Un nou-nascut nu este singurul membru al familiei care se confrunta cu o lume noua, la care trebuie sa se adapteze treptat, in bratele ocrotitoare ale parintilor. Proaspetele mamici pasesc si ele catre un teritoriu necunoscut, pe care oricat de mult l-ar fi explorat la nivel imaginar, aduce intotdeauna surprize si obstacole intimidante.
Daca urmeaza sa treci prin minunata experienta a nasterii, cateva sfaturi pretioase de la experti te ajuta sa faci fata cu brio primelor luni de acomodare cu bebelusul tau. Nu spune nimeni ca sunt usoare, insa vor fi cu siguranta aventura vietii tale!
Multe viitoare mamici ajung sa se sature de aceleasi sfaturi primite de la binevoitori, adresate cu buna credinta, dar cateodata cu efectul contrar intentiei. In realitate, fiecare experienta este unica si nicio femeie nu poate sti in totalitate cum va face fata noului ei statut. Insa reperele de mai jos pun punctul pe "i" cand vine vorba de cateva realitati cu care orice proaspata mama se confrunta, fie ca vrea sau nu. Vestea buna este ca povestea are intotdeauna un final fericit!
Alaptarea va fi un subiect sensibil
In teorie, alaptarea pare floare la ureche: odata declansata lactatia, bebelusul prinde mamelonul cu pofta si se hraneste pe saturate. In practica, procesul este cu mult mai complicat. Iata de ce este bine sa apelezi la ajutorul unui consultant in lactatie si sa ii urmezi intocmai sfaturile: te va ajuta sa eviti "furia laptelui", sa pozitionezi corect copilul la san si sa nu renunti prea usor, cand pare ca hrana la san este imposibila in cazul tau.
Perseverenta ta va fi rasplatita cu brio, atat prin crearea unei legaturi mai intime cu copilul, cat si prin alte avantaje pentru corpul tau (arzi circa 500 kcal pe zi si iti reduci riscul de cancer ovarian si mamar mai tarziu in viata).
Pregateste-te sa alaptezi din doua in doua ore, in medie, caci atat de des va dori bebelusul sa se hraneasca. Iar daca din anumite motive nu reusesti sa alaptezi, capul sus!
Formulele speciale pentru bebelusi asigura sugarilor toti nutrientii de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Nu te simti vinovata pentru ca alte mamici pot, fiecare organism este diferit.
Vei avea nevoie de organizare
In timp ce este firesc si necesar sa primesti ajutor de la partenerul tau sau de la mama ta in ingrijirea bebelusului, vor fi momente cand va trebui sa te descurci singura. Iata de ce ai nevoie sa te organizezi cel putin la fel de bine ca un manager intr-o corporatie de top. Prioritatile tale vor fi copilul si odihna, fara exceptie.
Ajuta-ti corpul sa faca diferenta intre zi si noapte, schimbandu-ti hainele si facand dus in fiecare seara, chiar daca stai numai in casa. Imbina utilul cu placutul: cat timp doarme bebelusul, citeste o carte sa te relaxezi (vei avea nevoie de asta!).
Cauta mereu cai prin care sa te detasezi putin si nu lua toata povara asupra ta: uita de aspirator si de gatit pe cat posibil si concentreaza-te 100% pe bunastarea ta si a copilului.
Vei avea multa nevoie de somn
Vestea buna este ca nou-nascutii dorm circa 14-16 ore pe zi. Vestea proasta este ca somnul lor este impartit in intervale orare de cate 2-3 ore, ceea ce inseamna ca o vreme nu vei mai sti ce inseamna sa dormi toata noaptea neintrerupt. Iata de ce este esential sa te sincronizezi cu programul bebelusului si sa dormi de fiecare data cand si el o face.
Imediat ce copilul adoarme, intinde-te in pat. Nu umbla prin casa sa cureti blatul de bucatarie si sa dai cu aspiratorul. Pana la varsta de 3 trei luni, acest obicei al tau te va ajuta sa eviti epuizarea.
Fiecare deplasare cu bebelusul va fi dificila
Ingerasul tau pretios va face fiecare deplasare in afara casei (impreuna cu el) mai grea decat organizarea mesei de Craciun in familie. Poate sa planga de foame, sa murdareasca scutecul si sa ceara iar hrana de 4-5 ori inainte sa apuci sa iesiti pe usa.
Asta inseamna ca vei avea nevoie de doua strategii salvatoare: sa incepi sa te pregatesti pentru plecare cu cel putin o ora inainte de momentul in care crezi poti ajunge la timp si sa iti umpli bagajul cu hainute de schimb, scutece, biberoane si servetele umede, in caz de urgenta. Nu poti fi niciodata prea precauta, chiar daca acest lucru inseamna sa te echipezi ca pentru o expeditie montana in mijlocul iernii.
Vei simti nevoia sa evadezi
Inainte de nastere, iti imaginezi ca nu vei suporta sa fii nici macar o secunda departe de bebelusul tau. Insa pana si cele mai rezistente mamici resimt, la un moment dat, nevoia sa evadeze. Ingrijirea copilului in primele lui luni de viata te va detasa complet de lumea exterioara si te va coplesi in cele din urma. Accepta aceasta idee si nu te invinovati pentru asta: necesitatea de a lua o pauza este fireasca, dar si sanatoasa pentru tine.
Planifica-ti cel putin doua ore in fiecare saptamana pentru a te bucura de timp doar pentru tine. Mergi la un salon de spa, viziteaza un muzeu, cumpara-ti ceva frumos sau intalneste-te cu o prietena buna. Aceste clipe de detasare iti vor incarca bateriile mai mult decat crezi si vor face revederile cu bebelusul tau cu atat mai emotionante.
Vei fi tematoare inainte de reluarea vietii sexuale
Majoritatea medicilor recomanda amanarea reluarea vietii sexuale timp de 6 saptamani dupa nastere, mai exact pana la primul consult ginecologic postpartum. Insa sa nu te surprinda daca nu te vei simti pregatita sa faci acest pas, cu toate schimbarile hormonale si oboseala constanta cu care te confrunti.
Ia-ti ragazul necesar pentru a te bucura din nou de intimitate cu partenerul tau, acest lucru se va intampla firesc la un moment dat. Da, satisfactia din dormitor va fi intr-o zi ca cea de odinioara, daca nu cumva si mai buna, te asigura specialistii.
Tu ce sfaturi ai da proaspetelor mamici, pentru a se bucura din plin de primele luni cu nou-nascutul lor? Ce trucuri au functionat in cazul tau, cand a trebuit sa depasesti momentele delicate? Spune-ne parerea ta in sectiunea comentariilor de mai jos!