9 lucruri pe care doar parintii le pot intelege

/ / Modificat: 2024-05-12
9 lucruri pe care doar parintii le pot intelege

In timp ce multa lume vede doar ambalajul frumos si colorat a ceea ce inseamna sa fii parinte - bebelusi draguti, gangureli amuzante, hainute haioase, familie frumoasa - continutul acestei experiente este vazut cu adevarat doar de catre cei care trec prin aceasta experienta: parintii.

Acestia inteleg cel mai bine ce inseamna si cum se resimt noptile nedormite, oboseala acumulata, situatiile medicale limita prin care trec cu cel mic si uimirea pe care au trait-o atunci cand copilul lor de numai 3 anisori i-a "plesnit" cu intrebari la care ei nu s-ar fi gandit niciodata.

Nu vei mai avea parte niciodata de somnul dulce de altadata

Somnul dulce si odihnitor, care aduna peste 6-7 ore, va deveni istorie in viata ta. Ti s-a spus adesea ca vei dormi mai putin doar in primele luni sau in primul an, cand bebe mananca noaptea si nu are un program stabil de somn.

Insa de cum s-a terminat acest prim an de nesomn, constati ca, desi copilul doarme acum toata noaptea, nu acelasi lucru poti spune despre tine. Chiar daca bebe doarme linistit, vei folosi orele tarzii din noapte pentru a-ti pune la punct lucruri de care nu ai timp sa te ocupi in timpul zilei, iar somnul tau va aduna cel mult 4 sau 5 ore consecutive.  

Nu folosesti nici jumatate din lucrurile pe care le cumperi copilului

Cu cat este mai mic, cu atat ai tendinta de a-i burdusi dulapul cu haine noi, de a cumpara ultimele jucarii sau accesorii pentru alaptat, hranit, jucat, relaxat care apar pe piata. Fara sa-ti dai seama, copilul creste cu "viteza luminii", iar cand te hotarasti tu sa folosesti incalzitorul de biberoane, constati ca deja a trecut intr-o alta etapa in hranire: lingurita si castronul.

Astfel ca, aparatul pentru care ai strans cu greu bani in urma cu ceva timp a devenit... inutil. Acelasi lucru este valabil si pentru haine, mobilier pentru camera etc.  

Nu vei mai resimti oboseala, desi... exista si se intensifica mereu

Oboseala incepe sa-si faca de cap in organismul tau din primul moment in care nasti si pe tot parcursul copilariei micutului. Desi este mai accentuata in primele luni dupa nastere, cand te confrunti cu nopti nedormite, vizite medicale frecvente, griji si o multime de alte lucruri de facut prin casa, oboseala nu scade foarte mult in intensitate nici dupa aceea, doar ca... vei deveni imuna la ea. 

Sa ai un copil este mai costisitor decat credeai

Lucrurile pentru ingrijirea corecta a unui copil - biberoane, scutece, suzete, vizite medicale, piese de mobilier, produse de ingrijire, haine, lapte praf, hrana solida, jucarii etc. - costa si inca foarte mult in ziua de astazi.

Trucul pentru a mai atenua aceste costuri enorme consta in imprumutarea mobilierului sau hainutelor de la rude sau prieteni, cumparaturile facute la reduceri, achizitionarea strictului necesar, improvizarea jucariilor etc. Nu poti face insa rabat de la calitate cand vine vorba de hrana, scaun de masina, piese de mobilier esentiale, investigatii sau tratamente medicale etc.  

Nu vei mai avea timp liber la discretie

Pana sa devii parinte, dispuneai de cantitati generoase de timp liber si multe planuri in doi sau intalniri sociale cu prietenii. Acestea vor deveni situatii exceptionale in programul tau de mamica cu norma intreaga. Timpul liber, dedicat tie si placerilor tale, va deveni un lux greu accesibil.

Sigur ca depinde de tine cum te organizezi, pentru a dispune de acest timp pretios, care te ajuta sa-ti reincarci bateriile organismului cu energie si sa fii un parinte mai fericit. Solicitarea ajutorului parintilor sau rudelor ori angajarea unei bone la cerere (part-time) te pot ajuta sa te bucuri de mai mult timp liber pentru tine.  

Vei trece peste greata sau dezgustul de a vedea voma, sange sau fecale

Daca pana sa devii parinte, nu suportai sa vezi sange nici macar la televizor, iar orice urma de voma iti provoca repulsie, din momentul in care ai un copil, te vei vindeca rapid de aceste sensibilitati.

Vei fi nevoita sa schimbi sute sau mii de scutece, sa speli funduletul bebelusului zilnic, sa te bucuri de cate ori vezi ca cel mic eructeaza si scoate laptele in exces afara din gurita, in loc sa te scarbesti, si sa cureti urma de voma si dare de fecale si urina lasate de cel mic pe covor.  

Nu exista un manual universal pentru cresterea copilului

  Exista nenumarate carti tiparite despre cum, cand si in ce fel sa hranesti copilul, sa-l speli ori sa-l educi, insa niciunul nu va fi potrivit pentru copilul tau. De ce? Pentru ca este unic si te pune fata in fata cu experiente si situatii pe care, de multe ori, nu le gasesti inscrise in carti.

Trebuie sa apelezi la intuitie sau la cel de-al saselea simt pentru a iesi din ele si acest lucru este ceea ce defineste cu adevarat un parinte. Trebuie sa fii pregatit, spontan, inteligent, sa-ti ascuti toate simturile si sa-ti antrenezi bine nervii, pentru a reusi sa cresti un copil demn de toata lauda.  

Nu vei mai avea niciodata casa la fel de curata ca inainte

  Nu pentru ca nu ai face curatenie, ci pentru ca va fi facuta in zadar, intrucat in urma ta, un prichindel (sau mai multi) are grija sa rastoarne totul cu fundul in sus si sa nu te lase sa te bucuri nici macar cateva ore de casa ta cea luna.

Si, ce e mai ciudat, constati ca nici macar nu te mai superi ca a imprastiat (din nou) toate jucariile pe jos, ca un ghem de ata se intinde pe zeci de metri prin toata casa sau ca mancarea din farfurie a ajuns pe pereti.  

Vei descoperi un nou tip de dragoste

  Din primul moment in care devii parinte, descoperi un nou tip de dragoste. Este una dintre cele mai importante si frumoase trairi, pe care doar cei care sunt norocosi sa fie parinti o pot intelege.

Cu totii ne bucuram de zambetele unui copil, de gangurelile si poznele lui, dar nimeni nu simte dragostea si afectiunea fata de cei mici precum parintii. Este un soi de iubire pe care merita sa o simti macar o data in viata. Este dragostea ce infrunta si invinge toate frustrarile, grijile, oboseala, stresul cotidian si te face sa spui mandra, la sfarsitul zilei, ca esti cu adevarat fericita si implinita.

Ce alte lucruri, trairi si experiente de viata crezi ca sunt intelese cel mai bine doar de catre parinti? 

Taguri Crestere copii Educatie copii Viata de parinte

Articole recomandate

Citeste si despre