? Cum ai rezolvat situatia? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Probleme comportamentale copii Tulburari comportamentale copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre