Responsabilitatile enorme pe care le are un parinte il pot determina sa se concentreze prea mult asupra atingerii obiectivelor si sa uite sa se bucure de oportunitatile aparute de-a lungul vietii. Orice mama isi doreste sa-si vada copiii transformati in fiinte responsabile, care respecta legea si au o cariera promitatoare, o familie frumoasa si un camin linistit si confortabil.
Dar cand destinatia devine mai importanta decat calatoria in sine, fericirea omului devine circumstantiala. Fara sa vrea, parintele ajunge sa puna presiune asupra copiilor. Si in loc sa savureze momentele frumoase alaturi de ei, ajunge sa se macine pe el insusi.
Invata sa apreciezi micile reusite si bucurii
Nimeni nu neaga faptul ca trebuie sa te preocupe dezvoltarea copilului, dar la fel de important este sa stii sa traiesti in prezent si sa apreciezi miracolul vietii.
Cand te concentrezi prea mult asupra atingerii obiectivelor, poti rata numeroase oportunitati de dezvoltare, invatare si cultivare a obiceiurilor si atitudinilor pozitive. Totodata, devii incapabil sa te bucuri de micile succese. Aceasta viziune ingusta are si alte urmari costisitoare: in ciuda celor mai bune intentii ale tale, ajungi sa nu mai stii ce este bine pentru copiii tai.
Cresterea si educarea copiilor este un drum fascinant si plin de provocari. Ca parinte, trebuie sa inveti sa te bucuri de aceasta calatorie si sa mai si cedezi atunci cand este cazul. Sa te lasi purtat de val nu inseamna sa fii iresponsabil, ci sa profiti de oportunitati si sa depui un efort constient de a invata din experiente noi. In caz contrar, curentul puternic al vietii te poate trage la fund cu usurinta.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de rolul de parinte:
1. Accepta ideea ca nu poti controla unele lucruri
Parintii reprezinta modelele cele mai influente din viata copiilor. Tot ce poti sa faci este sa le oferi copiilor tai oportunitati de invatare si dezvoltare si sa incerci sa fii tu insuti un model pozitiv pentru ei. In cele din urma, modul in care copiii tai actioneaza si atitudinea pe care o adopta raman la alegerea lor.
Acceptarea acestei realitati te va ajuta sa-ti gasesti intr-un fel linistea si sa le dai libertatea de care au nevoie pentru a evolua. Copiii tai vor avea astfel ocazia sa invete din propriile greseli si sa puna singuri in balanta actiunile lor si consecintele rezultate din acestea.
2. Investeste in prezent
Actiunile tale prezente modeleaza viitorul copiilor, invatandu-i totodata sa traiasca clipa. Fie ca este vorba de o plimbare in natura inainte de apusul soarelui sau de participarea la un curs de jonglerie, copiii tai vor fi incantati de faptul ca faci ceva, in fiecare zi, impreuna cu ei.
Acest timp de calitate, petrecut in compania copiilor, genereaza energie pozitiva si aminitiri frumoase, care intaresc legaturile de familie si cladesc un copil echilibrat emotional.
3. Mergi in excursii
Uita de laptop atunci cand pleci in concediu. Exista un vechi proverb care spune ca nu te vei putea bucura de un lucru decat daca platesti un anumit pret. Unul dintre cele mai mari avantaje ale vacantei in familie este ca sunteti fortati, atat tu cat si sotul tau, sa va inchideti laptopurile.
Merita sa economisesti bani din timp, pentru concediul anual, dar mai ales sa pui pauza tuturor proiectelor profesionale, daca vrei sa te bucuri de vacanta si sa traiesti in prezent.
4. Pastreaza un jurnal al recunostintei
Iata o activitate pe care o poti face impreuna cu copiii, chiar daca acestia nu stiu inca sa scrie. Cei mici pot desena acele lucruri pentru care sunt recunoscatori, iar tu poti scrie gandurile intregii familii. Transcrierea experientelor pozitive te ajuta sa meditezi asupra aspectelor binecuvantate ale vietii si sa pui in practica diferite proiecte de familie.
5. Scrie despre experintele de zi cu zi
Exista multe momente in viata, fie amuzante, fie triste, care risca sa se piarda in negura amintirilor daca nu le asterni pe hartie. Pentru a-ti mentine o perspectiva corecta asupra vietii, este bine sa meditezi asupra celor intamplate si sa le surprinzi intr-un jurnal.