6 strategii de supravietuire pentru mamele singure

/ / Modificat: 2022-02-01
6 strategii de supravietuire pentru mamele singure

Numarul familiilor monoparentale este in continua crestere, ceea ce dovedeste ca mamele singure de pot descurca cu succes in tot ceea ce priveste crestrerea unui copil. Cu toate acestea, desi mamele singure fac o treaba excelenta in rolul de mama si femeie de cariera, de multe ori uita de ele si se pun pe ultimul loc.

Nu este deloc usor sa fii mama, dar mai ales mama singura. Si oricat de incarcat ar fi programul tau, ai nevoie din cand in cand de putin timp pentru tine, pentru a te reface si a-ti reincarca bateriile, mai ales dupa perioade mai stresante. Iata cateva strategii de supravietuire, daca esti mama singura:

1. Apeleaza la sprijin

Este normal si natural sa apelezi la ajutorul altor persoane. Chiar daca nu iti permiti o bona, poti apela la sprijinul familiei sau al prietenilor. Este normal si natural ca uneori sa ai nevoie de timp pentru a rezolva diverse probleme, sau de ce nu, pentru a merge la salon pentru o tunsoare. In tot acest timp, poti lasa copilul cu familia sau prietenii.

2. Fii increzatoare in propriile forte

Fie ca esti coplesita sau panicata, aminteste-ti ca nimeni nu se simte 100% increzator indiferent de circumstante. Asadar, in astfel de momente respira adanc, numara pana la 10, pune-ti muzica sau vorbeste cu un prieten, daca asta te ajuta sa te linistesti. 

3. Fa-ti timp pentru tine

Gaseste ceva ce iti place si fa-ti timp pentru asta. Poate fi o lectura, urmarirea unui serial, mersul la sala sau o intalnire cu prietenii. Planifica-ti programul astfel incat sa ai timp si pentru aceste activitati. Daca poti citi seara, dupa ce copilul se culca, si tot atunci poti urmari diverse filme, poti merge la sala in timp ce acesta este la scoala sau la gradinita, iar iesirile cu prietenii pot fi planificate in weekend, cand poti lua si copilul cu tine sau il poti lasa la parinti.  Solutii exista, trebuie doar sa le vezi.

4. Organizeaza-ti programul

Organizarea este esentiala pentru a te putea descurca dupa aparitia copilului. Nu numai ca esti responsabila pentru copilul sau copiii tai, pentru job, dar trebuie sa te asiguri si de buna functionare a casei si de toate aspectele administrative, iar faptul ca ai toate acestea pe umeri poate fi descurajant, mai ales in lipsa unei organizari a programului.

Prin urmare fa-ti un program clar cu tot ceea ce ai de facut. Este util sa faci un program pe luna, saptamana si zi. Trece din timp toate activitatile pe care stii sa le ai de facut intr-o anumita zi (plata facturilor, a intretinerii, programarile la medic, etc), apoi, la fiecare final de saptamana programeaza-ti activitatile necesare pentru zilele care urmeaza. Adauga totul in program, inclusiv cumparaturile, activitatile pe care sa le faci alaturi de copii, activitatile casnice si orice alte activitati pe care trebuie sa le faci.

5. Nu te compara cu alte mame

Este usor sa te compari cu alte mame care aparent au totul sub control, chiar daca sunt singure. Nu uita ca toata lumea tinde sa afiseze o fata curajoasa in public, cand realitatea este cu totul alta.  Prin urmare concentreaza-te doar pe ceea ce ai tu de facut, nu pe ce fac altii. 

6. Pastreaza problemele de relatie separate

Daca te-ai despartit de tatal copiilor tau, incearca sa pastrezi momentele de furie pentru momentele in care nu esti in preajma micutilor. Este greu pentru ei sa vada si sa auda aceste lucruri si sunt sanse sa nu iti doresti ca ei sa aiba o parere negativa despre tatal lor (chiar daca tu ai).

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre